De kracht van stilte in management

Vooruitgang op het werk

Een stilte, om ruimte te laten voor bezinning

In een interview met een medewerker markeert hij min of meer lange stiltes en je natuurlijkheid nodigt je uit om zijn lege plekken in te vullen. Vergissing. “Door deze stilte te doorbreken, loop je het risico hem af te snijden in zijn denken. Tel mentaal tot 10 voordat je weer spreekt, terwijl je het gedrag van je gesprekspartner observeert”, beveelt Annette Chazoule aan, verantwoordelijke van het opleidingsaanbod Management bij Cegos. Als je een stilte van paniek waarneemt, met andere woorden als hij zwijgt omdat hij niet weet wat hij moet zeggen, stel hem dan een gesloten vraag waarop hij eenvoudig ja of nee kan antwoorden. Als je het gevoel hebt dat hij nadenkt, stel hem dan na 10 seconden een vriendelijke vraag, zoals “je hebt wat meer tijd nodig om na te denken, misschien…”.

Geef de stilte de tijd om zijn werk te doen

Stilte kan ook een strategische bondgenoot worden. Aan het einde van een vergadering vraag je bijvoorbeeld wie de notulen van de vergadering mag maken en over het algemeen zakt iedereen in elkaar. “In dit geval is het toestaan ​​van stilte gedurende 30 seconden, of zelfs een minuut, hetzelfde als het veranderen van de verantwoordelijkheid van het kamp. Uiteindelijk zal een van de toehoorders zichzelf nomineren en hoeft de manager niet zelf iemand aan te stellen of zelf het rapport te schrijven”, beveelt Karine Aubry, managercoach bij Kolibri Coaching, aan. Zelfde in een projectgroep die een beroep doet op collectieve intelligentie. Stilte is meestal productief omdat het iedereen in staat stelt na te denkenaan de meer extraverte mensen om eindelijk aan het woord te komen en aan de groep om met andere ideeën te komen.

Een perfect antwoord om de druk te laten zakken

“Het is beter om je mond te houden als je weet dat je met je emoties gaat ingrijpen en niet op een feitelijke manier”, beveelt Karine Aubry aan. Stel je een commissie van collega’s voor waar een van de deelnemers je destabiliseert door je bijvoorbeeld de schuld te geven van je teruglopende resultaten. “Neem de tijd voor stilte. Kijk hem in de ogen zonder iets te zeggen, totdat je emoties verdwijnen en dat uw antwoord feitelijk is. Stilte maakt het mogelijk om terug te keren naar een situatie van pariteit”, merkt Annette Chazoule op. Structureer je denken om beter te communiceren. Gebruik je ogen, je gelaatstrekken, je handen… om in stilte te communiceren met je “aanvaller”. Dat zou hem ook moeten kalmeren.

Geen spraak zonder stilte

Bij een mondelinge interventie is het soms ook nodig om te weten hoe je moet zwijgen. Markeer blanco’s om ademruimte te creëren, maar ook om anderen de informatie te laten assimileren. “Let op de stiltes met “…” in je toespraak”, beveelt Annette Chazoule aan. Aan je lippen hangend, zal je publiek alleen maar aandachtiger zijn….