De toekomst van de vierdaagse werkdag “is een kwestie van tijd”

Nieuws

De 4 daagse werkdag Hoewel het in Spanje nog steeds een onderwerp van discussie is, implementeren in andere landen, zoals de Verenigde Staten, steeds meer bedrijven dit werkmodel. Zo'n succes, belangrijke miljonairs, zoals Steve Cohen, bedenk dat ‘de vierdaagse werkweek eraan komt’, en dat ‘het slechts een kwestie van tijd is’. De eigenaar van de New York Mets ziet in deze baanverandering: een kans om geld te verdienen in de vrijetijds- en entertainmentsector.

Zoals Cohen in een interview op CNBC uitlegde: als mensen minder dagen per week werken, zullen ze meer vrije tijd hebben, wat de beoefening van sport en vrijetijdsbesteding ten goede zal komen. Om deze reden heeft de miljardair samen met andere partners besloten om meer dan 3.000 miljoen euro te investeren in golfprojecten, in de verwachting dat dit bedrijf zal groeien als de werkroosters veranderen.

“Mensen zijn niet zo productief op vrijdag”

De oprichter van Point72 Asset, Steve Cohen, wees er in het interview met het Amerikaanse netwerk CNBC op dat er “meerdere krachten zijn die ons drijven” naar de verkorting van de werkweek naar vier dagenzoals de komst van kunstmatige intelligentie dat ‘mensen op vrijdag niet zo productief zijn’.

De zakenman is van plan om samen met zijn partners de golfkoning in de Verenigde Staten te worden, via het bedrijf PGA dat is gefuseerd met LIV, dat zich toelegt op het aantrekken van geweldige golfers.

Pilottests in Spanje om de werkuren te verkorten

De werkweek heeft in de meeste landen normaal gesproken een duur van 40 uur, verdeeld over vijf werkdagen, zoals in Spanje gebeurt. In 2022 lanceerde de regering een programma voor bedrijven om opleidingen te volgen onderdeel van een pilotervaring, vrijwillig, in ruil voor prikkels. Sommigen kozen ervoor om te profiteren van de verkorting van de werkuren, maar de salarissen van de werknemers te verlagen. Telefónica was daar één van, waar zo'n 150 medewerkers gedurende vier dagen (maandag tot en met donderdag) 32 uur per week, 8 uur per dag gingen werken. De vermindering van 5,5 uur had de bonus van één uur tegen 20%.

In Valencia werd op 10 april en 7 mei 2023 ook een test uitgevoerd, waarbij de meerderheid van de werknemers hun wekelijkse werktijd terugbracht tot vier dagen, met behoud van hetzelfde salaris. Om dit te doen werden echter verschillende nationale en lokale feestdagen gewijzigd, zodat de weken slechts vier werkdagen telden. Volgens de resultaten van de autonome regering was dit het geval een verbetering van de gezondheid van medewerkersgenereerde een vermindering van de vervuiling omdat er minder autoritten waren, maar had een negatief effect op de handel.

Het debat over deze maatregel gaat door in Spanje onder de betrokken sectoren, zoals bedrijven, vakbonden en de regering, die een document voorbereiden om samen met sociale agenten te evalueren, zoals gerapporteerd tijdens de laatste persconferentie over de werkloosheidsgegevens van de maand maart.