De energierenovatie van gebouwen vergt tot 2030 jaarlijks 14 tot 21.000 leidinggevenden (en we kunnen ons omscholen)

Nieuws

Zij zijn getuige

  • Mikael Paraudadjunct-directeur verantwoordelijk voor de divisies bouw en vastgoed voor Hays Frankrijk
  • Dorian Roucheradjunct-directeur Werkgelegenheid en Arbeidsmarkt bij de durft
  • Romain RiouSenior uitvoerend manager voor Personeelspagina
  • Maxime Gourlet, directeur personeelszakenAkorusbedrijf gespecialiseerd in eco-renovatie
  • Jérémy Randoinghoofd van de bouwafdeling van het wervingsbureau Fed-bouw In Lyon
  • Pierre Lamblinstudiedirecteur van deApec

NB: onze interviewverzoeken waren genderneutraal. Alleen mannen reageerden.

Duurzame rekrutering in de energierenovatie van gebouwen

In een bouwsector die in crisis verkeert, is het dorp energierenovatie van gebouwen doet meer dan weerstand bieden. Volgens een studie van Dares* zou deze subsector van de bouwsector tegen 2030 tussen de 170.000 en 250.000 werknemers moeten aannemen, met inachtneming van de door de overheid gewenste koolstofarme strategie. Een derde van hen zal uitvoerende en technische functies vervullen. De sector zal in 2030 daarom jaarlijks zo’n 14.000 tot 21.000 Bac+3-5 studenten aannemen.

En het is al begonnen sinds het einde van de gezondheidscrisis. Onder meer het rekruteringsbedrijf Hays registreerde tussen januari 2022 en oktober 2023 een stijging van zijn missies in de sector met ongeveer 25%.

Waarom zo’n groot aantal rekruteringen?

Mikael Paraud

“Dit wordt verklaard door de ontwikkeling van ‘renovatie’-afdelingen door twee van de grootste Franse ontwikkelaars, Nexity en Altarea.zegt Mikael Paraud, adjunct-directeur verantwoordelijk voor de bouw- en vastgoeddivisies van Hays Frankrijk. Maar ook door sociale verhuurders die energierenovatieplannen voor hun panden ontwikkelen. En door bouwleiders die zich steeds meer bezighouden met de externe thermische isolatie van gebouwen. Dit verklaart waarom er ook veel vraag is naar de banen van locatiemanagers – die momenteel ongeveer 50% van onze missies vertegenwoordigen. Net als projectmanagers van klimaattechniek, thermische ingenieurs en managers van operatie-rehabilitatie”.

Dorian Roucher

“Deze aanwervingen kunnen ook worden verklaard door de wens van de overheid om energie-intensieve woningen en/of olie- of gasboilers te vervangen,” voegt Dorian Roucher toe, adjunct-directeur Werkgelegenheid en Arbeidsmarkt bij Dares en verantwoordelijk voor het onderzoek.

Apec, dat zojuist ook een onderzoek heeft gepubliceerd over de dynamiek van het vergroenen van managementberoepen ten gunste van de energietransitie, komt tot dezelfde conclusie: “De dynamiek is gaande. Als deze beroepen met een milieudoel minder dan 1% van de werkgelegenheid in managers vertegenwoordigen (d.w.z. bijna 25.500 managers in de particuliere sector), nemen de vacatures voor managers voor deze profielen sterk toe: +48% tussen 2019 en 2022 (vergeleken met +19% voor alle aanbiedingen), waarbij de energieberoepen het meest bezorgd zijn.”

Romain Riou

“Ook het aantal van onze opdrachten rond de renovatie van gebouwen groeit snelbevestigt Romain Riou, Senior Executive Manager voor Page Personnel, gespecialiseerd in bouw- en vastgoedberoepen. Dit vertegenwoordigt nu 50% van onze aanwervingen, vergeleken met 30% in 2017. Het vinden van een fabrieksmanager kost me nu 3 tot 5 maanden. Ik had er 1,5 nodig in 2017… Vandaag de dag is er een tekort aan kandidaten en de wetten die energierenovatie van gebouwen vereisen en de kunstmatigheid van de bodem verbieden, ontwikkelen alleen de energierenovatie van bestaande gebouwen”.

In video, ronde tafel over de werkgelegenheidsvraagstukken van de ecologische transitie

Energierenovatie van gebouwen: prospectieve analyse van de behoeften aan banen en vaardigheden, uitdagingen die moeten worden aangegaan. Met Hélène Garner, directeur van de afdeling Arbeid, Werkgelegenheid, Vaardigheden – France Stratégie; Dorian Roucher, adjunct-directeur Werkgelegenheid en Arbeidsmarkt – Dares; Gilles Aymoz, adjunct-directeur bij de afdeling Duurzame Steden en Gebieden – Ademe.

De posities die het meeste rekruteren

De meest gewilde leidinggevenden in deze sector zijn dat wel begeleiders van renovatie- of klimaattechnische werkzaamheden. Ze worden ook wel projectmanagers of projectmanagers genoemd. Hun missies bestaan ​​uit het coördineren van een bouwplaats, het bewaken van het budget, de deadlines en het beheren van de relaties met klanten. Een Bac +2 tot Bac +5 niveau diploma is vereist.

Het tweede bijzonder gewilde beroep is dat van thermisch ingenieur. Deze specialisten werken in ontwerpbureaus om warmteverlies te meten en oplossingen voor te stellen om gebouwen zo goed mogelijk te isoleren.

Maxime Gourlet

“We rekruteren 1000 medewerkers per jaar, waarvan ongeveer 10% managers zijnvertelt Maxime Gourlet, HR-directeur van Acorus (1.600 medewerkers), een bedrijf gespecialiseerd in eco-renovatie. In deze categorie leidinggevenden zijn wij vooral op zoek naar ontwerpingenieurs, prijsstudieingenieurs, fabrieksingenieurs en specialisten in ondersteunende functies zoals managementcontrollers, accounting managers, HR-specialisten. MaarFabrieksingenieurs vertegenwoordigen 50 tot 60% van onze aanwervingen voor leidinggevenden. Het is echter ingewikkeld. De markt is krap. Werving kan meer dan een kwart duren. Gevolg: wij stoppen nooit met zoeken naar kandidaten, zo blijkt uit de vacatures die we momenteel plaatsen “.

Gemiddelde salarissen, maar inspanningen op het gebied van de arbeidsomstandigheden

De salarissen van specialisten in de energierenovatie van gebouwen liggen op een goed niveau, maar behoren niet tot de economische sectoren die het beste betalen.

Zo zal een jonge Bac+5 die start als sitemanager in de regio in oktober 2023 tussen de 30.000 en 34.000 euro bruto per jaar ontvangen in de regio en 32 tot 38.000 euro in Ile-de-France.

Dit is het geval voor deze bedrijfsleider, 28 jaar oud, 3 jaar ervaring, een Bac +5-diploma op zak. Hij is zojuist aangenomen bij een KMO (50 medewerkers) in Zuid-Frankrijk voor 38.000 euro bruto per jaar vast. Daarbij komen nog een bedrijfswagen, winstdeling, restaurantvouchers, directiestatuut en een discretionaire bonus van één tot twee maanden salaris afhankelijk van de voortgang van de projecten.

Een thermisch ingenieur mag op iets meer hopen. Zo is een van de specialisten, 30 jaar oud en 4 jaar ervaring, zojuist in Marseille voor 40.000 euro bruto per jaar aangeworven voor een ontwerpbureau met 13 medewerkers. Daarnaast ontvangt hij restaurantcheques, een onderlinge verzekering en een discretionaire bonus van 1 tot 2 maanden salaris.

Aan het einde van zijn carrière kan een bedrijfsleider ongeveer 60.000 euro bruto per jaar verwachten.

“Om aan te trekken benadrukken we de betekenis van de balans tussen werk en privé, commentaar Maxime Gourlet, HR-directeur van Acorus.. Als zodanig ontwikkelen we extra financiële voordelen, zoals de 4-daagse week betaald 5 voor 35 uur per week waarmee we in Nantes hebben geëxperimenteerd en die we vanaf januari 2024 aan alle werknemers zullen aanbieden. Kandidaten zijn ook gevoelig voor onze flat hiërarchische structuur en ons opleidingsbeleid waardoor medewerkers intern promotie kunnen maken.”

>> Om meer te weten te komen over Acorus, luister naar deze podcast (interview met oprichter Philippe Benquet):

Jérémy Randoing

“De vraag is sinds 2020 stabiel en sterkzegt Jérémy Randoing, hoofd van de bouwafdeling van het rekruteringsbedrijf Fed Construction in Lyon. Ik heb zojuist een missie volbracht als projectmanager energie voor een regionaal ontwerpbureau. De succesvolle kandidaat ontvangt bruto 46.000 euro per jaar met een masterdiploma van de universiteit en daarnaast een jaarlijkse bonus van 2000 euro. Maar een klein kantoor zal voor dit soort functies niet meer dan 40.000 euro bruto per jaar kunnen bieden…’.

De spanning op deze arbeidsmarkt had echter zijn weerslag op de lonen. Volgens de Hays-beloningsbarometer die in januari 2024 zal worden gepubliceerd, zijn de salarissen in de sector tussen de eerste helft van 2022 en de tweede helft van 2013 met 10% gestegen.

“En de werkgever die zich niet aan de lijn houdt, zal moeite hebben om mensen aan te werven vervolgt Mikael Paraud, van Hays Frankrijk. Specialisten zoals werkbegeleiders, doorgaans met een diploma Bac+3 (er zijn vrijwel geen ingenieurs in deze functies), krijgen bij aanvang van hun carrière zo’n 36 tot 39.000 euro bruto per jaar betaald.”

Promoties zijn snel. Dit is bijvoorbeeld het geval voor deze fabrieksmanager, met 4 jaar ervaring, die net een functie heeft verworven als manager bedrijfsvoering bij een sociale huisvestingsmaatschappij. Hij ontving toen 46.000 euro bruto per jaar. Hij ontvangt nu 48.000 euro bruto per jaar voor een functie die hem in staat stelt nieuwe vaardigheden te verwerven en een salarisverhoging te beloven.

Mogelijke maar complexe reconversies

Voor reconversies kan de taak moeilijk zijn. Net als in andere sectoren heeft Frankrijk de bijzonderheid dat het het niet onmogelijk maakt om van de ene sector naar de andere of van het ene beroep naar het andere te gaan, maar dat het het ook niet gemakkelijk maakt!

“Bij energierenovatie moet je bijna een opleiding volgen om je technische vaardigheden bij renovatie te verbeteren”, specificeert Romain Riou van Page Personnel. Om aan de eisen van recruiters te voldoen, zul je dus een licentie moeten behalen bij Cnam of een Cesi. Werkgevers willen klonen inhuren met dezelfde kwalificaties als de vorige werknemer… En dit soort omscholing is moeilijk.

Pierre Lamblin

“Een derde van de leidinggevenden wil zich omscholen, merkt Pierre Lamblin op, van Apec. Maar slechts 8% slaagt. Je moet training volgen, jezelf trainen met trajecten die niet automatisch zijn.”

Het zal ook nodig zijn om uw cursus te financieren.

  • De eerste hefboom die een werknemer kan gebruiken is het CPF (Personal Training Account) met verplichte doorgang naar de professionele ontwikkelingsadviseur (CEP).
  • Vervolgens is het voor zwaardere reconversies mogelijk om een ​​ander systeem te mobiliseren genaamd “pro transitie”, ex Fongecif.
  • Het is ook raadzaam om met uw werkgever te onderhandelen om uw omscholing naar energierenovatie binnen uw bedrijf te starten. De Opco (vaardighedenoperatoren) kunnen vervolgens door de HR-afdeling worden gemobiliseerd om cursussen in de energierenovatie van gebouwen te financieren via bijvoorbeeld het vaardighedenontwikkelingsplan van het bedrijf.
  • Ten slotte zijn er voor werkzoekenden regelingen beschikbaar die gefinancierd worden door Pôle emploi.

* Dares study (afdeling Onderzoeksmanagement, studies en statistiek) x Frankrijk-strategie: “Energierenovatie van gebouwen: wat heeft de beroepsbevolking nodig in 2030? »