8M: De vrouw die als eerste nationale bokscoach de vooroordelen uitdaagde

Nieuws

'Lola Boksen' Het is de naam die Lola Martínez heeft aangenomen sinds ze ruim zeven jaar geleden haar eigen Boxing Club oprichtte, en waaronder iedereen haar kent. Vrouw, afgestudeerd in psychologie, gepassioneerd door de zestien snaren sinds ze klein was eerste nationale bokstrainervandaag is een geweldige referentie voor veel vrouwen en meisjes.

Hij werd geboren in de wijk Colonia Los Ángeles in Almeria, waar sport in de jaren 80 voor veel jonge mensen een manier van leven werd. Van jongs af aan was Lola altijd nieuwsgierig naar boksen, maar in die tijd, zoals ze zelf vertelt NieuwsWerk, “Het was ongebruikelijk om vrouwen deze sport te zien beoefenen.” Ze zegt echter dat ze op een dag de moed had om tegen zichzelf te zeggen dat ze dit zou bereiken. Zo was het.

Tegenwoordig is Lola trainer voor zowel mannen als vrouwen, en door de jaren heen heeft ze in verschillende steden getraind, heeft ze meerdere ervaringen meegemaakt die haar hebben geleerd en, onder haar merk, Hij heeft deelgenomen aan boksclubkampioenschappen en aan de absolute kampioenschappen van Spanje met federatieve studenten. Bovendien kon hij zijn grote referentie, Manuel Santacruz 'Palenke', de langstzittende coach van de Spaanse Boksfederatie, bij talloze gelegenheden ontmoeten, aan wie hij met veel plezier terugdenkt: “hij vertelde me altijd dat de beste boksers die hij heeft gehad, ‘Ze komen uit Almería.’

Boksen, een mannensport?

In een overwegend mannelijke sport, zoals boksen, zegt Lola dat: In zijn geval was het niet eenvoudig om onopgemerkt deze wereld te betreden.“en als je ook oud bent, dan keert alles zich tegen je en wordt je in een hokje gestopt alsof je het doet om in vorm te blijven”, maar hij verzekert dat hij desondanks de kans heeft gehad om een ​​collega ongemakkelijk te maken, omdat “Het stoort hen dat een vrouw als ik een heel goede bokser kan hebben”.

Op Internationale Vrouwendag kijkt Lola terug en toont ze trots dat ze met haar werk heeft bijgedragen verandering in perceptie van vrouwelijk talent in de bokswereld: “omdat deze sport niet alleen voor mannen is”. Omdat ze niet kan toegeven dat ze barrières heeft doorbroken of dat ze een pionier is op een van de gebieden van deze sport, benadrukt ze dat alleen ‘werken, werken en nog eens werken’ haar heeft gebracht waar ze nu is, en dat ze er alleen maar van droomt. de dag waarop je de deur van je club opendoet en veel vrouwen ziet binnenkomen: “Dat zou ik geweldig vinden.”

De commentaren: het ergste van het vrouwelijke bokser zijn

Er is nog een lange weg te gaan, want hij herinnert zich dat er op een dag, na vier en een half uur reizen die hij moest maken om met zijn studenten een aantal kampioenschappen bij te wonen, iets onverwachts gebeurde. Wanneer hij de evenementenlocatie wil betreden, blokkeren ze hem de weg. “Ik vertel ze dat ik de coach ben, maar als ik naar voren ga en ze achterlaat, hoor ik “dat woord is te groot voor jou.”.

Ook benadrukt hij een ander geval waarmee hij een paar dagen geleden te maken kreeg, dit keer via sociale netwerken, waar hij een ongelukkige reactie ontving op een foto op zijn Instagram-profiel: “Laten we eens kijken of je deze sport, die voor mannen is, met rust laat”.

Lola verzekert echter dat, ondanks het feit dat “het ergste van alles is het verdragen van opmerkingen of subliminale houdingen, die gepaard gaan met een bepaalde intentie, zoals een kleine glimlach of een of andere ironie die ik heb ontvangen, zoals: “Ah, ga je trainen?” het maakt mij sterker”. Hij zegt dat hij er na vele jaren in is geslaagd respect te verdienen door voortdurende slijtage.

“Vrouwen moeten van hun angsten af”

Lola is duidelijk: “angst verlamt ons en zorgt ervoor dat we niet verder kunnen komen.” Dat is de boodschap die zij op deze dag wil uitdragen aan al die vrouwen en meisjes. “We kunnen gaan en staan ​​waar we willen”, zegt ze op basis van haar eigen ervaring, waarin ze dat heeft ontdekt Boksen is in staat vrouwen sterker te maken.

Zo beëindigt Lola haar verhaal en laat ze zien waar ze is, want op een dag besloot ze de angst achter zich te laten.