4 vooroordelen over impactjobs: Caroline Renoux ontwart het ware van het valse

Nieuws

Mythe #1: Impact jobs worden intern ingevuld

In een context waarin de radicale transformatie van onze organisaties urgent is, zet de impactjobsmarkt zijn opwaartse trend voort in termen van jobcreatie (+25% in 2022) in alle organisaties”, merkt Caroline Renoux, directeur van het wervingsbureau Birdeo, gespecialiseerd in duurzame ontwikkeling en impact. En die zullen uiteraard niet allemaal intern ingevuld worden. Vooral in ETI’s stijgen deze onderwerpen sterk. Ook in de financiële sector is er steeds meer vraag naar professionals op alle ESG-, data- en klimaatonderwerpen. “Als bedrijven voor deze functies junioren werven, doen ze dat rechtstreeks. Voor kandidaten met 3-4-5 jaar ervaring gaan ze door bedrijven zoals de onze en zoeken naar profielen met twee petten. Bijvoorbeeld marketingprofessionals met ervaring in de circulaire economie. Financiers die ESG-criteria weten te integreren”, illustreert ze.

Misvatting #2: Lange trainingen zijn essentieel om een ​​baan met impact te krijgen

Niet noodzakelijk. Aan de andere kant is het nodig om constant getraind en geïnformeerd te worden omdat de problematiek complex is. Volg bijvoorbeeld moocs, certificeringen of luister zelfs naar serieuze podcasts om de 9 planetaire grenzen, de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen, enz. te begrijpen. “Kandidaten voor dit soort functies moeten ook hun netwerk ontwikkelen en onderhouden. Het is onmogelijk om een ​​expert te zijn in alle onderwerpen die met impact te maken hebben, maar je moet op de hoogte blijven van het laatste nieuws over koolstofarme strategieën, mensenrechten… en daarvoor moet je praten met je collega’s”, beveelt Caroline Renoux aan.

Misvatting #3: Mijn persoonlijke overtuigingen over dit onderwerp zullen genoeg zijn om recruiters te verleiden

Nou nee, trappen, niet vliegen, vegetarisch eten… zal niet genoeg zijn om een ​​impactbaan binnen te halen. Het hebben van persoonlijke overtuigingen is belangrijk, maar laten we niet uit het oog verliezen dat deze functies zich bevinden in bedrijven die ook deel uitmaken van een logica van winstgevendheid. Toegegeven, de jacht op winst is waarschijnlijk minder onevenredig dan in gewetenloze bedrijven, maar ze moeten nog steeds prestatiedoelstellingen halen om zich te ontwikkelen en marktaandeel te winnen. Dus persoonlijke overtuigingen zijn prima. Vaardigheden zijn beter.

Misvatting #4: Een job met impact is elke dag cool

Nogmaals, idealiseer deze impactfuncties niet te veel. ” Impact maken voegt extra dagelijkse beperkingen toe. Meer dan elders rollen wij de rode loper niet voor u uit. Klanten willen bijvoorbeeld niet altijd hun gewoonten veranderen. Bijvoorbeeld een agrovoedingsmerk dat een nieuw veganistisch product op de markt zou brengen, als zijn vaste klant, een groot retailconcern, niet meedoet, zal het heel overtuigend moeten zijn om de weddenschap te winnen. Kandidaten voor deze impactjobs moeten daarom heel moedig zijn, volhardend en in staat om een ​​flinke dosis frustratie te beheersen. Hetzelfde geldt voor banen met een impact op meer functieoverschrijdende functies, bijvoorbeeld financiën. De transformatie zal beetje bij beetje plaatsvinden en niet van de ene op de andere dag. Dus ook hier weer een hoop mogelijke frustratie”, legt ze uit. Dus een impactbaan oké, maar toch een baan met voor- en nadelen. Impact rijmt niet op Troetelbeertjesland.