Chief happiness officer: modieuze baan of sleutel tot werkgeluk?

Vooruitgang op het werk

Welzijn, geluk en welwillendheid op het werk… bedrijven op zoek naar de drie “B”s

Gelukkig zijn op het werk is zeker wat het meest gezocht wordt door werknemers van het bedrijf. Welzijn, geluk en welwillendheid, een winnend trio van waarden om de ontwikkeling van psychosociale risico’s in bedrijven zoals burn-out of bore-out te voorkomen.

Bedrijven hebben dit goed begrepen: de zoektocht naar de 3 “B’s” heeft een dubbel voordeel: zorgen voor de professionele voldoening van hun medewerkers en hen aanzetten om mee te werken aan de ontwikkeling van hun bedrijf. Een bedrijf dat zich bekommert om het welzijn van zijn medewerkers kan het verschil maken: de prestaties worden verbeterd, de loyaliteit wordt hersteld en het trekt nieuw talent aan.

Het is in deze dynamiek dat het beroep van chief hapiness officer is geboren: bedrijven ondersteunen om de 3 “B’s” te promoten en mensen weer centraal te stellen. Uit de 18ᵉ Ifop-barometer “Executives and their future”, gepubliceerd op 21 maart 2019, blijkt dat 54% van de leidinggevenden van mening is dat hun werkgever geen actieplan heeft opgesteld om stressmanagement en psychosociale risico’s effectief te bestrijden. . Is de werving van chief happiness officer de sleutel tot werkgeluk?

Lees ook >> Welwillendheid op het werk: je hebt er alles aan!

De chief happiness officer, garant voor werkgeluk voor medewerkers

Het concept van ‘verantwoordelijk voor geluk’ werd ongeveer tien jaar geleden geboren in het hart van Silicon Valley. De chief happiness officer is geen maker van geluk, hij is geen tovenaar. Aan de andere kant moet het de voorwaarden scheppen die het mogelijk maken en de mensen weer centraal stellen.

Om dit te doen, kunnen verschillende missies in deze richting worden uitgevoerd:

  • Ontwikkelen en implementeren van bedrijfscultuur en waarden.
  • Verbeter de relaties en creëer verbindingen tussen medewerkers door het organiseren van bedrijfsavonden of teambuilding.
  • Verbeter de arbeidsomstandigheden van werknemers: grijp in op roosters, mobiliteit (telewerken), nieuwe tools, of zelfs op de optimalisatie van de individuele loopbaan in het bedrijf.

Om zijn doelstellingen te bereiken en welzijn, geluk en welwillendheid op het werk te bevorderen, moet de CHO over management- en interne communicatievaardigheden beschikken, evenals over essentiële psychologische vaardigheden. Hij wordt niet gekozen vanwege zijn diploma’s, maar eerder vanwege zijn gedragsvaardigheden, de softskills.

Een goede CHO moet verbonden zijn met de waarden en de cultuur van het bedrijf.

Lees ook >> Chief Happiness Officers zijn geen aperitiefmanagers

Geluksindicatoren gebruikt door de Chief Happiness Officer

Hoe wordt geluk gemeten? Vervult jouw Chief Happiness Officer zijn missie? Er kunnen indicatoren worden opgesteld om de impact te meten van de acties die in het bedrijf worden uitgevoerd: tevredenheidsonderzoek, bedrijfsgroei, maar ook het aantal ontslagen en het verloop binnen een team. Een andere manier om het geluk op de werkvloer te meten: de mate van deelname aan de activiteiten aangeboden door de geluksmanager (teambuilding, aperitief, koffie, enz.).

Het is misschien nog te vroeg om over mode te praten. Aan de andere kant vergissen we ons niet als we spreken over trends. De wildgroei van CHO onderstreept dat het welzijn van de werknemers centraal staat. Wat als meneer/mevrouw geluk de sleutel was tot werkgeluk?

Lees ook >> Ziekte op het werk: wat maakt leidinggevenden ongelukkig?

>> Wil jij Chief Happiness Officer worden? Raadpleeg onze -aanbiedingen.