De 5 gewoontes van executives die de feestdagen verpesten

Vooruitgang op het werk

Zet geen afwezigheidsbericht op je mailbox en telefoon voordat je op vakantie gaat

In de drukte van de afgelopen week en vooral de laatste dag onderzoek je dossiers en vergaderingen zonder na te denken over het belangrijkste: mensen vertellen dat je twee of drie weken weggaat. “Sla een afwezigheidsbericht dus niet op in je mailbox en je telefoon door de contactgegevens op te geven van een persoon die je moet contacteren bij je afwezigheid”, adviseert Claire Romanet, directeur van het kabinet Elaee. Insgelijks, het niet aanstellen van een collega die voor noodgevallen kan zorgen, komt neer op het risico nemen om gestoord te worden tijdens zijn vakantie”, waarschuwt Stéphane Saba, coördinator van het Lemon Conseil-netwerk. En, eenmaal voor de deur van het kantoor, doorbreek de gewoonte om toe te voegen: “en in geval van een probleem ben ik natuurlijk bereikbaar op mijn mobiele telefoon”.

Lees ook >> Disconnectie: de voordelen voor het werk van leidinggevenden

Laat je telefoon niet met één zool achter tijdens de feestdagen

Nou ja, het hele jaar door zijn het je ogen, je hoofd, je rekenmachine, je camera, je begrenzer je dekbed… dus je bent er duidelijk aan gehecht. Behalve dat het grenst aan verslaving tot het punt dat het je een zak geeft waterbestendig om te zwemmen met je smartphone, om hem aan je borst te binden tijdens je paragliding vlucht… Kortom, waar je ook bent, je telefoon is! Fout, ook hij heeft rust en ontstressen nodig. Dus laat hem gaan. Vergeet het ’s ochtends om het’ s middags beter te vinden. Of vice versa. Of (als je je daartoe in staat voelt), zet hem uit of zet hem in vliegtuigmodus. Op z’n minst stil. Je zult zien, je entourage zal je dankbaar zijn.

Lees ook >> De tips van 8 managers om te ontkoppelen tijdens de vakantie

Zijn berichten de hele tijd (of bijna) controleren

Nauwelijks ontvangen, al gelezen, zelfs behandeld! Bravo, jij bent de koning van het reactievermogen. Tot slot gefeliciteerd, niet echt omdat je op vakantie bent en geen enkele wettekst je verplicht om in deze periode te werken. Zo cool. Om het los te laten. Als u uw vertrek goed heeft geregeld, zullen anderen voor u zorgen. “Vergeet niet dat het in de zomer ook acceptabel is om minder reactief te zijn. Stel dus indien nodig een dagelijks tijdslot in om uw berichten te controleren. Dat is meer dan genoeg”, stelt Stéphane Saba. Om niet constant in de verleiding te komen, deactiveert u de meldingen van uw e-mails, WhatsApp en Co. Of schakel je scherm naar de zwart-witmodus. “Deze afwezigheid van kleur, met name de rode stippen die waarschuwen voor de aanwezigheid van nieuwe berichten, zou het raadplegen van het scherm verminderen”, voegt Claire Romanet toe.

Lees ook >> Betaald verlof: tot 31 mei om het af te betalen, en daarna?

Praten over je werk … zelfs op vakantie

‘En jij, wat doe jij voor de kost? “. Nou ja, het is verleidelijk om deze vraag te stellen als je bij een barbecue (of andere) aankomt en je kent niemand. Verleidelijk maar vervelend omdat je er zeker van kunt zijn dat je gesprekspartner de vraag aan je zal beantwoorden. En daar ga je weer om je werk uit te leggen. Zijn ins en outs. Sectorale uitdagingen. En als je toevallig een directe of indirecte connectie hebt met de persoon tegenover je… je zult zeker de boekhoudkundige oefening tussen het aperitief en de koffie opnieuw doen. Dus, beter om de vraag te ontwijken … tijdens de vakantie. Tennis, hardlopen, aperitief en siësta (dit is slechts één voorbeeld).

Lees ook >> Waarom je je werk niet kunt loskoppelen

Breng uw terugkeer van vakantie in rekening

Een vergadering om 9.00 uur, een conference call om 10.40 uur, een reactie op een aanbesteding voor 17.00 uur, dit alles voor je eerste hersteldag? Perfect om de feestdagen mee te verpesten. Inderdaad, 2 of 3 dagen voor het einde van uw vakantie, zal het dagboek van deze minister u natuurlijk te binnen schieten. Zonder het te beseffen, begin je na te denken en je acties te plannen. Om tot het laatste moment van je vakantie te genieten, plan je de eerste twee dagen een lichter schema. Geschiedenis om de gang van zaken soepel te hervatten en niet om de winst van 2 of 3 geweldige weken in een paar uur te vernietigen.

Lees ook >> Wat is de ideale lengte van uw vakantie?

>>Verpest het werk, ondanks je inspanningen, je vakantie? Misschien is het tijd om het te veranderen! Begin met het uploaden van je cv naar onze cv-bibliotheek die door meer dan 15.000 recruiters wordt gebruikt.