De regering heeft zich ertoe verbonden de medische bewaking te verminderen: deze zal van 24 naar 17 uur gaan

Nieuws

De minister van Volksgezondheid, Mónica García, kondigde een paar weken geleden aan dat ze dat zou doen Er komt een einde aan de 24-uurs medische bewaking tijdens zijn termijn. Een toezegging waarvan hij deze week meer details uitlegde: deze zal in ieder geval worden toegepast een eerste reductie waarmee wordt 17 uur. Een verlaging die, belangrijker nog, zal worden doorgevoerd zonder salarisverlaging. Dat wil zeggen dat artsen hetzelfde zullen blijven vragen.

Dit maakte de minister bekend na een ontmoeting met Tamara Contreras, een intensivist geïnterviewd door 'NoticiasTrabajo' die om deze reden ruim 110.000 handtekeningen wist te verzamelen in een klacht die was ingediend bij 'Change.org'. “Vanuit het ministerie van Volksgezondheid zijn we volledig toegewijd aan deze maatregel, wetende dat het een maatregel is die complex is en die een herstructurering van ons nationale gezondheidszorgsysteem (SNS) vereist”, zei García na voltooiing ervan.

Over het huidige systeem geeft de minister aan dat een professional die in het weekend dienst heeft, 60 uur per week werkt, iets dat “niet voorkomt in enig ander beroep waarin men legaal werkt.” Met deze uitgangspunten waarschuwde hij dat zijn ministerie “het pad zal inslaan om deze aberratie te beëindigen.” De eerste stap is het Kaderstatuut wijzigendie zal proberen hetzelfde 2024 te hervormen.

Geen verlaging van de beloning

Mónica García benadrukte dat Deze wijzigingen zullen geen verlaging van de beloning tot gevolg hebben van de professionals: “Wat wij willen is dat de professionals goed werken en dat geen enkele patiënt de patiënt is die op het 23e uur wordt behandeld; We willen het aantal medische fouten dat voortkomt uit de vermoeidheid van professionals terugdringen”, legt hij uit.

Om dit probleem op te lossen gaat het ministerie van Volksgezondheid samenwerken met vakbonden, wetenschappelijke verenigingen en autonome gemeenschappen (essentieel omdat zij een managementfunctie hebben) en voorbeelden bestuderen zoals in Zweden waar de 24-uurs bewakers al zijn geëlimineerd, ondanks het feit dat het heeft minder professionals per inwoner dan Spanje.

“We hebben het over het reorganiseren, herstructureren en beter managen van onze professionals door een vijftig jaar oud model te veranderen”, legde hij uit, waarbij hij zelfs erkende dat er een zekere “weerstand” zal zijn. Voor Mónica García is het doel om deze professionals te ‘stabiliseren’, zoals verschillende Europese zinnen aangeven, en vooral ‘te stoppen met het mishandelen van onze professionals’, essentieel zodat ‘ze niet vluchten’.