Burn-out: 4 waarschuwingssignalen

Vooruitgang op het werk

We kennen het zo slecht dat we niet eens precies weten hoe we het moeten definiëren. Het wordt burn-out of professioneel uitputtingssyndroom genoemd. Misschien omdat deze pathologie veelzijdig is. Zware fysieke, emotionele en zelfs intellectuele vermoeidheid, het kan de drie kwaden combineren en soms ernstige gevolgen hebben. Terwijl volgens een studie van Technologia bijna 3,2 miljoen Fransen worden blootgesteld aan burn-out en de officiële erkenning van deze ziekte onduidelijk blijft, is het belangrijk om op de tekenen te letten en de omstandigheden te kennen waarin een dergelijke pathologie kan ontstaan ​​om om oplossingen te vinden om burn-out te voorkomen.

1 – Een risicovolle context

Als er geen leeftijd is om aan het burn-outsyndroom te lijden, kunnen bepaalde omstandigheden dit in de hand werken. Met name professionele veranderingen. Een terugkeer van zwangerschapsverlof, of van een missie als expat, het opnemen van een functie die is verkregen dankzij een promotie, zijn allemaal factoren die kunnen leiden tot verhoogde activiteit, en vooral tot een verlangen om het te goed te doen, wat kan leiden tot een burn-out. . Maar het komt ook voor dat bepaalde leidinggevenden, die specifiek op een promotie mikken, soms veel meer doen dan nodig is om opgemerkt te worden en de felbegeerde functie te bemachtigen.

2 – Fysieke tekenen van grote vermoeidheid

Wanneer iemand abnormaal moe is, ontspant het lichaam. Natuurlijke immuniteiten nemen af ​​en de signalen die het uitzendt zijn evenveel waarschuwingen als een burn-out nabij is. Een verkoudheid die aanhoudt? Dat is a priori triviaal, maar als je het te lang sleept, kan het lichaam niet meer effectief vechten. Soms neemt deze waarschuwing de vorm aan van een griepachtige toestand, met gewrichtspijn en/of hoofdpijn. Bij sommige mensen veroorzaken een staat van stress en intense vermoeidheid ook huidziekten. Zoveel symptomen om op te letten.

3 – Een op scherp staande emotie

Een grote uitputting leidt niet noodzakelijkerwijs tot een staat van slaperigheid, eerder gereserveerd voor klassieke vermoeidheid. Het kan een staat van irritatie of verergerde emotionaliteit veroorzaken. Op kantoor of thuis vermenigvuldigen bloedslagen zich. We huilen of we lachen voor niets en we schreeuwen tegen onze collega’s of onze kinderen voor weinig. Op de rand van uitputting wordt alles overdreven. En deze excessen daar, het is bijzonder aan te raden om ze te bekijken. Natuurlijk niet als ze een keer voorkomen. Maar hun herhaling is een teken van dreigend gevaar.

4 – Een deel van cynisme en isolatie

Maar soms zijn de symptomen die tot een burn-out kunnen leiden het tegenovergestelde van grotere emotionaliteit. Sommige mensen kunnen cynisch worden en alle empathie voor dierbaren of collega’s verliezen. En wanneer een van deze verschijnselen zich in de loop van de tijd manifesteert, en nog meer wanneer meerdere van deze verschijnselen worden gecombineerd, is het hoog tijd om contact op te nemen met uw arts. Door niet na te laten deze verschillende symptomen en zijn professionele situatie met elkaar te vergelijken.

Noteren : om na een burn-out weer aan het werk te gaan, doe het voorzichtig en val niet terug in hetzelfde patroon.

Burn-out: een boek om alles te weten

Al deze tips, en nog veel meer, geeft Sabine Bataille in haar boek “Wederopbouw na een burn-out – De wegen van professionele veerkracht”. Maar de socioloog, specialist in het overdragen van vaardigheden, levert niet alleen de sleutels om niet in dit ernstige burn-outsyndroom te vervallen. Ook geeft ze tips om er uit te komen. Het is een echte gids voor zelfcoaching, bedoeld voor degenen die lijden, maar ook voor degenen die door hun beroep met dit lijden worden geconfronteerd.