27 zachte vaardigheden en hoe u deze kunt ontwikkelen

Vooruitgang op het werk

Soft skills gaan verder dan uw arbeidsverleden en technische kennis en laten werkgevers zien hoe goed u met anderen samenwerkt. Dit zijn de vaardigheden waarmee u verbinding kunt maken met klanten, leveranciers, partners en teamleden. Ze kunnen u ook helpen zich aan te passen aan veranderingen in de sector, ongeacht hoezeer het zakelijke landschap verandert.

Hoewel sectorkennis belangrijk is, zijn de kwaliteiten die de beste sollicitanten maken niet altijd de harde, technische vaardigheden. Als u weet hoe u effectief kunt samenwerken en binnen een team kunt werken, kunt u ook een zeer gewilde kandidaat zijn voor organisaties die hun bedrijf willen versnellen.

in tegenstelling tot moeilijke vaardigheden of technische vaardigheden, het leren van zachte vaardigheden (ook wel interpersoonlijke vaardigheden) is geen eenvoudig proces. Zachte vaardigheden zijn ook moeilijker te kwantificeren, en anderen kunnen uw zachte vaardigheden als persoonlijkheidskenmerken beschouwen.

De meeste soft skills zijn aangeboren, wat betekent dat je affiniteit kunt hebben met bepaalde capaciteiten. Dat betekent echter niet dat iedereen ze goed kan gebruiken of dat je ze met de juiste ervaringen niet verder kunt ontwikkelen.

Harde vaardigheden versus zachte vaardigheden

Er is een groot verschil tussen harde vaardigheden versus zachte vaardigheden. Terwijl zachte vaardigheden vaak betrekking hebben op immaterieel karakter eigenschappenHarde vaardigheden zijn de functiespecifieke technische vaardigheden die een individu in de loop van de tijd verwerft. U kunt deze vaardigheden ontwikkelen via formeel onderwijs, training op de werkplek, of via zelfstudie.

Voorbeelden van harde vaardigheden zijn:

 • Video bewerking
 • Kennis van vreemde talen
 • Gegevensanalyse
 • Wetenschappelijk onderzoek
 • Grafisch ontwerp

Zowel harde als zachte vaardigheden zijn belangrijk om de aandacht van een rekruteringsmanager te trekken. Bijvoorbeeld de harde en zachte vaardigheden die een projectmanager zou moeten hebben kan een combinatie zijn van vindingrijkheid, werkmotivatieen technische kennis van projectmanagementsoftware. Misschien hebben ze dat ook nodig leiderschap zachte vaardigheden tO taken delegeren effectief.

Belangrijke soft skills die werkgevers wensen

Er zijn veel verschillende soortens van zachte vaardigheden die u op het werk kunt ontwikkelen. De meest wenselijke en unieke vaardigheden voor werkgevers kan afhankelijk zijn van uw branche of rol.

Als u bijvoorbeeld solliciteert naar een functie in de C-suite, zachte managementvaardigheden zou kunnen worden overwogen kritische vaardigheden voor de leiders van de organisatie. Als je solliciteert naar een klantenservicefunctie, zijn zachte vaardigheden, zoals het hebben van een positieve mentale houdingkan essentieel zijn.

Hoewel het belang per rol kan verschillen, zijn er enkele top soft skills waar vaak naar wordt gezocht in vele industrieën. Voorbeelden van 27 zacht vaardigheden die u op uw cv kunt gebruiken omvatten het volgende:

 1. Sterke communicatievaardigheden
 2. Samenwerkingsvaardigheden
 3. Tijdmanagementvaardigheden
 4. Probleemoplossend vermogen
 5. Aanpassingsvermogen
 6. Kritisch denkvermogen
 7. Sterke werkethiek
 8. Actief luisteren
 9. Vaardigheden voor het oplossen van conflicten
 10. Beslissingsvermogen
 11. Betrouwbaarheid
 12. Sociale vaardigheden
 13. Zelfbewustzijn
 14. Professionele leiderschapsvaardigheden
 15. Overreding
 16. Creatief denken
 17. Emotionele intelligentie
 18. Geduld
 19. Strategische vooruitziendheid
 20. Multiculturele competentie
 21. Cognitieve empathie
 22. Betrouwbaarheid
 23. Integriteit
 24. Aandacht voor detail
 25. Mentorschap
 26. Bescheidenheid
 27. Weerstand

Hoe u uw soft skills verder kunt ontwikkelen

Als je zachte vaardigheden voelt, zoals geduld en conflictbeheersingzijn niet jouw sterkste punt, maak je geen zorgen. Je hebt altijd de mogelijkheid om je vaardigheden continu te ontwikkelen door persoonlijke ontwikkeling. Hier zijn zeven tactieken die u kunt gebruiken om uw zachte vaardigheden te verbeteren.

1. Beoordeel uw sterke en zwakke punten

Begin met het vermelden van uw sterke en zwakke punten om te bepalen welke soft skills mogelijk wat werk nodig hebben. Als u bijvoorbeeld het gevoel heeft dat uw communicatie niet zo effectief is als u zou willen, kunt u dat misschien als zwakte benoemen. Omgekeerd, als je uitblinkt in het grote plaatje denkengebruik dat als een kracht.

Probeer de lijst met voorbeelden hierboven door te nemen om zelf uw sterke punten in elk ervan te beoordelen. Je kan ook een vaardigheidstoets doen om u te helpen uw meest opvallende zachte vaardigheden en de minder uitgesproken zachte vaardigheden te identificeren.

2. Begrijp waar je je moet ontwikkelen

Zodra je een lijst met sterke en zwakke punten, is het belangrijk om te identificeren welke soft skills het meest relevant zijn voor uw branche of rol. Als je bijvoorbeeld een gebrek aan creativiteit hebt, maar op een technisch gebied met eenvoudige processen werkt, hoeft die zachte vaardigheid misschien geen prioriteit te krijgen.

Kies in de kolom ‘zwakke punten’ de twee of drie belangrijkste zachte vaardigheden waarvan u denkt dat ze u het beste kunnen helpen carrière groei. Maak vervolgens een plan om ze verder te ontwikkelen.

3. Breng dagelijkse routineaanpassingen aan om te oefenen

Na het identificeren van uw topgebieden voor zelfverbetering, begin deze vaardigheden dagelijks bewust te oefenen. Als u bijvoorbeeld geen sociale vaardigheden heeft, maak er dan een punt van om met ten minste één collega per dag te praten over iets dat niets met uw werk te maken heeft. Als je moeite hebt met culturele competentie, besteed dan elke dag 15 minuten aan het onderwijzen van jezelf over verschillende culturen en hoe percepties kunnen verschillen.

Dit kan enige tijd duren en vereist dat u dit ook doet kom uit je comfortzoneHoe meer je jezelf echter pusht om deze vaardigheden te ontwikkelen, hoe makkelijker ze zouden moeten worden.

4. Zoek nieuwe uitdagingen

Soms houdt het leren van zachte vaardigheden in dat je jezelf in nieuwe situaties plaatst. Het kan helpen om nieuwe uitdagingen te verkennen die je dwingen gebruik te maken van je kritische denkvaardigheden, veerkracht en teamwerkvaardigheden het verbeteren van uw persoonlijke groei.

Poging activiteiten voor persoonlijkheidsontwikkeling die gericht zijn op uw ontwikkelingsdoelen voor vaardigheden. Bijvoorbeeld als je daar moeite mee hebt houd jezelf verantwoordelijk, creëer je eigen 30-daagse uitdaging. Maak een belofte en houd je daar elke dag aan. Probeer iets simpels als een wandeling van vijf minuten of een kwartiertje wandelen dagboekschrijven. Bouw geleidelijk aan naar meer uitdagende doelen om je nieuwe vaardigheden te blijven ontwikkelen.

5. Profiteer van lessen en workshops

Onderwijs is niet alleen bedoeld voor technische vaardigheden. Veel online cursussen kunnen u helpen zachte vaardigheden aan te scherpen, zoals effectieve communicatie, emotionele intelligentie en flexibiliteit. Sommige cursussen bieden zelfs certificeringen die u op uw cv kunt opnemen.

Als u momenteel in dienst bent, kunt u uw leidinggevende ook vragen of uw bedrijf soft skills-trainingen aanbiedt. Mogelijk hebt u al toegang tot bepaalde mogelijkheden waarvan u zich niet bewust bent.

6. Zoek een mentor

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen of als je meer persoonlijke begeleiding wilt, probeer het dan het vinden van een mentor die uitblinkt in de vaardigheden die u wilt ontwikkelen. Het kan iemand zijn die je kent, zoals een manager of collega, of iemand die je nog niet hebt ontmoet en die in dezelfde branche werkt.

Veel stadskamers van koophandel bieden mentorschapsprogramma's aan voor lokale bewoners, zodat je persoonlijk een mentor kunt ontmoeten. U kunt ook online mentorprogramma's vinden die zijn afgestemd op uw specifieke behoeften.

7. Werk met een loopbaancoach

Er zijn veel verschillen tussen het werken met een coach versus mentor. Hoewel een mentor begeleiding en ondersteuning kan bieden voor uw professionele groei, a loopbaancoach richt zich op het helpen ontwikkelen van specifieke vaardigheden of het bereiken van bepaalde doelen. Het inschakelen van een loopbaancoach is een geweldige manier om u te helpen de soft skills te identificeren die nodig zijn voor uw branche. Loopbaancoaches kunnen je ook helpen een meetbare routekaart op te stellen om ze te ontwikkelen.

Platforms zoals BetterUp kunnen u matchen met een online-coach zodat u virtuele vergaderingen kunt inplannen die passen bij uw schema. Het geeft u ook toegang tot een breed scala aan coaches om de perfecte match te vinden.

Laat uw soft skills zien in cv's en interviews

Omdat soft skills voor werkgevers moeilijk te identificeren zijn tijdens de huurprocesje moet wees proactief over het tentoonstellen ervan. Hier zijn een paar manieren waarop u uw zachte vaardigheden kunt demonstreren op uw cv, in uw Voorbladen tijdens interviews:

 • Pas uw vaardigheden aan elke vacature aan: Niet alle werkgevers waarderen dezelfde soft skills. Gebruik de functiebeschrijving als leidraad om te bepalen welke soft skills het beste bij hun ideale kandidaat passen.
 • Voeg zachte vaardigheden toe aan je cv: U kunt een duidelijk gelabelde vaardighedensectie op uw cv maken, waarin uw zachte en harde vaardigheden worden vermeld. U kunt ze ook opnemen in uw samenvatting hervatten bovenaan of binnen uw opsommingstekens. U kunt bijvoorbeeld een zin beginnen met 'Samengewerkt met de financiële afdeling om rapporten uit te voeren'. Op deze manier toont u uw samenwerkingsvaardigheden binnen uw functieverantwoordelijkheden.
 • Praat over jouw soft skills tijdens een sollicitatiegesprek: Als een interviewer naar uw sterke punten vraagt, kunt u enkele zachte vaardigheden noemen. Je kunt ook een 'show, don't tell'-benadering hanteren bij het beantwoorden van bepaalde vragen interview vragen. Met deze aanpak kunt u aantonen hoe uw zachte vaardigheden u in het verleden hebben geholpen succesvol te zijn.
 • Blijf responsief en op tijd: Omdat tijdmanagement en betrouwbaarheid voor veel functies cruciale soft skills zijn, kunt u deze onder de aandacht brengen door betrouwbaar te zijn tijdens het wervingsproces. Kom op tijd op sollicitatiegesprekken, reageer snel op e-mails en volg zorgvuldig alle gegeven instructies.
 • Toon uw enthousiasme: U kunt zachte vaardigheden, zoals een positieve houding, presenteren door uw enthousiasme voor de functie en het bedrijf te tonen. Maak uw interesse kenbaar.

Voor interviewers: hoe beoordeelt u de zachte vaardigheden van sollicitanten?

Volgens het LinkedIn Global Talent Trends-rapport 2023: de huidige arbeidsmarkt waardeert ervaring boven vaardigheden. Echter, 84% van de medewerkers en managers is van mening dat nieuwe medewerkers dit moeten doen demonstreer zachte vaardigheden tijdens het sollicitatieproces. Hoewel sommige werkgevers het belang van deze vaardigheden beseffen, veel hiring managers hebben moeite met het herkennen van soft skills tijdens het sollicitatieproces.

Zachte vaardigheden zijn moeilijker te evalueren dan harde vaardigheden. Hier zijn enkele interviewtactieken managers inhuren kan gebruiken om de vaardigheden op het gebied van soft skills te beoordelen.

Gedragsvragen

Ongeveer 73% van de wereldwijde recruiters gebruikt gedragsmatige interviewvragen vaak of altijden 89% vindt ze effectief. Gedragsinterviews focus op het gedrag uit het verleden van een kandidaat om toekomstige prestaties te voorspellen.

Hier zijn enkele voorbeelden van gedragsmatige interviewvragen:

 • Vertel me over een moment waarop je veel hebt meegemaakt druk op het werk. Wat veroorzaakte deze druk en hoe heb je die overwonnen?
 • Geef me een voorbeeld van een keer dat je faalde. Hoe ben je omgegaan met de mislukking?
 • Vertel me eens over een tijd dat je dat wel moest samenwerken met iemand wiens persoonlijkheid heel anders was dan die van jou.

Situationele vragen

Situationele interviews gebruiken hypothetische situaties om die van een kandidaat te evalueren kritisch denken en hoe zij specifieke scenario’s benaderen. Ze kunnen de interviewer ook informatie verstrekken over het probleemoplossende proces van de kandidaat en hun eigen problemen persoonlijke waarden.

Voorbeelden van situationele interviewvragen omvatten het volgende:

 • Wat zou je doen als je iemand moest overtuigen om de dingen op een specifieke manier te doen?
 • Hoe zou je een uitdaging die je ervaart aan een klant uitleggen?
 • Hoe zou jij je tijd indelen om ervoor te zorgen dat u een moeilijke deadline haalt?

Probleemoplossende vragen

Probleemoplossende vragen laat zien hoe goed u met onverwachte uitdagingen of barrières voor succes kunt omgaan. Met deze vragen kunnen wervingsmanagers meer te weten komen over de zachte en technische vaardigheden van de kandidaat. Voorbeelden van probleemoplossende interviewvragen zijn onder meer:

 • Vertel eens over een keer dat u een oplossing moest ontwikkelen met beperkte middelen of informatie. Wat heb je gedaan?
 • Wat was het grootste probleem waarmee u in uw vorige functie te maken kreeg, en hoe heeft u dit opgelost?
 • Hoe zou jij omgaan met een boze cliënt of klant?

Soft skills: bereik uw maximale potentieel op het werk

Soft skills zijn de ‘menselijke vaardigheden’ die u helpen om als onderdeel van een team te werken en uw beste prestaties te bereiken. Als u ze onder de knie krijgt, kunt u zich meer betrokken voelen bij uw werk en meer verbonden zijn met uw collega's. Het leren van deze vaardigheden kan ook helpen uw carrière en persoonlijke ontwikkeling te versnellen.

Rond uw soft skills af met een BetterUp Coach. Stimuleer uw carrière en persoonlijke groei en bereik uw hoogste potentieel, zowel binnen als buiten het werk.