Afscheid van wachtlijsten: de Andalusische gezondheidszorg stelt voor dat artsen vrijwillig meer uren gaan werken

Nieuws

Een crashplan voor wachtlijsten beëindigen: Het is de prioriteit van de Andalusische Gezondheidsdienst (SAS) voor 2024, waaraan sinds oktober vorig jaar al wordt gewerkt om dit werkelijkheid te maken.

Dit werd onthuld door Juan de la Cruz Belmonte, territoriaal afgevaardigde van Volksgezondheid van de regering van Andalusië in Almería, aan NieuwsWerkdie de balans opmaakt van de situatie van het gezondheidszorgsysteem sinds het einde van de pandemie, waarbij hij de nadruk legt op de gebrek aan medische professionals als een van de belangrijkste uitdagingen die moeten worden aangepakt.

Overwerken: het zogenaamde Zorggarantieplan

Er zijn duizenden mensen die weken of zelfs maanden wachten op medische hulp, en die op onvergeeflijke wijze deel uitmaken van de reeds bekende en gevreesde wachtlijst voor de volksgezondheid. Maar hoe kun je een probleem uitroeien dat een groot deel van de bevolking treft? De SAS heeft de oplossing: zij heeft voorgesteld dat artsen hun werkuren verlengen 's avonds en in het weekend op vrijwillige basis om de wachtlijsten voor operaties en poliklinische patiënten te verminderen.

Zoals bevestigd door de afgevaardigde waren het de professionals in de eerstelijnszorg zelf die “ons hierom vroegen meer tijd om patiënten te verzorgen om de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen.” Hij verzekert dat “voordat we in de autonome regering kwamen, een arts drie minuten per patiënt had. De kwaliteit was behoorlijk slecht. Nu hebben we binnen ons plan de afspraak verhoogd naar tien minuten per patiënt, maar daarvoor moeten we de consultaties beperken.”

Er wordt 163 miljoen euro uitgetrokken

Op dezelfde manier, waar het systeem zelf niet in staat is de hoge wachtlijsten op te vangen, “gaan we in Andalusië 163 miljoen euro uittrekken om artsen aan te moedigen ons te helpen met het project door hun zorgactiviteiten in de middag uit te breiden.”

Maar wat gebeurt er als ook dit niet haalbaar is en de verwachte doelstellingen niet worden gehaald? Gezien het mogelijke tekort aan operatiekamers en gezondheidspersoneel heeft de SAS een plan B bestudeerd: “medio april We zullen ons wenden tot particuliere en geaccrediteerde entiteiten zodat operaties die niet complex zijn, kunnen worden uitgevoerd”, voegde hij eraan toe.

“We hebben meer artsen nodig”

Ondanks dat de touwtjes goed in handen zijn om dit plan uit te voeren, dat al vruchten afwerpt met een toename van 33% in chirurgische activiteiten sinds 1 oktober 2023, en met meer dan 10% in externe consultatieactiviteiten, hekelt de afgevaardigde het gebrek aan artsen. Het is ook niet de eerste keer dat hij het doet. “Ik vraag de centrale overheid om het aantal MIR-posities te vergroten, zodat er in heel Spanje meer artsen zijn”, herhaalt Belmonte, wijzend op de Ministerie van Volksgezondheid en Consumentenzaken als hoofdverantwoordelijke “die het probleem niet voorziet”. Hij legt uit dat het aantal artsen dat met pensioen gaat is toegenomen en waarschuwt ervoor dat er niet het juiste vervangingspercentage is.

Dit is waar het probleem ligt, want zonder artsen kan het Gezondheidsgarantieplan ook niet effectief worden uitgevoerd. Zo beweert hij dat “de SAS zich aan de sector houdt”:

“We beschikken over opleidingscapaciteit met geaccrediteerde eenheden, we bieden de beste sanitaire omstandigheden, we hebben de salarissen van de artsen verbeterd, we zorgen voor continuïteit van de zorg in de middag, betalen zeer goed, en we hebben de wachturen uitgebreid.”

De afgevaardigde belooft dat zodra er meer artsen in het gezondheidszorgsysteem zijn, “we ze zullen aannemen.” Hij verzekert zelfs dat de minister van Volksgezondheid van de regering van Andalusië, Catalina García, om maximaal 1.000 telefoontjes per jaar vraagt ​​voor heel Spanje, zodat “we het tekort aan artsen dat we hebben kunnen compenseren.”

Het verminderen van medische bewakers: een toost op de zon

Een ander probleem dat de afgelopen weken naar voren is gekomen, is de vermindering van de medische wacht van 24 naar 12 uur, wat gevolgen heeft voor de sector. Om deze reden heeft de minister van Volksgezondheid, Mónica García, al geoordeeld dat dit in deze zittingsperiode zal gebeuren. wanneer hieraan een einde zal komen. Ondertussen herhaalt de afgevaardigde zijn standpunt: ‘Dat zou ik graag willen, maar als ze mij dokters zouden geven’.

Zo heeft hij deze situatie vergeleken met waar de horecasector vandaag de dag onder lijdt, wijzend op de recente reactie die de minister van Arbeid, Yolanda Díaz, heeft gehad met betrekking tot het sluiten van bars om één uur 's nachts. “Hebben we genoeg artsen zodat er geen 24-uursdiensten zijn? Als we geen dokters hebben, wie heeft er dan dienst? Wie blijft in die periode van 12 uur voor gezondheidszorg?”, vraagt ​​Belmonte zich af, terwijl hij García aanspoort een antwoord te geven. “Het is een toost op de zon. Gelukkig, Deze minister is arts, maar weet weinig van management“concludeert hij.