ChatGPT: deze werknemers gebruiken het in het geheim van hun werkgever

Nieuws

Anaëlle*, projectleider communicatie: “Ik ben bang dat het verkeerd geïnterpreteerd zal worden”

“Het is nu een half jaar geleden dat ik bij een start-up kwam als projectmanager communicatie. Mijn rol is om inhoud schrijven zoals blogartikelen, downloadbare gidsen, nieuwsbrieven…, die bestemd zijn voor zowel intern als extern gebruik. Ik gebruik ChatGPT nu twee maanden. In het begin was het vooral uit nieuwsgierigheid. Nu gebruik ik het om woordspelingen te vinden voor e-mailobjecten, lexicale velden als ik bezig ben copywriting… Hierdoor heb ik een goede basis, die ik vervolgens herwerk.

Waarom ChatGPT in het geheim gebruiken?

Het is niet iets dat ik intern beweer, omdat ik bang ben dat het verkeerd geïnterpreteerd zal worden, vooral door teams die ver van communicatie verwijderd zijn – bijvoorbeeld verkopers – die me zouden kunnen belasten met luiheid. Maar aangezien ik in een bedrijf werk dat ons aanmoedigt om te innoveren, denk ik niet dat ik het lang zal verbergen, vooral omdat ik graag de opleiding van Nina Ramen over het gebruik van ChatGPT bij het schrijven van teksten. »

Matthieu*, recruiter: “ChatGPT is beter dan een stagiair!” »

“In plaats van vanaf een blanco blad te beginnen wanneer ik een vacature moet schrijven waarvoor ik geen standaardtemplate heb, laat ik ChatGPT een eerste versie maken die ik vervolgens verbeter. Wanneer ik in een sollicitatiegesprek een profiel moet ontvangen voor een baan waar ik minder vanaf weet, vraag ik ChatGPT ook om enkele standaardvragen voor te stellen. Op dezelfde manier laat ik de AI soms weigeringsmails schrijven… Kortom, het is zelfs beter dan een stagiair! Dit veronderstelt echter dat het in de iteratie zit, omdat het niet zo vanzelfsprekend is om duidelijke en nauwkeurige prompts te schrijven.

Waarom ChatGPT in het geheim gebruiken?

Als ik mijn gebruik van deze tool voor mijn werkgever verberg, is dat omdat ik bang ben dat hij een gebrek aan creativiteit van mijn kant in dit proces zal zien. Daarnaast werk ik in een ETI die niet erg gedigitaliseerd is. AI is sciencefiction voor mijn leiders. Ik denk niet dat ze ooit van ChatGPT hebben gehoord! Ik heb daarom het gevoel dat mijn uitleg niet goed ontvangen zou worden als ik erover durfde te spreken. »

Garance*, communitymanager: “Onthul mijn handelsgeheimen niet”

“In het webbureau waar ik werk, we zijn verschillende communitymanagers om AI te gebruiken, zonder het onze werkgever te vertellen, noch aan onze klanten. Van mijn kant vertrouw ik op 1.fr en SemRush om de verwijzingen naar de teksten die ik schrijf te optimaliseren. Deze tools stellen me niet alleen trefwoorden op een thema voor, maar ook varianten van zinnen als ze te lang zijn. Omdat ik zowel communities op sociale netwerken als blogs animeer, maak ik ook visuals. Wanneer je er echter 20 tot 30 per week moet doen, is het de uitdaging om jezelf steeds te vernieuwen! Om me te helpen, gebruik ik MidJourney: de AI ontwerpt visuals volgens mijn opdracht en ik bewerk ze vervolgens in Photoshop of Canva.

Waarom ChatGPT in het geheim gebruiken?

Aangezien gemeenschapsbeheer over het algemeen een activiteit is waarvan klanten denken dat ze ze zelf kunnen doen, maar die ze wegens tijdgebrek uitbesteden, geef ik er de voorkeur aan mijn handelsgeheimen niet prijs te geven, uit angst dat het imago van CM er nog meer onder zal lijden. »

Valentin*, Javascript-ontwikkelaar: “Het zou kunnen worden beschouwd als een erkenning van zwakte”

“Een paar maanden geleden heb ik mijn opleiding tot ontwikkelaar afgerond. Al op school werd er gedebatteerd over het gebruik van ChatGPT om code te schrijven. Mijn professoren deelden niet allemaal dezelfde visie: sommigen moedigden ons aan om het te gebruiken, terwijl anderen vonden dat het schrijven van code via ChatGPT betekende dat we het risico moesten nemen niet te begrijpen wat we aan het ontwerpen waren. Erger nog, dat het teamwerk dreigde te vernietigen, dat ontwikkelaars meer een cultuur hadden van samen problemen oplossen, elkaar helpen… Nu ik in het bedrijfsleven werk, in de industriële sector, Ik gebruik ChatGPT regelmatig om code te schrijven, oorzaken van fouten te identificeren en bugs op te lossen. Sommige van mijn collega’s weten dit, maar mijn N+1 niet.

Waarom ChatGPT in het geheim gebruiken?

Aangezien dit in Frankrijk nog steeds een verdeeld onderwerp is, schreeuw ik het liever niet van de daken, vooral omdat het als een erkenning van zwakte kan worden beschouwd om hulp te krijgen van een AI om code te schrijven. Ik neem het risico dus liever niet met mijn manager.

Alain*, trainer: “Als mijn werkgever mij de vraag zou stellen, zou ik die niet verbergen”

“Ik werk als trainer in een opleidingsorganisatie. Tegenwoordig gebruiken maar weinig van mijn collega’s ChatGPT. Persoonlijk, Ik gebruik het al zes maanden om me te helpen bij het ontwerpen van mijn training. Hierdoor heb ik waardevolle hulp wanneer ik een animatiegids wil maken, een gecontextualiseerde casestudy wil schrijven, een quiz wil ontwikkelen… ChatGPT biedt me een eerste versie die ik versterk met de inbreng van mijn expertise. Om mijn training te verrijken, gebruik ik ook beeldgeneratoren zoals Dall-E en Midjourney. Om micro-learning videocapsules te maken, die mijn leerlingen asynchroon raadplegen, gebruik ik uiteindelijk D-ID.

Waarom ChatGPT in het geheim gebruiken?

Mijn werkgever weet niet dat ik afhankelijk ben van AI. Als hij mij echter de vraag zou stellen, zou ik die niet verbergen, aangezien deze tools veel interesse hebben. Aan de andere kant waarschuw ik mijn cursisten niet, die mijns inziens meer moeite zouden hebben om mijn toegevoegde waarde als trainer te begrijpen. »

*Namen zijn gewijzigd

Inzichten van Matthieu Sellies, advocaat gespecialiseerd in intellectueel eigendom

“Naast het niet voldoen aan de AVG als het gaat om het verzamelen van persoonsgegevens, roept AI – zoals ChatGPT – vragen op over intellectueel eigendom. Vandaag moet een werknemer die dit soort tools zou gebruiken, weten dat de informatie die hij hem toevertrouwt niet beschermd is. Met andere woorden: de vertrouwelijke data die hij aan de AI over zijn bedrijf prijsgeeft, kan in handen vallen van zijn concurrent zonder dat hij ze kan beschermen. Op het gebied van het sociaal recht kan dit echter als een fout worden beschouwd. Een medewerker die visuals produceert, riskeert namaak en inbreuk op het auteursrecht als de visual waarop de AI is gebaseerd, wordt aangetast door een recht van verzet. Dit is een van de redenen waarom de Europese Commissie werkt aan de Wet op de Kunstmatige Intelligentie, om een ​​nauwkeuriger wettelijk kader op het gebied van AI te bieden. »