De kosten van ontslag vormen het middelpunt van de eis van UGT voor het ontslag van de Spaanse agent in Europa

Nieuws

De Algemene Unie van Arbeiders (UGT) via zijn algemeen secretaris, Pepe Alvarezeist dat “onmiddellijk” stoppen aan de agent van Spanje vóór de Europees Comité voor Sociale Rechten (CEDS). Hij beschuldigt hem van ‘inmenging’ in collectieve claims, zoals degene die zijn organisatie voor de Europese Unie naar Europa heeft overgedragen lage ontslagkosten in Spanje.

Dit verzoek komt zodra de besluiten van het Europees Comité voor Sociale Rechten (CEDS) bekend zijn, wat betreft Spanje en meer specifiek wat te maken heeft met de betaling van een schadevergoeding wegens onrechtmatig ontslagwaarbij wordt benadrukt dat de betaling van wettelijke compensatie in strijd is met het Europees Sociaal Handvest.

De vakbond van Álvarez bevestigt haar besluit om het ontslag van de Spaanse agent aan te vragen bij de CEDS, aangezien zij volgens deze organisatie invloed heeft gehad op de inhoudelijke beslissing die moet worden genomen met betrekking tot de claim die in maart 2022 is ingediend.

“Om soortgelijke acties te voorkomen, de onafhankelijkheid van het Comité en de toewijding aan Spanje te waarborgen met de vrijheid van oordeel en actie die al zijn leden moeten hebben, is het onvermijdelijk dat het eindigt met de vertegenwoordiging die het sinds 2018 bekleedt”, zei hij. drong erop aan.

Europa 'geeft een tikje aan Spanje' voor de ontslagkosten

De UGT heeft om consistentie gevraagd in de conclusies die afgelopen 20 maart 2024 bekend waren. In dit geval heeft de CEDS verduidelijkt dat het Spaanse rechtssysteem in strijd is met de CSER (Revised European Social Charter). De reden hiervoor is dat er geen hogere schadevergoeding kan worden betaald, afhankelijk van de omstandigheden waarin deze zich voordoet.

Ten slotte heeft Álvarez aangegeven dat deze conclusies een voorproefje zijn van de positieve resolutie ten gunste van het verzoek van zijn vakbond om de kosten van het ontslag, zoals gerapporteerd door het EP.