Binnenlandse Zaken kondigt de buitengewone oproep aan voor 80 posities van de Burgerwacht om de drugshandel te bestrijden

Nieuws

Via het Staatsblad van de Burgerwacht (BOGC) heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een buitengewone oproep om 80 posities van de burgerwacht te dekken. Ze zullen worden gevestigd in gebieden waar momenteel de meeste drugshandelaren bewegen, zoals Campo De Gibraltar. De verdeling omvat 74 plaatsen voor de Benemérita Maritieme Dienst in Cádiz, Málaga, Huelva en Granada. De overige 6 zijn voor Algeciras, als hondengidsen.

De aankondiging komt na twee tragische nieuwsverhalen, waarvan de eerste de moord in Barbate was op twee agenten die in Barbate (Cádiz) werden overreden door een drugsboot. De tweede was de dood van twee andere burgerwachten, overreden door een vrachtwagen, terwijl ze werkten bij een controle tegen de drugshandel in Sevilla. Dit legt een van de meest herhaalde eisen van vakbonden als Jupol of Jucil op tafel, en dat is dat dit beroep wordt als 'riskant' beschouwd.

“Efficiënt strijden tegen criminele activiteiten”

De oproep voor 80 posities bij de burgerwacht, zoals benadrukt door de EFE, maakt deel uit van een programma voor personeelsversterking dat wordt overwogen in het speciale veiligheidsplan voor Campo de Gibraltar. En, zoals de BOGC opmerkt, het gaat om “het effectief bestrijden van criminele activiteiten en de economie van de georganiseerde misdaad die banden heeft met de drugshandel in het gebied van Zuid-Andalusië.”

Het gaat ook om het transformeren van de voorlopige structuur, die progressieve toewijzingen kende, naar een permanente structuur.

De AUGC hekelt dat de 80 plaatsen “onvoldoende zijn”

De Unified Association of Civil Guards (AUGC) heeft een verklaring afgegeven zodra het nieuws bekend was. Daarin benadrukken ze dat de 80 standpunten zijn aangekondigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken in een buitengewone oproep “Ze dekken niet de behoeften in de strijd tegen de drugshandel”waarbij Cádiz wordt genoemd als een van de steden waar in deze zin het meeste werk nodig is.

Ze hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om aan de kaak te stellen dat “de decaloog van de banen van de eenheden al meer dan 30 jaar niet is bijgewerkt, en deze oproep is slechts een eerste stap om slaagt er niet in om zelfs maar een kwart van de bestaande behoeften te dekken voor de burgerwachten van deze provincie (verwijzend naar Cádiz).”

Er is nog steeds een gebrek aan materiële middelen en personeel, en voor de AUGC is dit met deze 80 banen niet op te lossen. Maar de bewering gaat verder. En ze hebben opnieuw gevraagd om het beroep als ‘risicovol’ te classificeren, gezien ‘het gevaar waaraan burgerwachten worden blootgesteld’.