Deze ongewone teambuildings waar managers dol op zijn

Vooruitgang op het werk

Het recept voor succes? “Plan voor elk team twintig rauwe spaghetti, een meter tape, een meter draad en… een marshmallow”, legt Tom Wujec uit. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is deze specialist in teambuilding een hit (en veel conferenties) met een even simpel als speels idee. Gedoopt Marshmallow Challenge, “de uitdaging is om in 18 minuten de hoogst en sterkst mogelijke toren te bouwen met al zijn elementen. De rest kunnen we gemakkelijk raden: deze collectieve intelligentieoefening maakt het mogelijk om reflectie, stressbestendigheid en vooral de associatie van vaardigheden in een team te meten.

Wanneer medewerkers onderzoeken

Tentje? Benoît Montet heeft anderen gezien. Directeur van het Top Employers Institute, deze expert op het gebied van human resources is getuige geweest van initiatieven, de ene origineler dan de andere. “Het principe van teambuilding kan voortdurend opnieuw worden uitgevonden”, merkt hij op. Ik herinner me een bedrijf dat het principe van de inburgeringsdag had gekaapt. In plaats van het bedrijf aan zijn nieuwe rekruten voor te stellen, stuurde het hen om de doos te onderzoeken. » Missie: verdeel de taken in teams om rond te lopen op het terrein en medewerkers te interviewen. “Aan het eind van de dag presenteerden ze wat ze hadden ontdekt na een soort speurtocht. Een medewerker gaf een presentatie van het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum, terwijl een ander de marketingstrategie uitwerkte. Zo ontwierpen ze als het ware hun eigen welkomstboekje. »

Lees ook: 12 managementtechnieken om te stelen van startende bazen

Inwijdingsfeest op kantoor

En u hoeft geen beroep te doen op een extern bedrijf om goede ideeën te exploiteren. Lauren Bardebes, directeur human resources van de pas opgerichte start-up Flixbus in Frankrijk, herinnert zich dat hij de eerste werknemers rond een bekende oefening had verenigd. ” Voor onze verhuizing wilden we een geest “zoals thuis”. We kochten meubels van Ikea en iedereen, inclusief de algemeen directeur, richtte zijn kantoor in. De meest begaafde natuurlijk, die anderen heeft geholpen…” Toen hing het bedrijf zijn rek op. Concreet werden de ouders van de werknemers uitgenodigd om het bedrijf te komen bezoeken. Hierdoor konden de medewerkers zich de ruimte eigen maken en een echte gezelligheid creëren, en ontdekten we ook nieuwe persoonlijkheidskenmerken van de collega’s. »

Plant u kool?

Plezier ? Elk jaar is teambuilding het favoriete evenement voor bedrijven, aangezien 84% het regelmatig organiseert volgens een onderzoek uitgevoerd door Action Co. Het is gewoon aan bedrijven om zichzelf opnieuw uit te vinden. Om hen te helpen, biedt de firma SCM Formations teamcohesieseminaries aan met een nacht in de buitenlucht. ” Werknemers planten bijvoorbeeld groenten, bouwen structuren rond de tuin en deelnemen aan sport- en ontdekkingsactiviteiten, legt de directeur, Sylvie-Claire Morin, uit. Deze terugkeer naar de bronnen en naar het land zou beide mogelijk maken de troepen te verenigen, maar ook om de stress in het bedrijf te verminderen.

Circuitrondes

Maar andere werknemers zullen deze rust niet hebben. “Autoracen is een uitstekend instrument voor human resources, want in een raceteam is de coureur, ook al wordt hij vaak naar voren geschoven, niets zonder zijn team”, legt David Raffin uit, directeur van de firma Actua Organization, een bedrijf gespecialiseerd in teambuilding rond motorsport. Zoals in een verkoopteam bijvoorbeeld, moet iedereen dezelfde kant op. » De mogelijkheid om te onthouden dat zonder instellingen of teamgenoten de coureur niet meer kan presteren. “Op een racecircuit is het heel gemakkelijk om je route individueel uit te stippelen. Deze stages maken het mogelijk om zeer snel de meest individualistische profielen te identificeren. Aan het eind van de dag debriefen we en leren we beter samenwerken. »

Of racen in de modder…

Het blijft dan om de geest van deze speciale dagen te behouden. “Des te meer reden om vaak opnieuw te beginnen “, betoogt Lauren Bardebes, al op zoek naar een nieuw evenement. Afgelopen april namen medewerkers van het bedrijf deel aan een Modderdag – letterlijk dagen van modder. “We namen met z’n achten deel aan deze toch wel bijzondere hindernisbaan. We hebben het drie weken voorbereid. Sommigen waren atletischer dan anderen, maar het doel was echt om elkaar te verwachten en te helpen op het parcours. Er zijn managers gezien die zich vermengden met werknemers en stagiaires. Wanneer we een meer horizontaal management cultiveren, zien we het verschil. Met als bonus een collectieve trots.

Je hebt noodzakelijkerwijs al deelgenomen aan één of meerdere teambuildings. Van welke hield je en welke hebben je het minst overtuigd? Vertel ons alles in reacties.