Carrièreplan: hoe mis je geen kansen?

Vooruitgang op het werk

Bij welk kruispunt afslaan?

Sommige carrièrebeslissingen zijn eenvoudig en vereisen geen plan. Maar voor de moeilijkere beslissingen, bijvoorbeeld of ze bij hun huidige bedrijf willen blijven, zich bij een nieuwe, groeiende start-up willen aansluiten of een droombaan willen accepteren ondanks de vervelende reistijden, moet elke werknemer volledig zeker zijn van zijn werkprioriteiten.

Wil een medewerker zijn kompas goed kunnen gebruiken als hij op een kruispunt aankomt, dan is het nodig om precies te weten wat hij wel en niet wil. Om te beginnen is het gepast dat hij zichzelf afvraagt ​​hoe hij vragen moet beantwoorden zoals:

• Zelfstandigheid of teamwerk

Wat maakt jou het gelukkigst? In je eentje je eigen projecten identificeren en uitvoeren, of nauw samenwerken met je collega’s om een ​​gemeenschappelijk doel te bereiken?

• Actie of sereniteit

Gedijt u in een veeleisende, onvoorspelbare en snelle omgeving, of liever in een rustige werkplek?

Ga je na een werkdag liever uitgeput maar voldaan naar huis, of ontspannen en klaar om van de avond te genieten?

• Groot of klein bedrijf

Geeft u de voorkeur aan de gejaagde en meer intieme sfeer van een start-up, of aan de stabiliteit en zekerheid die grote bedrijven bieden?

Bovendien zal het overwegen van de dilemma’s die de werknemer kunnen dwingen te kiezen tussen twee even aantrekkelijke opties hen helpen prioriteiten en trends te identificeren waarvan ze zich misschien niet volledig bewust zijn.

Bijvoorbeeld :

• Kans of zekerheid

Geef je de voorkeur aan een baan met weinig zekerheid maar met enorme ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden, of een stabielere baan met minder doorgroeimogelijkheden?

• Carrière of privéleven

Wat vind je frustrerender: je vakantie verkorten om een ​​project te redden, of deadlines missen om een ​​persoonlijke verplichting aan te gaan?

• Geld of passie

Wat zou je kiezen: een allesbehalve opwindende baan met royale en steeds stijgende salarisvoordelen, of een baan die je leven zin geeft maar niet zo goed betaalt als je zou willen?

Andere nuttige vragen hebben ook betrekking op onderwerpen als het managen van een team, voordelen, relaties met collega’s, met welk type baas de collega het beste werkt, en meer.

De keuzes kunnen moeilijk of willekeurig zijn, maar ze helpen de ware bedoelingen van de werknemer te ontdekken. Aan de andere kant zal een geïdealiseerd carrièreplan gebaseerd op het krijgen van de baan van je dromen waarschijnlijk niet helpen bij het navigeren door de afwegingen die een echte carrière met zich meebrengt.

Herzie uw prioriteiten

Het belangrijkste onderdeel van het vaststellen van je loopbaankompas is om je prioriteiten regelmatig opnieuw te evalueren en indien nodig aan te passen. Hoe meer ze verouderd raken, hoe meer de werknemer het risico loopt te blijven evolueren in een richting die niet langer bij hem past of een kans te missen die hem naar een onvoorzien maar zeer lonend pad zou kunnen leiden.

“Een carrièreplan kan soms te rigide zijn. Het houdt geen rekening met het onverwachte en wordt plotseling overbodig”, merkt Karine Doukhan, directeur van Robert Half Management Resources, op. “Aan de andere kant kan een loopbaankompas je, ongeacht de omstandigheden, altijd in een bevredigende richting wijzen. Het is een flexibelere manier om naar je carrière te kijken. Het biedt een betere kans op het bereiken van een vervullende functie, ook al is het op dit moment onmogelijk om te weten wat deze functie zal zijn. Een goed kompas kan de medewerker ook helpen zijn vooruitgang te waarderen, zelfs als hij steile paden oversteekt. »