Beter managen dankzij neurowetenschap

Vooruitgang op het werk

“Neuro-boost uw teams! »: hier is de suggestieve titel van een recent gepubliceerd boek over de kwestie. “De neurowetenschappen zijn geroepen, zonder de minste twijfel, om de loop van ons leven grondig te wijzigen, merkt Erwan Devèze, co-auteur van het boek en specialist in neuromanagement op. Op dit moment halen we echter weinig profijt op professioneel en persoonlijk vlak uit dit betere begrip van onze cerebrale mechanismen. En dat moeten we toegeven management heeft nog niet de maat genomen van deze verbazingwekkende vooruitgang in de wetenschap op het gebied, hoe strategisch ook, van de complexiteit van menselijke intelligentie. De verklaring is veelbelovend.

Neurowetenschap: hoe de hersenen beslissingen nemen

Niet alleen is de bijdrage van neurowetenschap in management geen loze belofte, maar het lijkt binnen ieders bereik te liggen (inclusief, laten we eerlijk zijn, de overgrote meerderheid van managers die geen proefschrift in de geneeskunde hebben…). “Om vooruitgang te hopen, hoef je alleen maar te begrijpen dat het brein uit drie subdelen bestaat, legt Karima Hamadouche, consultant bij OasYs Mobilization en specialist in verandermanagement, uit. Naast het reptielenbrein dat het basisgedrag beheert dat nodig is om te overleven (drinken, eten…), is het limbische brein de zetel van emoties en de cortex, de plaats waar we onze gedachten valideren. Elke beslissing is echter uiteindelijk een emotie die geformaliseerd is in de cortex. Als we dit eenmaal hebben begrepen, begrijpen we dat we in het management een affectieve dimensie niet kunnen negeren. Om effectief te zijn, heeft het brein daarom emotie, collectieve intelligentie en dankbaarheid nodig om zijn motivatie te voeden. “Wat neurowetenschappen het management kunnen brengen, het is het creëren van een omgeving die de ontwikkeling van de hersenen bevordert vat professor Pierre-Marie Lledo, directeur van de afdeling neurowetenschappen van het Institut Pasteur, samen. In de praktijk verloopt motivatie bijvoorbeeld niet via een verbaal bevel. ” Om mensen te boeien, moet je ze vertrouwen en daarvoor met empathie naar ze luisteren. »

Lees ook >> Waar/niet waar over een manager die naar zijn teams luistert

Neurowetenschap om managers te helpen hun teams te motiveren

Als het onderwerp niet nieuw is, blijft het onderzoek groeien. “Al twintig jaar weten we, dankzij NLP (neuro-linguïstisch programmeren), dat we beter communiceren door het gebruik van bepaalde ontkenningen te vermijden en door positieve zinswendingen te prefereren om onze gesprekspartner te laten zien wat hij te winnen heeft in plaats van te verliezen “, zegt Emmanuel Stanislas, president van het rekruteringsbedrijf Clémentine. ” We kunnen dus leren in trainingstechnieken van cognitieve bekrachtiging, dat wil zeggen herformuleringsoefeningen om er zeker van te zijn dat een bericht is geïntegreerd voegt Karima Hamadouche toe. Maar deze consultant dringt er ook op aan dat de emotionele dimensie in haar management wordt ingeprent. “Dit omvat het ontwikkelen van hun vermogen om te luisteren en hun vermogen om constructieve feedback te geven”, vervolgt ze. Wat collectieve intelligentie betreft, deze ontwikkelt zich in tijden van verzamelen die een gevoel van verbondenheid bevorderen. Dit kan door middel van teambuilding of simpeler door voor een vergadering tien minuten rond de tafel te gaan zitten om uw medewerkers te vragen hoe het met hen gaat. Het is een van de manieren om samen meer creativiteit aan te wakkeren. »

Lees ook >> Hoe word je een welwillende manager?

Neurowetenschap om individuele prestaties te verbeteren

“Neuromanagement, een samensmelting van neurowetenschap en management, neemt natuurlijk een plaats van keuze in in deze nieuwe deal die wordt aangeboden door kennis, vat Erwan Devèze samen. Het doel is veelbetekenend: professioneel efficiënter en persoonlijk meer vervuld en evenwichtiger zijn in ons dagelijks leven.. Want je brein kennen is ook een troef om je individuele prestaties een boost te geven. “Het is geen toeval dat innovatieve bedrijven zoals Google toiletten aanbieden, herinnert Emmanuel Stanislas zich. Het is niet per se om te slapen, maar tenminste om in stilte te rusten en de hersenen te kunnen regenereren. Het idee is niet voor niets. “Uit onderzoek blijkt dat de hersenen ’s ochtends veel alerter zijn, bevestigt bijvoorbeeld Karima Hamadouche. Als u een belangrijk rapport moet maken of een delicate beslissing moet nemen, moet u de voorkeur geven aan dit tijdslot. Dit is waar de frontale cortex het meest alert is. Als men bepaalde storingen zoals de telefoon zelfs maar twee uur vermijdt, kan men zijn capaciteiten op een fenomenale manier vergroten.. Sommigen geven er ook de voorkeur aan e-mails op vaste tijden te verwerken om de efficiëntie te verhogen.

Lees ook >> Hoe u uw concentratie op kantoor kunt verbeteren