De favoriete bedrijfsauto’s van leidinggevenden

Vooruitgang op het werk

Het is de medaille op het borstharnas: de sleutels van zijn bedrijfswagen blijven voor de leidinggevende de sleutel tot een zekere erkenning van zijn werkgever. Ook al zou die laatste dit listgeschenk gebruiken om een ​​salarisverhoging te voorkomen. En zelfs als aan dit voordeel van alle aard zijn kosten verbonden. Omdat het niet moet worden verward met de bedrijfs- of dienstwagen, die de werknemer niet mag gebruiken voor persoonlijk gebruik. De bedrijfswagen vervoert de directie ondertussen naar het werk, in het weekend en op vakantie. Er zit vaak zelfs een benzinekaart bij, waarmee je gratis kunt tanken, met limieten tussen de 100 euro per maand en onbeperkt tegoed. Kosten van de zaak: gemiddeld 500 euro voor het bedrijf en evenveel verdiend voor de werknemer. Een bedrag dat bestaat uit de huur van de auto (omdat deze doorgaans eigendom is van een langetermijnverhuurbedrijf), verzekeringen, heffingen, belasting op bedrijfswagens en benzine.

Een korte lijst om uw auto te kiezen

De regels, op het gebied van keuze, zijn redelijk onveranderlijk. De HRD bezorgt de manager een shortlist met verschillende modellen. Uiteraard zal het hiërarchische niveau van een bediende… bepalend zijn voor het type auto dat hij zal gebruiken. Een niveau dat wordt gedefinieerd door “segmenten”. Voor middenmanagers, middelgrote en compacte voertuigen. Een gebied waar de VW Golf, Mercedes A-Klasse en sinds kort Nissan Qashqai bovenaan de lijst staan.

Voor meer senior executives, auto’s van grotere afmetingen en prijzen. En als op het gebied van middelgrote auto’s het leidende trio uit twee Duitse voertuigen bestaat, wordt dat in dit hogere segment volledig gekraakt door Germaanse premiums. BMW, Audi en Mercedes zijn de grote winnaars van deze race. Deze markt vertegenwoordigt ook voor de drie merken het grootste deel van hun omzet in heel Europa.

Deze Germaanse keuze is ook een goede deal voor bedrijven die deze auto’s verhuren. Want de Duitsers zijn specialisten in krachtige en niet-vervuilende motoren. En wagenparkbeheerders van bedrijven hebben hun ogen gericht op de CO2-uitstoter. Want boven de drempel van 140g per km zijn deze wagens onderworpen aan een zeer sterke verhoging van de TVS (belasting op bedrijfswagens).

Bedrijfsauto’s volgens modi

Hoe maak je een keuze? Het is duidelijk dat leidinggevenden zich opofferen aan dezelfde grillen als andere automobilisten. En afgezien van de grote wettelijke sedans, zijn ook zij gevallen voor SUV’s. Deze imitatie-4×4’s hebben in hun hart de minivans verdrongen waar ze tot vier jaar geleden van hielden. Vanaf nu behoren de BMW X5 en Audi Q5 tot de topkeuzes van bedienden. Vooral omdat het eerste merk er eindelijk in is geslaagd om zijn imago van “misdadige auto’s” die twee decennia lang op zijn huid bleven plakken, kwijt te raken. Resultaat: in 2012 haalde BMW Audi in, zijn oude concurrent in de race om bedrijfswagens.

Militante bedrijven

Er zijn nog een paar zeshoekige bedrijven die er een erezaak van maken om hun leidinggevenden in Franse auto’s te laten rollen. Ze zijn zeldzaam. Zoals de brandweerspecialist Eurofeu (900 medewerkers), die alleen auto’s van Renault aanbiedt aan haar medewerkers. Anderen, zoals Veolia Environnement, schuiven systematisch PSA-modellen (Peugeot 508, Citroën DS5) op hun shortlist. Maar de aangeboden auto’s worden niet vaak geselecteerd. Zowel op het gebied van bedrijfsauto’s als op het gebied van auto’s die aan particulieren worden verkocht, verliezen Franse merken marktaandeel. En het voordeel blijft grotendeels in het voordeel van het Duitse model.

Michel Holtz @ .fr

Fotocredit @ DR