De werktijdverkorting van Yolanda Díaz brengt werkgevers en vakbonden morgen samen: komt er een akkoord?

Nieuws

Yolanda Diazminister van Werk en sociale economiestaat morgen voor een van de belangrijkste momenten om het te bereiken arbeidsduurverkorting van 40 uur per week naar 37,5 uur in 2025 zonder salarisverlies. Het idee is dat deze dit jaar op 38,5 uur blijft staan ​​om het aantal gewerkte uren geleidelijk verder af te bouwen. Om dit te doen heeft Labour opnieuw een beroep gedaan op de sociale agenten.

Vanaf 17 juni om vier uur 's middags wordt de staatssecretaris van Arbeid, Joaquín Pérez Rey, samen met de vakbonden opgeroepen CCOO, UGT en de werkgeversvereniging CEOE – Cepyme. Het idee, zoals Díaz zelf vorige week in een interview bevestigde, is om “de kruissnelheid te bepalen” en ze hoopt dat aanstaande maandag de eerste stappen richting de overeenkomst zullen worden gezet.

De waarheid is dat er na verschillende bijeenkomsten nog steeds geen overeenstemming is, vanwege het bestaan ​​van verschillende punten waarop sociale actoren in conflict komen. Het treinongeluk wordt vooral gezien in wat te maken heeft met de hervorming van de tijdregistratie.

Het verbeteren van de tijdregistratie, een prioriteit voor Yolanda Díaz

De open onderhandelingen tussen de regering en sociale actoren Een van de controversiële punten is de tijdregistratie door bedrijven. Dit is de manier om te verifiëren dat de werktijden inderdaad niet worden geschonden. In veel cao's is al een volledige werkdag van minder dan 40 uur vastgelegd.

De WerkinspectieAls het voorstel doorgaat, zou het toegang kunnen krijgen tot deze tijdregistraties, zodat het de realtime tijd kent waarop werknemers op hun werk zijn. Zoals de tweede vice-president zei: “Dit is wat conflicten met de werkgevers veroorzaakt.”

De vakbonden willen het akkoord nog voor de zomer sluiten

Vakbonden CCOO en UGT Via hun secretarissen-generaal Unai Sordo en Pepe Álvarez hebben zij al herhaaldelijk verklaard dat deze overeenkomst vóór de zomer moet worden gesloten. Om dit te doen hopen ze dat de de bijeenkomst van morgen levert positieve resultaten op.

Eén van hun eisen is dat de tijdregistratie in bedrijven met minder dan 50 werknemers effectief is en dat de middelen betrouwbaar zijn. Voor degenen met meer dan 50 werknemers vragen ze ook dat de wettelijke vertegenwoordiging van de werknemers toegang heeft tot dit dossier.

Zij zullen naast arbeidstijdverkorting ook pauzes, overuren, vakanties, verzoening en vergunningen op tafel leggen.