50 affirmaties voor angst om innerlijke rust te vinden

Vooruitgang op het werk

Vandaag is de dag om een ​​grote presentatie te geven bij je maandelijkse all-in. Je hebt de grammatica op elke dia dubbel gecontroleerd, met een collega gerepeteerd en zelfs een aantal leuke effecten aan je PowerPoint toegevoegd. Je bent hier klaar voor.

Je voelt je angstig – een volkomen normale reactie op een situatie waar je om geeft. Maar voordat de angst groeit en negatieve zelfpraat de overhand neemt, weet je wat je moet doen: haal diep adem en zeg enkele affirmaties tegen angst.

Het leven zal altijd vol uitdagingen en zorgen zijn. Je kunt ze niet vermijden, maar je kunt technieken oefenen om er beter mee om te gaan. En affirmaties zijn een geweldige techniek om jezelf opnieuw tot rust te brengen en innerlijke rust te vinden op moeilijke momenten.

Wat zijn affirmaties?

Affirmaties zijn beknopte, krachtige uitspraken in de tegenwoordige tijd die je kunt reciteren of opschrijven om je gedachten te beïnvloeden en te sturen.

Positieve affirmaties zijn veel voorkomende welzijns- en persoonlijke groeipraktijken, die u helpen een positieve mentale houding te koesteren en uw mentale fitheid te versterken. Het zijn berichten die negatieve overtuigingen uitdagen en constructieve gedachten versterken.

Het stellen van hoge eisen aan zichzelf is gebruikelijk voor professionals. Het is bewonderenswaardig dat je elke dag op je best wilt presteren. Maar het is niet altijd gemakkelijk om aanwezig te zijn, realistische doelen te stellen en jezelf niet langer met anderen te vergelijken, waardoor je je gemakkelijk overweldigd of mentaal uitgeput kunt voelen.

Het opnemen van positieve affirmaties in uw dagelijkse routine kan u helpen een dieper zelfcompassie op te bouwen. Hoe meer u ze oefent, hoe veerkrachtiger u wordt tegen zorgen over uw werk of uw persoonlijke leven. Ze helpen je herinneren dat fouten, tegenslagen en mislukkingen weliswaar onvermijdelijk zijn, maar niet bepalen wie je bent. Het zijn slechts leermogelijkheden.

Stel je een zware dag op het werk voor. Je krijgt een teleurgesteld bericht van een klant over een prototype waar je keihard aan hebt gewerkt. Je geest wordt overspoeld met negatieve gedachten en cirkelvormige denkpatronen. Je denkt misschien bij jezelf: ‘Ik ben een mislukkeling.’ In plaats van ‘Ik ben een mislukkeling’, herhaal je tegen jezelf: ‘Ik waardeer feedback en kan mijn werk verfijnen en verbeteren.’ Deze positieve bevestiging kan je helpen die angstige gedachten om te zetten in krachtige zelfpraat voordat je begint te piekeren over negatieve en onnauwkeurige beelden van jezelf.

Wat is angst?

man-in-wit-shirt-met-macbook-pro

Angst is een natuurlijke emotie die wordt veroorzaakt door een tijdelijke bezorgdheid of angst die zich kan manifesteren als gevolg van stress, zoals zenuwen over een sollicitatiegesprek of de koppeling met een lastige collega. Het kan voelen als angst of ongemak als u voor een wegversperring staat.

Chronische angst doordrenkt uw dagelijkse leven met ongemak. U kunt zich voortdurend gespannen voelen, u niet kunnen concentreren of situaties vermijden waarvan u denkt dat ze stress en angst kunnen veroorzaken. Dat kan ertoe leiden dat u waardevolle kansen voor uw persoonlijke of professionele groei misloopt.

In tegenstelling tot het omgaan met angst, die je natuurlijke vecht-of-vluchtreactie aanwakkert als je met een huidige dreiging te maken hebt, is angst meestal toekomstgericht. Het kan zijn dat u zich zorgen maakt over uw toekomstige financiële welzijn zonder concrete reden of dat u met een giftige collega samenwerkt, mocht deze onbeleefd tegen u zijn. Naast opdringerige, bezorgde gedachten kan angst ervoor zorgen dat u last krijgt van duizeligheid, een snelle hartslag of zweten vanwege een waargenomen bedreiging voor uw welzijn.

Als u zich soms angstig voelt, bent u niet de enige. Uit het Stress in America-onderzoek van de American Psychological Association uit 2022 bleek dat van de 76% van de Amerikaanse volwassenen die zich gestrest voelden, 34% zich ook nerveus of angstig voelde. Als u zich vaak angstig voelt, zijn er verschillende manieren om uw angst te kalmeren en uw geestelijke gezondheid te beschermen, inclusief positieve affirmaties.

Als angst uw dagelijks leven begint te verstoren, kan het een angststoornis worden. Volgens de Anxiety and Depression Association of America ervaren 6,8 miljoen Amerikanen een gegeneraliseerde angststoornis, oftewel ongeveer 3% van de bevolking. Overweeg om met een professional in de geestelijke gezondheidszorg te praten als u bang bent dat u een van hen bent. Je hebt meer ondersteuning nodig dan affirmaties kunnen bieden.

Hoe helpen affirmaties bij angst?

vrouw die op de grond ligt

Het klinkt misschien alsof een beetje positief tegen jezelf praten te simpel is om je angst te verzachten. Maar jezelf bevestigen activeert het beloningssysteem van je hersenen, waardoor nieuwe neurale paden ontstaan. Neurale paden passen zich ons hele leven aan dankzij neuroplasticiteit, en hoe sterker een pad wordt, des te automatischer wordt dat denken. Dat betekent dat hoe meer je je eigenwaarde en kernwaarden versterkt door positieve affirmaties, hoe meer je hersenen standaard positieve denkpatronen aannemen.

Hier zijn een paar andere manieren waarop positieve zelfpraat uw dagelijkse leven kan verbeteren:

Hoewel positieve affirmaties innerlijke vrede en eigenliefde ondersteunen om angst te bestrijden, is het herhalen van een mantra voor angst slechts een van de vele hulpmiddelen. Als u regelmatig angst ervaart, kan het combineren van affirmaties met lichaamsbeweging of zelfzorgroutines u hulpmiddelen bieden om stressvolle situaties effectiever het hoofd te bieden.

60 positieve affirmaties voor verlichting van angst

vrouw die naar de lucht aan de kust wijst

Of je nu snelle verlichting nodig hebt om jezelf snel te kalmeren of positieve energie om aan je langetermijndoelen te werken, positieve dagelijkse affirmaties kunnen je in de juiste mindset brengen.

Hier zijn enkele positieve uitspraken om u te helpen het huidige moment te pauzeren en te omarmen. Experimenteer met een paar om te ontdekken wat voor jou werkt, en voel je vrij om je eigen go-to-mantra's voor angst te creëren als geen van deze goed voelt.

Affirmaties om snel innerlijke rust te vinden

Als je angst voelt opborrelen, kun je tussen de diepe ademhalingen door positieve gedachten herhalen om wat rust te vinden. Hier zijn enkele kalmerende affirmaties:

 1. “Ik ben aanwezig, kalm en gefocust.”
 2. “Elke ademhaling die ik neem, centreert en versterkt mij.”
 3. “Ik heb nu de controle over mijn gevoelens.”
 4. “Adem vrede in, adem spanning uit.”
 5. “Mijn innerlijke vrede leidt mijn daden en woorden.”
 6. “Ik ben aanwezig en gegrond op dit moment.”
 7. “Ik heb de vaardigheden en kennis om hiermee om te gaan.”
 8. “Ik vertrouw op mezelf en mijn capaciteiten.”
 9. “Ik ben voorbereid en geloof in mezelf.”
 10. “Vandaag ben ik, zoals elke dag, mijn beste zelf.”

Sterke affirmaties voor sociale angst

Het is niet altijd gemakkelijk om jezelf op de voorgrond te plaatsen. Op sommige dagen heb je misschien niet de energie om te socialiseren of heb je moeite om een ​​praatje te maken met nieuwe mensen. Hier zijn enkele positieve gedachten om u te helpen sociale angst te overwinnen:

 1. “Ik breng waarde en authenticiteit in elke interactie.”
 2. “Mijn stem doet ertoe, en ik ben het waard om gehoord te worden.”
 3. “Mensen waarderen mijn aanwezigheid en perspectief.”
 4. “Het is oké om even afstand te nemen en even de tijd te nemen als dat nodig is.”
 5. “Elk gesprek is een kans om te leren en verbinding te maken.”
 6. “Elke interactie helpt mij bij het ontwikkelen van mijn sociale vaardigheden.”
 7. “Vandaag kies ik ervoor om sociale kansen met een nieuw hart te omarmen.”
 8. ‘Ik heb iets interessants te zeggen.’
 9. “Ik ben krachtig en kan met gratie door deze sociale situatie navigeren.”
 10. “Ik verdien respect, vriendelijkheid en begrip.”

Positieve affirmaties voor anticiperende angst

Terwijl u zich voorbereidt om een ​​nieuwe collega te ontmoeten of uw presentatie voor een presentatie oefent, kan negatieve zelfpraat u misschien gek maken. Hier zijn enkele positieve affirmaties voor angst om je eigenwaarde op te frissen en het proces te omarmen:

 1. “Al mijn ervaringen hebben mij toegerust voor dit moment.”
 2. “Ik bezit de vaardigheden en expertise die ik nodig heb voor succes.”
 3. “Ik geloof in mijn capaciteiten en wat ik meebreng.”
 4. “Ik verdien kansen en groei.”
 5. “Mijn voorbereiding en kennis zullen mij begeleiden.”
 6. “Ik vertrouw op de reis en mijn plaats daarin.”
 7. “Ik heb de controle over mijn toekomst.”
 8. “Ik benader dit met een open geest en een vastberaden hart.”
 9. “Ik zal een blijvende, positieve indruk achterlaten.”
 10. “Mijn waarde wordt niet bepaald door één prestatie.”

Angstaffirmaties om plankenkoorts te bestrijden

Voordat u een presentatie geeft of belt voor een sollicitatiegesprek, kunt u het gevoel hebben dat uw maag zakt of dat er negatieve gedachten uw geest binnendringen. U kunt tegen uzelf zeggen dat anderen u zullen beoordelen of bang zijn dat u niet aan de verwachtingen voldoet. Hier zijn enkele positieve uitspraken om u te helpen met vertrouwen te presteren:

 1. “Ik ben voorbereid, geoefend en klaar.”
 2. “Mijn boodschap is waardevol en ik ben de juiste persoon om die over te brengen.”
 3. “Mijn stem is vast, mijn geest is helder en ik ben aanwezig.”
 4. “Elke interactie is een stap in de richting van het beheersen van mijn vak.”
 5. “Vandaag zal ik een positieve indruk achterlaten.”
 6. “Ik bepaal de toon en de bezorging.”
 7. “Ik word gesteund, ook al is het stil.”
 8. “Ik kies ervoor om me te concentreren op de boodschap, niet op de angst.”
 9. “Ik ben hier met een reden.”
 10. “Deze kans is een bewijs van mijn investering en toewijding.”

Affirmaties voor een positieve mindset op de lange termijn

Het leven is vol ups en downs. Het opbouwen van veerkracht en een optimistische kijk kan je helpen voorbij tijdelijke uitdagingen te komen en een groeimindset te behouden. Hier zijn enkele affirmaties om u te helpen de prijs in de gaten te houden:

 1. “Elke ervaring, zowel goede als slechte, draagt ​​bij aan mijn groei.”
 2. “Ik kies voor positiviteit en hoop, zelfs op momenten van grote uitdaging.”
 3. “De toekomst is veelbelovend.”
 4. “Ik ben liefde, vreugde en succes waard.”
 5. “Ik ben de verteller van mijn leven.”
 6. “Het cultiveren van positiviteit vandaag vormt een betere toekomst.”
 7. “Ik heb de kracht om mijn manier van denken te beïnvloeden en voor optimisme te kiezen.”
 8. “Ik evolueer voortdurend en elke dag brengt een nieuwe les met zich mee.”
 9. “Elke gedachte waar ik aan vasthoud, voedt mijn langetermijnvisie.”
 10. “Ik ben omringd door overvloed en trek positieve energie aan.”

Tips om je eigen zelfbevestigingen te creëren

Het opstellen van uw eigen positieve affirmaties kan u helpen aan uw specifieke behoeften te voldoen en uw uitspraken te baseren op persoonlijke ervaring en ambitie. Ze worden nog krachtiger door uw zelfpraat af te stemmen op uw unieke situatie. Hier zijn enkele tips om uw affirmaties effectiever te maken:

 • Blijf aanwezig: Zelfbevestigingen zijn bedoeld om je in het moment te brengen en zijn effectief wanneer ze in de tegenwoordige tijd worden herhaald. In plaats van ‘Ik heb er vertrouwen in’, zeg je ‘Ik heb er vertrouwen in’.
 • Wees positief: Concentreer u op positieve resultaten en overtuigingen om uzelf uit negatieve gevoelens te bevrijden. Vermijd negatieve taal zoals ‘niet doen’, ‘niet doen’ of ‘kan niet’.
 • Roep emotie op: Jouw affirmaties moeten positieve verandering inspireren. Voeg emoties toe die je een goed gevoel geven. In plaats van ‘Ik accepteer mijn emoties’, zeg je: ‘Ik straal warmte en liefde uit.’
 • Blijf realistisch: Mik altijd hoog en zorg ervoor dat uw affirmaties realistisch en relevant zijn. In plaats van ‘Ik ben de beste ter wereld in alles wat ik doe’, zeg je: ‘Ik breng unieke sterke punten en vaardigheden mee bij elke taak die ik aanpak.’

ik kan alles doen

Het is nooit een slecht moment om jezelf wat zelfliefde en positiviteit te geven. Of je nu de toon wilt zetten voor een grote dag of onmiddellijke verlichting nodig hebt, affirmaties voor angst kunnen je helpen pauzeren, verbinden en terugkeren naar positief denken.

Het cultiveren van positief denken is zeer persoonlijk. Voel je vrij om zelfbevestigingen en dagelijkse praktijken te creëren die het beste aan jouw behoeften voldoen. Ontdek wat voor u werkt, houd u eraan en laat de positieve energie uw toekomst binnenstromen.