5 tips voor het vinden van een baan na het afronden van de universiteit

Nieuws

Studeer een universiteitscarrière Het kost tijd, toewijding en zelfs geld. Zodra een professionele graad is behaald, worden jonge afgestudeerden geconfronteerd met een realiteit die vaak overweldigend kan zijn. Betreed de arbeidsmarkt voor de eerste keer is geen gemakkelijke taak, vooral omdat vacatures meestal vragen om, in de meeste gevallen, een minimale eerdere ervaring aantoonbaar. En hier doet zich een van de paradoxen voor: hoe ga ik ervaring opdoen als ik nog niet heb gewerkt omdat ik heb gestudeerd?

Dit is een nieuwe fase in het leven van mensen, omdat het niet alleen kennis vereist, maar ook voldoende volwassenheid om iets uit te voeren dat kan worden gedefinieerd als ‘werken om mijn eerste baan te krijgen’. Vereist een plan en een reeks acties die je, door ze uit te voeren, kunnen helpen een baan te vinden nadat je de universiteit hebt afgerond. Een CV gericht op belangrijke aspecten zoals soft skills kan een van de manieren zijn om dit te bereiken.

Hoe begin je te werken na de universiteit?

Adecco-experts, gespecialiseerd in human resources, wijzen erop dat de beste manier om na het afronden van de universiteit aan het werk te gaan, is door te zoeken naar een ’toegangsbaan’. Wat betekent dit? Dat Het is niet nodig dat de eerste baan precies samenvalt met de specialisatie of beroep dat is bestudeerd. Bedrijven zijn geïnteresseerd in het aantrekken van nieuw talent en hechten belang aan ‘overdraagbare vaardigheden’, vaardigheden die nodig zijn om zich bijvoorbeeld aan te passen aan verschillende werkomgevingen.

Deze vaardigheden kunnen op verschillende manieren worden verkregen, zelfs als je geen werkervaring hebt, bijvoorbeeld: stages, studentenorganisaties, vrijwilligerswerk, klasprojecten of deeltijdbanen. Dit alles plus de cursussen of studies die aansluiten bij het profiel van de baan die je wilt verwerven, moet op het cv staan. Talen zijn momenteel een fundamenteel ‘plus’ voor de meeste bedrijven die op zoek zijn naar personeel en kunnen de ’toegangsdeur’ zijn tot een veelbelovende professionele carrière.

Eerste baan na de universiteit: 5 tips voor het betreden van de arbeidsmarkt

Om voor de eerste keer de arbeidsmarkt te kunnen betreden, is het, nadat je de universiteit hebt afgerond, essentieel om een ​​CV op te stellen volgens het profiel, maar ook: aandacht moeten trekken. Het belangrijkste doel is om een ​​sollicitatiegesprek te krijgen en van daaruit de mogelijkheid te openen om de vacature te krijgen. Om deze reden raden experts aan om het altijd up-to-date te houden en zelfs aan te passen op basis van de vereisten van de baanaanbieding. De HR-specialisten van Adecco geven daar een reeks aanbevelingen aan dit proces aankunnen.

Hoe kan ik ervaring aantonen als ik die niet heb?

Allereerst is het niet nodig om overweldigd te raken. Het is logisch dat als je net een universitaire studie hebt afgerond, je geen ervaring hebt en recruiters begrijpen dit. Daarom zullen ze niet op zoek gaan naar een beroepsprofiel dat zich richt op het zien van waar ze eerder hebben gewerkt, maar eerder zal meer aandacht besteden aan vaardigheden en competenties van de kandidaat. Het is dus belangrijk om academische prestaties, deelname aan studentengroepen, teamleiderschap, alles wat kan samenvallen met de waarden van het bedrijf dat de baan aanbiedt, onder de aandacht te brengen.

Onderzoek andere professionals en bedrijven waarin u geïnteresseerd bent

Het wordt aanbevolen om te zoeken naar de bedrijven en vacatures waarin u zou willen werken. Analyseer naar welke soorten profielen ze op zoek zijn, welke eisen stellen ze en zelfs, raadpleeg de onderzoeken die andere werknemers hebben. Dit kan erg handig zijn om een ​​cursus te starten die aansluit bij wat er gevraagd wordt, of om te kijken welke sterke punten in het curriculum naar voren kunnen komen.

Netwerk van contacten en referenties

Het opbouwen van een breed netwerk van contacten kan een goed begin zijn. Het wordt aanbevolen om te beginnen met familie of bekende mensen, die mogelijk connecties hebben en ons aanbevelen, in plaats van vanwege onze ervaring, vanwege onze studies en vaardigheden. Bovendien kan deelname aan bijeenkomsten van universiteitsalumni en banenbeurzen je helpen je eerste baan te vinden, of jezelf op zijn minst bekend te maken.

Interviewvaardigheden

Zoals hierboven vermeld, is het CV de toegangspoort tot het sollicitatiegesprek. Daarom is dit een fundamentele fase in het personeelsselectieproces van een bedrijf, dus u moet voorbereid zijn. Om deze reden is het belangrijk om te oefenen, zelfs als je er niet snel een hebt. Hoewel de vragen zijn niet precies bekend U kunt op internet naar modellen zoeken om niet alleen de antwoorden te vinden die uw profiel kunnen definiëren, maar ook om uzelf met de juiste lichaamstaal te presenteren.

Sociale netwerken

Momenteel zijn sociale netwerken niet alleen de professionele, maar ook de persoonlijke weerspiegeling van de kandidaten. Je moet zorgen voor de inhoud van wat er wordt gepubliceerd, aangezien recruiters ze meestal vóór een sollicitatiegesprek beoordelen. Om deze reden moet u voorzichtig zijn met privacy en de nodige filters activeren als u inhoud wilt publiceren die een slecht imago kan geven.

Bovendien zijn sociale netwerken een goede manier om in contact te komen, marktleiders te volgen, interactie te hebben of interesse te tonen in het bedrijf waarvoor u wilt werken.