10 dopingproducten toegelaten op het werk

Vooruitgang op het werk

Het arcaljon

Dit geneesmiddel is zonder recept verkrijgbaar in de apotheek. Geclassificeerd in de familie van anti-astenen, zou het helpen om mentale en fysieke vermoeidheid te bestrijden. Mits je niet meer dan 3 tabletten per dag binnenkrijgt, verhoogt het volgens apothekers het aantal dopaminereceptoren, het genotshormoon, helpt het je te concentreren en wordt je er zelfs beter van. Buiten dat kan het tachycardie veroorzaken. Het oordeel van Maryse Lapeyre-Mestre: “De beoordeling van dit medicijn door de Hoge Gezondheidsautoriteit is jaar na jaar gedaald, wat bewijst dat de effectiviteit ervan niet is bewezen. »

Koffie

Het is geen geheim dat koffie je wakker maakt! Wetenschappelijke studies getuigen van de impact op het zenuwstelsel van het actieve ingrediënt: cafeïne, ook wel theïne genoemd (het is hetzelfde). Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is espresso niet de “sterkste” … omdat “de koffie met de meeste cafeïne de koffie is die lang doordrenkt is”, merkt Maryse Lapeyre-Mestre op. Het maximum niet overschrijden: 8 kopjes per dag, zelfs één dag, slechts één.

De Guronsan

Onder de bekendste is er ook guronsan. Deze beroemde bruismiddel is zonder recept verkrijgbaar. Het wordt verkocht om vermoeidheid tegen te gaan en wekt een lichte euforie op. Bij normale doseringen (ruim maximaal 2 pillen per dag volgens apothekers) is het volgens de specialist “niet gevaarlijk”. Behalve dat het gevuld is met cafeïne (daarom wordt het als effectief erkend), dus elke overdaad is weer verboden, vooral als je een koffie-, thee- en coladrinker bent..

Nicotine

Wist je dat sigaretten een psychostimulans zijn? Het ontspant, stimuleert, laat adrenaline vrij en verhoogt het concentratievermogen en geheugen. Het is bewezen. Maar het dodelijke gevaar ervan wordt ook bevestigd: 5 miljoen doden per jaar. Naast de teer en andere schadelijke stoffen die erin zitten, is de waarschuwing maximaal: “De minste dosis nicotine is schadelijk, geeft de arts aan. Nicotine is in medicinale vorm minder gevaarlijk dan in rook. Het ergste is natuurlijk om de pleister en de sigaret te combineren. »

De Red Bull

De beroemde energiedrank is inderdaad. De daarin aanwezige taurine, die van nature al in het menselijk lichaam aanwezig is, elimineert gifstoffen (een natuurlijk lichamelijk proces na lichamelijke inspanning) en zorgt voor een energieke indruk. Het grootste gevaar is dat degenen die het drinken, vergeten te hydrateren. Niet meer dan twee blikjes per dag dus, vooral omdat Red Bull, net als zijn stimulerende zusjes, ook koffie bevat, vandaar het risico op tachycardie en zelfs hersenbloeding.

DMAE (dimethylamino-ethanol)

In de familie van voedingssupplementen is hier DMAE, meer wetenschappelijk dimethylaminoethanol genoemd. Van nature aanwezig in vissen, speelt het in op het geheugen, leert en verbetert het de textuur van de huid… Behalve dat niets zijn werking op het zenuwstelsel bewijst. “Onwaarschijnlijk product”, volgens Maryse Lapeyre-Mestre, het is niet a priori gevaarlijk. Maar pas op, de voedingssupplementen waarin het zit kunnen schadelijk zijn (zie kader).

Guarana

Een ander natuurlijk product, geplette guaranazaden in tabletten of capsules die als voedingssupplementen worden verkocht, zouden stimulerende (vooral vanwege de cafeïne die het bevat, en daarom schadelijk in hoge doses) en antiasthenische eigenschappen hebben… “niet wetenschappelijk bewezen” , zegt de dokter. .

ginseng

Nog steeds in de voedingssupplementenafdeling, zou de Ginseng-plant volgens de Chinezen de remedie zijn voor al onze kwalen… Het verbeteren van de prestaties zit ook in de vezels. “Net als DMAE is ginseng niet aanwezig in een farmaceutisch medicijn dat een handelsvergunning heeft gekregen”, waarschuwt de specialist. Bovendien zijn de bijwerkingen ervan bewezen in geval van overdosering (amenorroe, slapeloosheid…).

Chocola

En chocolade, werkt dat? Het lijkt stress te verlichten… De expert bevestigt, maar vooral omdat het “de beloningscircuits activeert”. Een manier om te ontspannen zonder gevaar… “tenzij natuurlijk (voor de lijn), als je er kilo’s van eet”.

des vitaminen

Uiteindelijk gaat er niets boven vroeg in de ochtend een kiwi… Klein recept voor leidinggevenden: vitamine E (in venkel, druivenpitolie en pruimen) voorkomt hersenveroudering en activeert zenuwcellen. Vitamine B (granen, peulvruchten, vis, vlees, eieren) is nodig voor aandacht en geheugen. Vitamine C daarentegen (kiwi, mango, sinaasappel, rood fruit), regenereert vitamine E.