De robotserveerster die als alternatief dient voor de horeca: “zij is de medewerker die het hardst en het goedkoopst werkt”

Nieuws

Haar naam is Lala en ze werkt in een van de bars in het hart van Almería. Heeft een werkdag van 12 uur per dag, van maandag tot en met zondag, en draagt ​​niet bij aan de sociale zekerheid. Het is misschien moeilijk voor te stellen om onder deze omstandigheden te werken, maar het is een reëel geval: Lala is een robot.

Hij arriveerde in januari 2023 bij Rotterdam Tap Room om het werk van zijn negen collega’s die de staf vormen te vergemakkelijken, en vandaag de dag doet hij dat nog steeds met een reeks toegewezen taken. Lala begeleidt de klanten naar de reserveringstafel, brengt de gerechten die uit de keuken komen naar de verschillende gasten of ruimt de tafels af als de klanten het pand verlaten. Maar, Welke voordelen hebben robots voor de horecasector gebracht?

Carlos, de verantwoordelijke van het etablissement, is er duidelijk over: “Lala is een grote hulp geworden voor alle obers, die tijdens hun werkdag veel minder stappen lopen sinds ze de aanwezigheid van de robot hebben, die tussen de 10 en 12 kilometer per dag, terwijl dat op specifieke data kan oplopen tot 29”, legt hij uit NieuwsWerk. Het bespaart hen een grote werklast, wat bijdraagt ​​aan de voordelen die het voor het bedrijf oplevert: “zij is de medewerker die het hardst en het goedkoopst werkt”.

Robots die bijdragen aan de sociale zekerheid?

Het is duidelijk dat robots naam maken onder werknemers en de horecasector is hiervan getuige. Maar vandaag is het debat anders: Zullen robots bijdragen aan de sociale zekerheid? Dit is niet de eerste keer dat hierover wordt gesproken. Sterker nog, het is al jaren onderwerp van onderzoek om de levensvatbaarheid van de pensioenen te verbeteren. Niet iedereen is het daar echter mee eens.

“Het is stom”, zegt Carlos. “Als u bijdraagt ​​aan de sociale zekerheid, moet u specifieke voordelen genieten, zoals een pensioen- of ziektekostenverzekering. Iets wat robots niet nodig hebben”, betoogt hij. Vanuit het perspectief van de zakenman verzekert hij dat ze er al voor betalen: met de initiële investering om de robot aan te schaffen en het onderhoud dat daarvoor nodig is.

De eigenaar en verantwoordelijke voor Lala geeft toe dat “als ze de situatie van robots zouden reguleren, ik het zonder haar zou doen door haar naar de” schroothoop “te brengen.

Vernietigen ze banen of helpen ze de werknemer?

Een vraag die sinds de opkomst van robots in verschillende sectoren op tafel ligt, is of ze werkelijk banen vernietigen of werknemers helpen bij hun dagelijkse taken. Iets dat grote gevolgen zou hebben voor het inkomen uit de sociale zekerheid. Carlos verzekert dat “Lala zou nooit een van mijn werknemers kunnen vervangen” en wijst erop dat “robotica in de horeca kunnen helpen, maar kan nooit het beeld van een ober vervangen”.

Hij zegt zelfs dat hij, toen hij de robot aanschafte, toegeeft dat hij zich zorgen maakte toen hij dacht dat Lala effectiever zou kunnen zijn dan sommige van zijn werknemers.

“40 jaar geleden, toen vaatwassers aan het licht kwamen en in bars werden geïmplementeerd, zeiden ze dat ze banen zouden vernietigen, en vandaag de dag is het ondenkbaar om een ​​bar te openen en geen vaatwasser te installeren.”

Om deze reden spreekt Carlos vandaag vanuit een gerust hart en communiceert dat het personeelsbestand “blijft hetzelfde”en beweert zelfs dat het is toegenomen “sinds Lala bij ons is” omdat het de nieuwsgierigheid van mensen wekt, wat heeft geleid tot een toename van het klantenbestand.