Waarom wil je deze baan – het vinden van je meest impactvolle antwoord

Vooruitgang op het werk

Ongeacht waar u zich bevindt in uw zoektocht naar een baan, als u de vraag hoort: “Waarom wilt u deze baan?” kan paniek veroorzaken.

Het is een van de meest voorkomende sollicitatievragen, maar ook een van de meest uitdagende vragen om te beantwoorden.

In een perfecte wereld heb je een sollicitatiegesprek voor je droombaan binnengesleept, en je antwoord komt vanzelf. Op zijn zachtst gezegd is dit niet altijd het geval.

Salaris, verzekeringen en werkzekerheid zijn een onderwerp waar elke sollicitant aan denkt, maar deze onderwerpen zijn zelden bevredigende antwoorden op de vraag. U heeft een genuanceerd, gepersonaliseerd antwoord nodig dat u onderscheidt van andere sollicitanten.

Laten we eens kijken waarom rekruteringsmanagers vragen: “Waarom wil je deze baan?” in de eerste plaats en hoe u een geweldige reactie kunt voorbereiden.

De betekenis begrijpen achter “Waarom wil je deze baan?”

een-interviewer-zit-bij-een-baan-prospect-die-vraagt-waarom-wil-je-deze-baan-

Waarom stellen rekruteringsmanagers deze vraag?

Wanneer rekruteringsmanagers deze vraag stellen, proberen ze een paar dingen te begrijpen:

 • Hoeveel weet u over het bedrijf? Wervingsmanagers en recruiters zijn benieuwd of je hun bedrijf hebt onderzocht voordat je solliciteert. Ze willen weten dat je de functiebeschrijving hebt gelezen, bedrijfswaardenen zijn geschiedenis.
 • Hoe past deze nieuwe rol in jouw loopbaanontwikkeling? De wervingsmanager wil weten of de verantwoordelijkheden van de functie binnen uw kwalificaties passen. Als je bent overgekwalificeerd, je zou je kunnen vervelen. Als u ondergekwalificeerd bent, kunt u fouten maken. Idealiter helpt uw ​​volgende rol u vaardigheden te ontwikkelen die uw carrière in de richting zullen helpen die u wilt.
 • Welke waarde breng jij naar het team? Jouw antwoord op deze vraag geeft de rekruteringsmanager inzicht in wie jij bent. Past jouw persoonlijkheid goed bij het bestaande team en een goede culturele fit zijn? Ze willen weten dat jij iemand bent met wie het huidige team effectief kan samenwerken.

Deze vraag krijg je waarschijnlijk al vroeg in het sollicitatiegesprek. Bedenk dat het misschien niet altijd 'Waarom wil je deze baan?' is. of “Waarom wil je hier werken?”

Mogelijk hoort u ook een van de onderstaande vragen:

Met elke vraag wil de rekruteringsmanager inzicht krijgen in wat u naar het bedrijf heeft getrokken. jouw doelenen jouw ervaring. Hoewel ze misschien niet hetzelfde zijn geformuleerd, zijn er kleine aanpassingen aan je geoefende antwoord op de vraag: 'Waarom wil je deze baan?' is een goede reactie.

Probeer zo specifiek mogelijk te zijn zonder een langdradig antwoord te geven. Noem een ​​paar details over het bedrijf om te laten zien dat u uw onderzoek heeft gedaan benadruk uw persoonlijke prestaties.

Sollicitatiegesprekken gaan twee kanten op. Wees niet bang om vragen te stellen over de bedrijfscultuur, werkomgeving, de rol of andere aspecten van de organisatie of kans waar u nieuwsgierig naar bent. In het ideale geval kunt u met vertrouwen de vragen van de rekruteringsmanager beantwoorden en zelf een aantal vragen stellen die uw normen, waarden en grenzen weergeven.

Door vragen te stellen, val je op als sollicitant. Het laat ook zien dat je nieuwsgierig en attent bent, waardoor je uiteindelijk een aanwinst voor het bedrijf kunt worden.

6 veelgemaakte fouten bij het beantwoorden van “Waarom wil je deze baan?”

Geïnterviewde-antwoordt-vraag-waarom-wil-je-deze-baan

Voordat we dieper ingaan op de manier waarop u het perfecte antwoord kunt bedenken, bespreken we enkele veelvoorkomende fouten. Vermijd deze veelvoorkomende valkuilen terwijl u nadenkt over uw reactie:

 1. Niet kunnen praten over het bedrijf en wat het doet, omdat je het bedrijf of de branche niet voldoende hebt onderzocht
 2. Ik bespreek alleen de voordelen voor u. Op dezelfde manier vermeldt u alleen het salaris, de verzekering of andere voordelen van de baan als reden waarom u de baan wilt
 3. Irrelevante details die de rekruteringsmanager niet vertellen wat hij wil weten
 4. Vage of langdradige antwoorden
 5. Onrealistische doelen
 6. Het uitspreken van de rol zal een geweldige ‘opstapje’ zijn in je carrière

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat je, wanneer je voor het eerst een wervingsmanager ontmoet, je cv moet omzetten in een elevator pitch. Een elevator pitch is een toespraak van 30 seconden die weergeeft wie u bent, waarom u heeft gesolliciteerd en waarom u gekwalificeerd bent.

Pro-tip: Als ontslagen gevolgen voor u hadden, het is oké om eerlijk te zijn. Ze zijn een realiteit in elke sector. Houd je antwoord simpel. Als het al een tijdje geleden is dat u ontslagen bent, bespreek dan wat u heeft gedaan om uw vaardigheden te verbeteren of om uzelf beter te leren kennen in de aanloop naar het sollicitatiegesprek.

Wanneer u 'Waarom wilt u deze baan?' antwoordt, geeft u de rekruteringsmanager een momentopname van uw interesses, doelstellingen en ervaring. Van daaruit kan de rekruteringsmanager delen van uw antwoord aanscherpen voor meer informatie.

Natuurlijk kun je eventuele problemen gemakkelijk vermijden als je er wat tijd in hebt gestoken oefenen met interviewvragen. Begrip waarom interviews voor jou een uitdaging kunnen zijn is een goed startpunt om uw vaardigheden te verbeteren.

Gelukkig helpen de onderstaande stappen je een opvallend antwoord te creëren dat zowel beknopt als effectief is.

4 stappen om het perfecte antwoord te formuleren op de vraag “Waarom wil je deze baan?”

1. Maak een lijst van wat belangrijk voor je is en stel prioriteiten

Ga zitten met pen en papier om uw ideale vacatureverlanglijstje samen te stellen. Concentreer u op de onderdelen van uw ideale baan die u opvallen. Wat maakt dat een bepaalde rol beter bij je past dan een andere die vergelijkbaar is?

Hier zijn enkele interessegebieden die u zou kunnen opschrijven:

Gebruik deze lijst ter referentie. Het kan helpen richt uw aanpak op de banen waarop u solliciteert en hoe u uw antwoorden op interviewvragen kadert.

Met uw definitieve verlanglijstje in de hand, rangschikt u ze op basis van prioriteit. Niet elke baan voldoet aan alle eisen, dus u moet uw dealbreakers kennen. Bijvoorbeeld als werk leven balans Het allerbelangrijkste is dat je misschien de spanning van het werken bij een startup moet opgeven of je op je gemak moet voelen met een kleine loonsverlaging.

2. Breng uw passies op één lijn met het bedrijf en de rol

Stap twee omvat het nemen van uw prioriteitenlijst en het koppelen ervan aan het bedrijf. Onderzoek ijverig de waarden van het bedrijf en lees de missieverklaring. Lees beoordelingen van medewerkers om een ​​idee te krijgen van hoe het is om daar te werken. Glazen deur En Inderdaad zijn twee van de meest populaire plaatsen om recensies te lezen.

Overeenkomst jouw waarden en prioriteiten met de kenmerken van een bedrijf of rol om snel te beoordelen of deze bij u past. Je passies verbinden met a missie van het bedrijf bewijst aan de rekruteringsmanager dat u uitstekend geschikt bent voor de functie.

Laten we zeggen mogelijkheden om te leren en te groeien binnen het bedrijf zijn jouw prioriteit. Als het bedrijf 'altijd leren' als kernwaarde vermeldt, is dat een duidelijke afstemming die u moet vermelden bij het beantwoorden van de vraag.

Als je solliciteert naar een klantenservicefunctie, leg dan uit dat je een mensenmens bent en dat je het leuk vindt om klanten te helpen bij het oplossen van problemen. Toon enthousiasme voor de rol en het bedrijf en maak uzelf vertrouwd met wat het bedrijf wil bereiken.

3. Zorg ervoor dat je antwoord opvalt

De de gemiddelde baan ontvangt meer dan 100 sollicitanten. Dat zijn een heleboel mensen om mee te concurreren om de aandacht van de rekruteringsmanager. Een sollicitatiegesprek krijgen is één ding, maar het is iets heel anders om op te vallen tijdens gesprekken in een vroeg stadium. Je hebt een antwoord nodig op de vraag “Waarom wil je deze baan?” waardoor jij boven andere geïnterviewden uitsteekt.

Hier zijn een paar manieren waarop u zich kunt onderscheiden van andere sollicitanten:

 • Kwantificeer uw prestaties met gegevens en cijfers
 • Deel een professioneel verhaal dat laat zien waarom u gekwalificeerd bent
 • Geef uitdrukking aan uw passie voor continu leren
 • Breng passie over voor de doelstellingen van het bedrijf
 • Praat tijdens het gesprek over meer dan alleen werk

Voorzie uw interviewantwoorden van persoonlijke anekdotes, of het nu gaat om uw interesses, unieke ervaringen of indrukwekkende prestaties. Dit helpt bij het opbouwen van een karakter rond uw applicatie.

Soms, de meest memorabele interviews voor rekruteringsmanagers zijn degenen die hen het gevoel geven dat ze je echt leren kennen.

4. Oefenen, oefenen, oefenen

Het oefenen van uw antwoorden op sollicitatievragen is de gemakkelijkste manier om uw zelfvertrouwen te vergroten.

Vraag uw vrienden of familieleden om als interviewers op te treden en algemene interviewvragen te stellen een nep-interview. Kijk of ze feedback hebben over uw toespraak, woordkeuze of gedrag.

Als er niemand beschikbaar is voor een oefengesprek, kunt u uw lijst met vragen doorlezen en hardop reageren met uw antwoorden. Als u dit doet, raakt u eraan gewend uw antwoorden met vertrouwen en enthousiasme te geven. Zorg ervoor dat u niet te snel of te langzaam spreekt.

Pro-tip: Probeer op basis van uw geoefende antwoorden te anticiperen op vervolgvragen. Als je bijvoorbeeld praat over je passie voor grammatica als teksteditor, zorg dan dat je antwoorden klaar hebt voor vragen als 'Wat is je grootste prestatie als teksteditor?' of “Wat is je grootste zwakte?

Als u uw sollicitatiegesprekvoorbereiding naar een hoger niveau wilt tillen, kan BetterUp u helpen. van BetterUp loopbaancoaches zijn goed op de hoogte van de tips en trucs om u te helpen uw sollicitatiegesprek uit het park te halen.

Hoe u tijdens het interview door moeilijke situaties kunt navigeren

Iedereen maakt fouten tijdens interviews, zelfs degenen die het interview afnemen.

Het is belangrijker dat u bereid bent te herstellen van een ongemakkelijk struikelblok bij het beantwoorden van vragen. Als u per ongeluk over uw woorden struikelt, raak dan niet in paniek. Doe het in plaats daarvan langzamer en heb geduld met jezelf. Het is volkomen normaal om nerveus te zijn.

Het is ook prima om even te pauzeren voordat je een vraag beantwoordt. Het laat de interviewer zien dat u een doordachte reactie creëert in plaats van overhaast met een antwoord te komen.

Pro-tip: Is er een specifieke kleur die bij jou vertrouwen wekt? Draag het! Is er een bepaalde top of manier waarop jij je haar stylet waardoor jij je goed voelt? Doe dat ook. Dit soort kleine dingen kunnen uw zelfvertrouwen vergroten bij het beantwoorden van grote vragen als: “Waarom wil je deze baan?”

Stel ten slotte dat u onlangs een aanzienlijke carrièreswitch. De kans is groot dat de interviewer zich zal afvragen waarom je die keuze hebt gemaakt. Hier zijn enkele tips bij het reageren:

  • Blijf optimistisch en opgewonden. Deze nieuwe rol is een nieuwe kans die beter aansluit bij jouw interesses.
  • Wees eerlijk. Als uw vorige baan u niet aansprak, bespreek dan hoe u de tijd heeft genomen om uw interesses en doelen te verkennen. Laat zien dat u eraan heeft gewerkt om te weten dat uw volgende stap de juiste voor u is.
 • Markeer waarom je hebt gekozen dit bedrijf.
 • Maak een lijst van uw overdraagbare en zachte vaardigheden. Probeer bijvoorbeeld aan te tonen dat, hoewel u geen boekhoudkundige functietitel op uw cv heeft staan, uw eerdere ervaringen u hebben geholpen vaardigheden te ontwikkelen die ervoor zorgen dat u als accountant kunt gedijen. Goede probleemoplossing, communicatie en vaardigheden op het gebied van tijdmanagement zijn allemaal geweldig zachte vaardigheden die op elke baan van toepassing zijn.

Een grondige voorbereiding zorgt ervoor dat je klaar bent om de vraag te beantwoorden: “Waarom wil je deze baan?” Je zou het zelfs kunnen overwegen interviewcoaching om u te helpen bij de voorbereiding op lastige sollicitatievragen. Met de juiste begeleiding en ondersteuning kunt u indruk maken op wervingsmanagers.

pexels-fauxels-3184465

BetterUp is hier om u te helpen vol vertrouwen te antwoorden: “Waarom wil je deze baan?”

De coaches van BetterUp en platform helpen individuen bij het opstellen van een carrièreplan om te werken aan het bereiken van hun doelen. Gebaseerd op jouw carrièredoelenkoppelt BetterUp u aan een coach die het beste bij uw ervaring past.

Samen werk je aan oefeningen, beoordelingen en onderzoek om je meer zelfvertrouwen te geven en aan de slag te gaan op het juiste carrièrepad. Leer vandaag nog meer over BetterUp.