De Arbeidsinspectie gaat onderzoek doen naar de dood van twee arbeiders op een bouwplaats in Madrid

Nieuws

Deze dinsdag, twee arbeiders zaten vast in een gebouw dat wordt gerenoveerd nadat de vloer is gevallen. Beiden werkten in de wijk Fuencarral – El Prado toen de smederij instortte. De brandweer van de gemeente Madrid ging onmiddellijk aan de slag om hen te redden, maar de slechte omstandigheden waarin het gebouw zich bevond, bemoeilijkte hun werk enorm.

Er zijn 40 troepen in het gebied tussen Lezama Street en Llodio Street. De burgemeester van Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ging ook naar de plaats van de gebeurtenissen en in verklaringen aan de media benadrukte Martínez-Almeida dat het gebouw “instabiel” is en dat “er enkele platen en verschillende balken zijn die dreigen met instorten.”

Al rond het middaguur verklaarde Almeida dat alles erop wees dat er twee overleden mensen waren, waardoor “het moeilijk voor hen is om in leven te blijven”, en uren later heeft de tweede vice-president en minister van Arbeid, Yolanda Díaz, bevestigd dat de Arbeidsinspectie zal de dood onderzoeken van twee werknemers van een project dat in Madrid werd uitgevoerd, wat erop wijst dat zij degenen zijn die door deze gebeurtenis zijn getroffen. Ook heeft hij zijn medeleven betuigd aan de families.

Een kantoorgebouw dat woningen zou worden

De vice-burgemeester van Madrid en afgevaardigde voor veiligheid en noodgevallen, Inma Sanz, hebben erkend dat de gebouw werd gerenoveerd tot woonhuis. “De bovenste verdiepingen zijn ingestort en de betonplaat heeft het begeven. Momenteel zitten er twee mensen vast, met een grote kans op overlijden.”

Hij heeft ook gesproken over een andere werknemer die gewond raakte en wees erop dat hij naar het ziekenhuis in La Paz is gebracht, waar hij niet in gevaar verkeert. “Het gebouw verkeert in een situatie van instabiliteit en de werkzaamheden zullen lang duren. Met grote zekerheid zullen we twee doden moeten betreuren.”

Hij heeft het werk van de brandweerlieden benadrukt, hoewel hij erkent dat “ze werken met een kraan waarmee meer gewicht kan worden gehesen. Er zijn 40 brandweerlieden, verschillende drones van de gemeentelijke politie die naar beelden zoeken… Daarnaast heeft SAMU-Civil Protection en de collega's van SUMA”.

Wat de oorzaken betreft, legt hij uit dat deze niet duidelijk zijn. “We zullen een onderzoek openen om te zien wat er is gebeurd. Het gebouw is in structuur, het was een kantoorgebouw dat woningen zou worden. We gaan controleren of alle vergunningen in orde zijn.”

Nog een kraan in de reddingsoperatie

Een bouwkraan die zich in de buurt van het getroffen gebied bevond, werd verplaatst om de materialen “van binnenuit het gebouw” te kunnen verplaatsen, zoals de burgemeester uitlegde. “Het was een gebouw met een tertiaire bestemming, dat is veranderd in woningen en er zouden 140 woningen worden gebouwd.”