Controle vóór ondertekening: alles wat de arbeidsovereenkomst voor huishoudelijk personeel moet bevatten

Nieuws

De Huishoudelijke medewerkerszijn, vanwege de activiteit die zij uitoefenen, onderworpen aan andere voorwaarden dan de rest van de werknemers. En daarom is het erg belangrijk dat u, voordat u een nieuwe arbeidsrelatie aangaat, Neem de arbeidsovereenkomst die u gaat ondertekenen zorgvuldig door. Vooral omdat er, rekening houdend met het bovenstaande, bepaalde aspecten verduidelijkt moeten worden en die niet van toepassing zijn op andere werknemers. Vooral als het over gedetineerden gaat, vanwege het kenmerk dat zij soms thuis moeten verblijven.

Voordat we ons verdiepen in de inhoud van het contract, is het de moeite waard eraan te denken dat huishoudelijk personeel, zoals het Ministerie van Arbeid zelf heeft verklaard, een schriftelijk contract nodig, op elk moment tijdens de arbeidsrelatie. In werkelijkheid, Als het niet op deze manier wordt geformaliseerd, wordt aangenomen dat het voor onbepaalde tijd en voltijds is.“tenzij het tegendeel kan worden bewezen.”

Aan deze verplichting wordt in alle gevallen voldaan, ongeacht of men op uurbasis, parttime, fulltime of intern werkt. Het geldt ook voor buitenlanders die nog geen verblijfs- of werkvergunning hebben.

Zoals uitgelegd in het trainingsboekje ‘Arbeidsrechten van huishoudelijk en zorgpersoneel’, van het ‘Netwerk van Latijns-Amerikaanse en Caribische vrouwen in Spanje’, kun je in deze situatie geen bijdrage leveren aan de sociale zekerheid, ‘maar je kunt wel onderhandelen. “Tijdens het gesprek met uw werkgever de arbeidsvoorwaarden op en schrijf deze op papier alsof het een normale arbeidsovereenkomst betreft”, die “dezelfde rechten en plichten moet bevatten die de wet voor elke werknemer bepaalt.”

Informatie die de arbeidsovereenkomst van huishoudelijk personeel moet bevatten

Dit is de essentiële informatie die de arbeidsovereenkomst van huishoudelijk personeel moet bevatten:

 • Volledige naam en identificatiedocumentnummer van de werkgever en de werknemer.
 • Startdatum van het werk.
 • Geef het type contract op. Of het nu tijdelijk is of voor onbepaalde tijd.
 • Geef het type dag op. Of het nu parttime of fulltime is. Of als je op uurbasis werkt.
 • Adres van de werkgever en adres waar regelmatig werkzaamheden moeten worden verricht.
 • Hoogte van het salaris en betaaldata, inclusief betaling in natura bij gedetineerden. Geef ook aan of de extra betalingen pro rata of afzonderlijk worden ontvangen.
 • Duur van de werkdag, inclusief, indien overeengekomen, het regime van aanwezigheidstijden en hoe deze worden betaald.
 • Als er overeenstemming is bereikt, hoe het nachtregime en de voorwaarden dan tot stand zullen komen.
 • Duur van vakanties (er worden minimaal 30 kalenderdagen per jaar gewerkt) en de verdeling ervan (in dit artikel wordt dit onderwerp uitgebreid uitgelegd).
 • Eventuele proefperiode, die niet langer mag zijn dan twee maanden.
 • Als het intern is, moet worden vermeld of de werknemer tijdens de vakantie van de werkgever of het gezin van de werkgever mee moet reizen naar de plaats waar hij de vakantie gaat doorbrengen. En op welke manier.