Denk na over openbare carrières –

Vooruitgang op het werk

Er zijn geweldige plekken om in te nemen in een sector die wordt geconfronteerd met de vernieuwing van een deel van het personeelsbestand en die steeds meer openstaat voor contractarbeiders.

Vincent Guérinet,

Over

Alexandra Tissot-pagina’s,

CG Hauts-de-Seine

De toename van het aantal werknemers in de publieke sector is noch in de tijdgeest, noch financieel realistisch. Maar deze sector heeft, net als de andere, te maken met een vergrijzende leeftijdspiramide en verloop. Bovendien, hoewel het voornamelijk ambtenaren aanwerft, staat het steeds meer open voor contractarbeiders. De stad Aubervilliers neemt jaarlijks 120 tot 150 mensen aan. De Algemene Raad van Hauts-de-Seine telt bijna 350 agenten, waarvan 44% extern. “De bergingstak is aan het reorganiseren, aan het regionaliseren. Van 2010 tot 2013 verliezen we honderd mensen, maar tegelijkertijd verwachten we 300 tot 500 pensioneringen per jaar. We gaan daarom over tot 1200 tot 1300 aanwervingen in 4 jaar tijd”, zegt Vincent Guérinet, adjunct-directeur HR van Acoss, het nationale Urssaf-fonds. Voor wat voor soort functies? De incassobranche is vooral op zoek naar incassobeheerders, controleurs, accountants, telefonische adviseurs. omdat alle nieuwkomers een opleiding krijgen. » Een inspecteur volgt afwisselend een intensief traject van 18 maanden, een manager 6 maanden.

Steeds meer gespecialiseerde profielen

De verwachtingen van lokale besturen vertonen een dubbele evolutie. “Aan de andere kant blijven de medische en paramedische beroepen in trek en schaars”voegt Bruno Carrère toe.

Een bevinding die de Algemene Raad van Hauts-de-Seine niet ontkent, waar de sociale en gezondheidssector de helft van de beroepsbevolking vertegenwoordigt. Het technische veld toont ook sterke behoeften aan bouw-, weg- en transportingenieurs… “Deelnemen aan het ontwerp van een tramlijn, werken aan de uitbreiding van de metro, bouwen of rehabiliteren van een college zijn spannende ervaringen”, zegt Alexandra Tissot-Pages. De Algemene Raad ontwikkelt ook interne opleidingen via het DIF, coaching. “Wetende dat hoe meer je geografisch mobiel bent, hoe groter de vooruitzichten voor ontwikkeling”zegt Vincent Guérinet.

Christine Piedalu © .fr