Atypisch CV: hoe het te waarderen en fouten te vermijden

Vooruitgang op het werk

Wat is een atypisch cv?

We praten over atypische cv om een ​​ongebruikelijk cv aan te duiden, dat wil zeggen dat het een ongebruikelijk carrièrepad voor de functie in kwestie presenteert of niet precies voldoet aan de normen die door de werkgever of recruiter worden verwacht.

Als onderdeel van een wervingsproces kan uw cv er om verschillende redenen atypisch uitzien en zich onderscheiden van anderen:

 • Je hebt de voor de functie vereiste of aanbevolen opleiding niet voltooid.
 • Je hebt meerdere diploma’s of je hebt meerdere opleidingen gevolgd in verschillende vakgebieden.
 • Je hebt geen beroepservaring met betrekking tot de functie.
 • U bent al enkele jaren gestopt met werken om persoonlijke of familiale redenen.
 • Je professionele loopbaan is niet lineair, je hebt verschillende banen gehad en/of niet gerelateerd aan je diploma’s of opleiding.
 • Je hebt verschillende vaardigheden die moeilijk aan elkaar te koppelen zijn.
 • Je hebt één of meerdere professionele omscholingen gedaan.
 • U heeft uw bedrijf opgericht of als zelfstandige gewerkt voordat u op zoek ging naar een betaalde baan.
 • Je hebt je opgeleid in de beroepssector waar je aan de slag wilt.

Wat zijn de voordelen van een atypisch cv?

Een duidelijk voordeel van het atypische CV is dat het originaliteit. Het is natuurlijk anders dan andere cv’s die de werkgever of de wervingsverantwoordelijke zal raadplegen. Een sterk punt als je weet dat veel kandidaten een origineel cv proberen te maken om op te vallen.

De voordelen van een atypisch cv kunnen dan sterk verschillen van kandidaat tot kandidaat, afhankelijk van de gevolgde opleiding en de aard van de functie die ze willen bekleden. Het kan bijvoorbeeld zijn:

 • aanvullende vaardigheden of kennis;
 • goed professioneel aanpassingsvermogen van de kandidaat;
 • een cursus of training om een ​​nieuw perspectief te bieden;
 • van een veelzijdig profiel dat meerdere missies kan ondersteunen.

Wat zijn de nadelen van het atypische CV?

Zowel voor de kandidaat als voor de werkgever kan het atypische cv schrikken en afschrikken.

Als onderdeel van een atypisch cv is het niet ongebruikelijk dat bepaalde vaardigheden, ervaring of professionele resultaten ontbreken. Het is een kwestie van zich presenteren – voor de kandidaat – en van rekruteren – voor de werkgever – op basis van geschiktheid. Niet gemakkelijk voor de kandidaat om een ​​sollicitatie te ondersteunen waarvan hij weet dat deze afwijkt van de vereiste normen, evenmin voor de werkgever om een ​​riskante werving te proberen…

Ons advies : ontdek onze 7 tips om te solliciteren als je niet het juiste profiel hebt om je atypische cv te versterken en de recruiter gerust te stellen.

Hoe markeer je een atypische carrière op je cv?

Voor verbeter een atypisch cv, enkele eenvoudige adviezen, maar die ook noodzakelijk zijn. Maak de balans op van uw reis en probeer de hoofdlijnen te definiëren.

Vind hieronder drie technieken om een ​​atypische carrière op je cv te markeren.

Ons advies : als je niet verplicht bent om alles op je cv te vermelden, neem de leiding over je reis, weet erover te praten en presenteer het op een positieve manier.

Laat duidelijk je sterke punten zien

Identificeer en toon uw kaarten duidelijk. Het kan uw opleiding zijn, uw autodidactische ervaring of uw professionele vaardigheden. Kies een cv-sjabloon waarmee u uw sterke punten kunt benadrukken. Het cv op basis van vaardigheden is vaak het meest geschikt om een ​​atypisch profiel te verdedigen.

Zorg voor de presentatie van je professionele carrière

Je cv moet perfect zijn: helder, evenwichtig, gewerkt.

Overvullen is niet nodig: selecteer de meest bruikbare informatie om te ontwikkelen. Vind eenvoudige, zinvolle formuleringen, vooral als uw professionele ervaring in een andere sector ligt dan de sector waar u zich bij wilt aansluiten. Een goed geschreven cv maakt het mogelijk om direct een goede indruk te maken.

Zet in op de sollicitatiebrief

Ter ondersteuning van een atypisch cv is de begeleidende brief bepalend. Leg je professionele aanpak uit, zonder jezelf noodzakelijkerwijs te rechtvaardigen. Specificeer uw doelstellingen en stel een vergadering voor. Devalueer jezelf niet: wees overtuigend. Je originele profiel moet de werkgever uitdagen, meer willen weten en zichzelf de vraag stellen naar een mogelijke aanwerving.