Caixabank en Unicaja komen een salarisverhoging van 11% over drie jaar overeen

Nieuws

De werkgeversvereniging Caixabank en Unicaja hebben vooruitgang geboekt bij de vakbonden, bij het voorlopig akkoord over een nieuwe arbeidsovereenkomst die haar werknemers een loonsverhoging garandeert opgebouwd salaris van 11%, voor de komende drie jaar. Tot de entiteiten behoren ook medewerkers van de voormalige spaarbanken Kutxabank, Ibercaja of Abanca.

“Deze voorovereenkomst is bereikt met ruim 86% van de vakbondsvertegenwoordiging, in handen van de vakbonden FINE, CCOO en UGT. De partijen zijn in de eerste week van april bijeengekomen om de definitieve tekst van de overeenkomst op te stellen”, zegt CECA Spaanse Confederatie van Spaarbanken.

11% salarisverhoging en andere voordelen voor bankpersoneel

Het voorlopige akkoord dat werd bereikt tussen de bankwerkgevers en de vakbonden voorziet in een cumulatieve salarisverhoging van 11%, dat wil zeggen voor In 2024 zal het 5% zijnvoor 2025 en 2026 respectievelijk 3%. Maar dit zijn niet de enige voordelen die de ruim 55.000 medewerkers van Ibercaja Banco, Caixabank, Abanca, Unicaja, Caixa Ontiyeent, Caixa Polleça en Cecabank zullen hebben, aangezien de voorovereenkomst ook het volgende inhoudt:

  • De loonsverhoging volgens de evolutie van de CPI, die zou worden opgeteld bij wat werd overeengekomen
  • Het opnemen van een eenmalige uitkering van 1.000 euro voor het voltallige personeel, als extraatje
  • Een extra dag gratis verwijdering tegen 2024
  • Twee extra dagen gratis ter beschikking voor 2025 en 2026

Wat gebeurt er met de werknemers van de overige banken?

De vooraf afgesproken salarisverhoging treft een deel van de bankmedewerkers maar Het is nog steeds afwachten wat er gaat gebeuren met de onderhandelingen tussen vakbonden en de banken die deel uitmaken van de Spaanse Bankenvereniging (AEB). Hierin zijn de meeste entiteiten uit de sector verenigd, zoals Sabadell, BBVA, Santander of Bankinter. De vakbonden hebben het gebrek aan interesse van de werkgevers in het bevorderen van de onderhandelingen aan de kaak gesteld. Daarom plannen zij eind maart een 24-uursstaking.

Om erachter te komen of er bij AEB ook vooruitgang is geboekt, zoals bij CECA, zullen we moeten wachten op de bijeenkomst die voor deze week gepland staat, waar verwacht wordt dat er op zijn minst een minimumovereenkomst zal worden bereikt waardoor de onderhandelingen kunnen worden gedeblokkeerd.