Ben je gelukkig op je werk? 3 criteria om te weten

Vooruitgang op het werk

Ben je gelukkig op je werk? Om u te helpen deze vraag te beantwoorden, raden we u aan 3 criteria te analyseren. Vraag uzelf voor elk van hen af ​​wat uw situatie is. Analyse van de reacties aan het einde van dit artikel.

Een bevredigende beloning om gelukkig te zijn op het werk

1eh criterium voor reflectie op voldoening op het werk: salaris. Het is een van de essentiële elementen van de arbeidsovereenkomst, nauw geregeld door het arbeidsrecht en een van de belangrijkste bronnen van motivatie van werknemers. Voor 51% van de Franse leidinggevenden is meer verdienen een prioriteit bij een verandering van baan (-Ifop-onderzoek, maart 2019).

Vind je jezelf goed betaald? Bevredigt je salaris je? Meet uw tevredenheid op een schaal van 1 tot 10.

Om deze vraag correct te beantwoorden, kunt u rekening houden met verschillende elementen, zoals het vermogen van uw bedrijf om uw salaris te verhogen of uw kans op promotie. Maar als je denkt dat je bedrijf slecht wordt betaald en het salarisbeleid niet stijgt, is het misschien tijd om jezelf een paar vragen te stellen of dit criterium essentieel is in je zoektocht naar werkgeluk.

Arbeidsomstandigheden om gelukkig te zijn op het werk

2e reflectiecriterium om de vraag te beantwoorden ben je gelukkig op je werk? : arbeidsvoorwaarden. Ze omvatten verschillende elementen:

  • Evenwicht tussen werk en privéleven: de juiste balans tussen loopbaan en gezinsleven draagt ​​in het algemeen bij tot voldoening op het werk. Hoe het te meten? Bijvoorbeeld als je werktijden je toelaten om te genieten van je familie, vrienden en hobby’s.
  • Ontkoppeling ’s avonds en in het weekend: ver van de hyperverbinding zijn je telefoon en je professionele computer opgeborgen. Je weet hoe je de verbinding moet verbreken en je werkgever staat het toe.
  • De werkomgeving: werken in een open ruimte is een echte bron van geluidsoverlast die je niet meer kunt verdragen? Of voel je je geïsoleerd in je gesloten kantoor? De gebouwen of apparatuur die in uw dagelijks leven worden gebruikt, zijn ook belangrijk voor uw professionele ontwikkeling en dragen bij aan uw werkgeluk.
  • Afhankelijk van de cursor van elk kan de sfeer op het werk ook een drijfveer zijn voor professionele voldoening.
  • Is telewerken toegestaan ​​in uw bedrijf? Moet u telewerken?

Hoe beoordeelt u uw arbeidsvoorwaarden? Evenwicht tussen werk en privéleven, recht om los te koppelen, werkdruk, werkomgeving… zijn allemaal criteria die moeten worden gemeten. U kunt een totaalcijfer op 10 toekennen om deze 2e vraag te beantwoorden.

Interesse in zijn werk

3e criterium voor reflectie op voldoening op het werk: interesse in het werk. Om zijn interesse in werk in twijfel te trekken, zijn verschillende vragen de moeite waard:

  • ’s Ochtends opstaan ​​om naar je werk te gaan is een karwei geworden?
  • Erger nog, zondagavond is synoniem met angst?

Als u een van deze vragen met ja beantwoordt, is het zeer waarschijnlijk dat interesse niet de eerste kwalificatie is die aan uw werk wordt toegevoegd.

  • Integendeel, gaat u met hetzelfde enthousiasme sinds uw indiensttreding naar uw werk of bent u gepassioneerd door de onderwerpen waaraan u werkt?
  • Heb jij de mogelijkheid om snel verantwoordelijkheden en ontwikkelperspectieven te krijgen?

Als u een van deze vragen met ja beantwoordt, is het een goede gok dat de interesse in uw werk goed ingeburgerd is.

Als interesse in je baan niet de belangrijkste drijfveer is voor werkgeluk, is het toch belangrijk. Het verlies van zingeving op het werk, ook wel brown-out genoemd, kan plaats maken voor berusting als overlevingsdaad als het belang van je werk voor jou een garantie is voor geluk. Maar als veel mensen goede arbeidsomstandigheden voorop stellen, beschouwen sommigen hun baan als een bron van inkomsten en streven ze naar zingeving elders (bijvoorbeeld in vrijetijdsbesteding).

Dus, ben je gelukkig op je werk? U heeft nu de criteria geld, arbeidsvoorwaarden en rente gescreend. Welke conclusie kan hieruit worden getrokken? Je kruist twee of drie criteria aan, je werk lijkt je geluk niet in de weg te staan. Behaalt u daarentegen een cijfer onder het gemiddelde voor de drie criteria? Het lijkt erop dat je niet of gelukkiger bent op je werk. Maar geen paniek, niets is onherstelbaar. Het is misschien tijd om je cv opnieuw te maken, je beste pen te gebruiken om je sollicitatiebrief te schrijven en de baan van je dromen te vinden op een van de vacaturesites zoals . Als je je baan niet leuk vindt, is het hoog tijd om te veranderen!