Elma Sáiz: “Ik denk dat we 21 miljoen aangeslotenen bij de sociale zekerheid zullen bereiken”

Nieuws

De Minister van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie, Elma Saiz, was deze maandag blij toen hij hoorde van het recordaantal leden dat in februari werd bereikt. Deze cijfers plaatsen Spanje is dichter bij het doorbreken van de grens van 21 miljoen werkende mensen. Sáiz verklaarde dat “we het lidmaatschap van februari hebben afgesloten met een zeer nauw doel voor ogen, en dat is dat we met de toppen van onze vingers de 21 miljoen mensen raken die in seizoengecorrigeerde termen werken. Een figuur die zeer binnenkort de symbolische barrière zal overwinnen die we nog nooit zijn overgestoken.”

De minister heeft benadrukt dat bij gemiddelde waarden De bezetting nam in februari met ruim 100.000 mensen toewaardoor dit de beste februari ooitmet meer dan een half miljoen nieuwe banen in de afgelopen twaalf maanden.

Aan de andere kant voegde de minister eraan toe dat “met deze gegevens Spanje vervolgt zijn stijgende lijn, die ons plaatst als qua inzetbaarheid de sterkste economie van de grote Europese landen. We creëren één op de drie posities in de eurozone, en dat doen we door een effectief evenwicht te bereiken tussen kwantiteit en kwaliteit.”

In die zin heeft de minister dat benadrukt Sinds de goedkeuring van de arbeidshervorming zijn er 3,1 miljoen nieuwe contracten voor onbepaalde tijd gegenereerd. “Dit plaatst ons in een scenario dat al tientallen jaren niet meer is gerealiseerd. We moeten vieren dat ons bedrijfsweefsel permanente werkgelegenheid heeft genormaliseerd als de meest voorkomende contractuele vorm van toegang tot werk. Ook in het geval van jongeren, die een centraal onderdeel vormen van de politieke agenda van deze regering.”

De werkgelegenheid voor vrouwen groeit “indrukwekkend snel”

Nu 8 maart, de Internationale Vrouwendag, in aantocht is, heeft de minister ook de groei van de werkgelegenheid voor vrouwen benadrukt: eind februari waren bijna 10 miljoen vrouwen aangesloten. “We hebben nog nooit zoveel vrouwen aan het werk gezien. Daarnaast gelden ook de contributiegrondslagen stijging van 2,8 punten boven die van mannenwaardoor de historische kloof in de hooggekwalificeerde sectoren met toegevoegde waarde wordt verkleind”, benadrukt het hoofd van de sociale zekerheid.

Sáiz heeft ook benadrukt dat de werkgelegenheid onder buitenlanders, binnen het vrouwelijke lidmaatschap, “in een indrukwekkend tempo” groeit, van 25% sinds 2019. “We blijven ernaar streven dat deze sector van de bevolking meer fatsoenlijke werkgelegenheid en rechten krijgt. En met een politieke agenda als die van deze regering, gevoelig voor het migratiefenomeen, met een visie op gender en inzetbaarheid, kon de projectie niet optimistischer zijn”, concludeerde de minister.