Bij Carrefour stimuleert de “DigitalRetail Academy” digitale vaardigheden, van winkel tot topmanagement

Nieuws

Waarom een ​​DigitalRetail Academy bij Carrefour?

Véronique Cornier: Binnen de Carrefour-groep hebben we 320.000 medewerkers. Onze uitdaging is om iedereen zonder uitzondering aan boord te krijgen om onze traditionele distributiegroep – weliswaar al uitgerust met e-commercebronnen – om te vormen tot een “DigitalRetail-bedrijf” dat digitaal en data centraal stelt in zijn model. Dankzij deze academie hebben we krachtige programma’s om te wennen aan digitaal en tech. Tegen 2024 zal de DRA alle medewerkers van de groep hebben opgeleid.

Hoe heb je de training voor deze DRA georganiseerd?

We hebben ze onderverdeeld in vier hoofdonderwerpen: digitale handel (waaronder natuurlijk e-commerce, maar ook alle nieuwe digitale oplossingen om anders zaken te doen), de technologie en de gegevens eerder bedoeld voor onze experts, en de digitale mentaliteit.

Volgt iedereen dezelfde opleiding?

Nee, want we houden rekening met de specifieke behoeften van elkaar. Daarom hebben we een breed scala aan trainingen ontwikkeld die zijn aangepast aan elk intern publiek.

✔️ Wat bieden jullie in-store operaties in deze DRA?

Ze zijn al gewend om te trainen via een e-learning platform. Daarom hebben we een keten van digitale trainingen toegevoegd. Zo kunnen ze heel didactische video’s van 20 minuten vinden die uitleggen hoe data, de cloud, big data, enz. werken. Het doel: elke medewerker betrekken bij de digitale transformatie van Carrefour.

✔️ En de bedrijfsleiders van uw hoofdkantoor, waar trainen ze in?

Ze hebben een breed spectrum aan training nodig, variërend van acculturatie tot diepgaande kennis van bepaalde onderwerpen (zonder echter zo ver te gaan als expertise). Ze verbeteren hun vaardigheden met name in het gebruik van gegevens of het hanteren van handige dashboards voor het beheer van de activiteit.

✔️ Wat staat de tech-experts in de DRA te wachten?

Je zou kunnen denken dat ze geen opleiding nodig hebben, omdat ze experts zijn. Integendeel, ze zijn op zoek naar opleidingen op het hoogste niveau om aan de top te blijven. Onder de opleidingssystemen hebben we een partnership met Google waardoor ze toegang krijgen tot het Coursera platform, waar ze een jaar lang kunnen trainen op één of meerdere vakken naar keuze. De training staat open voor alle landen van de groep.

Je organiseerde een wedstrijd genaamd Cloud Heroes voor je tech- en datatalenten, met welk doel?

Ons idee was om onze tech- en datatalenten te verenigen tijdens een interlandelijke competitie. En het was een daverend succes: op een vrijdag in juni om 14.00 uur (Parijse tijd) kwamen 1.100 mensen over de hele wereld met elkaar in contact. Ze daagden elkaar drie uur lang uit op Google dataviz-oplossingen met BigQuery. Uiteindelijk drie winnaars en zeer positieve feedback van de teams.

Je hebt een jonge leerling van Institut Mines-Telecom Business School in jouw richting. Wat brengt het jou?

Ja, Lewis Delbauche kwam begin dit jaar bij ons als onderdeel van zijn werk-studieprogramma bij IMT-BS. Omdat hij bekend is met metaverses, stelde hij voor om dit onderwerp te behandelen in het kader van de grote vakbeurs die we organiseerden over alle digitale initiatieven van de groep. Daarnaast zorgt Lewis ook voor onze Horizons by Carrefour-blogwaarmee hij met een jonge en dynamische blik onze digitale onderwerpen belicht.

En wat is jouw rol?

Sinds 2022 ben ik directeur digitale transformatie bij Carrefour. Ik heb 3 missies: het opzetten van de DigitalRetail Academy, zorgen voor verandermanagement rondom digital en het ontwikkelen van digitale talenten. Dit zijn functieoverschrijdende missies die coördinatie vereisen met alle afdelingen, in het bijzonder de HR-teams van de groep, en de digitale teams in alle landen.

Een woord van Lewis Delbauche, IMT-BS-leerling bij Carrefour

“Als onderdeel van mijn werk-studieprogramma bij IMT-BS kwam ik meer dan een jaar geleden bij de afdeling digitale transformatie van Carrefour. Ik vond het fascinerend om de opkomst van zowel de DigitalRetail Academy als alle digitale innovaties ten dienste van het bedrijfsleven te zien. Mijn collega’s waarderen mijn veelzijdigheid, geloof ik. Omdat ik geïnteresseerd ben in digitaal, ben ik verheugd om projecten te kunnen uitvoeren met gepassioneerde teams. Het is ook heel stimulerend om alle medewerkers die meer willen weten erbij te betrekken. Mijn enige spijt? De tijd is te snel voorbij gegaan! IMT-BS gaf me de juiste leessleutels om erin te slagen mezelf te integreren in een CAC40-groep in volledige transformatie. Sinds 3 jaar traint mijn school me in digitale vakken, waardoor ik proactief kan zijn binnen mijn bedrijf. Het is een uitzonderlijke kans en, naar ik hoop, een carrièreboost! »