20 voorbeelden van persoonlijke waarden om u te helpen uw eigen waarden te vinden

Vooruitgang op het werk

Je praat met je manager over een belangrijke deadline voor een klant. Jullie twee zijn diep in gesprek en staan ​​op het punt de goede plek te bereiken brainstormen een nieuwe strategie.

Een collega onderbreekt u en vraagt ​​of hij/zij even de tijd mag nemen een snel probleem oplossen. Ze beginnen met hun vraag voordat je kunt antwoorden, en je verliest je geweldige idee.

“Waarom konden ze niet wachten tot ik beschikbaar was?” jij denkt. Je waardeert geduld en zelfbeheersing. Maar uw collega heeft gewoon een andere manier van werken.

Elke dag oordeelt u op basis van uw waarden. Ze informeren uw gedrag en uw begrip van goed en kwaad. Ze helpen vorm te geven aan hoe u denkt, handelt en voelt. En uiteindelijk helpen jouw waarden je geluk en een doel in het leven te vinden. Wat u doet met uw carrière, persoonlijke leven en relaties is afhankelijk van uw waarden.

Veel Amerikanen De belangrijkste waarden zijn het hebben van een gelukkige relatie, het leiden van een eerlijk en respectabel leven en het beoefenen van veiligheid. Maar die van jou kan verschillen, en dat is meer dan oké.

Het begrijpen van je eigen waarden is een fundamenteel onderdeel van zelfbewustzijn en het leren kennen van jezelf als mens. Met een beter begrip van uw waarden kunt u meer empathie ontwikkelen. Het kan zijn dat u een betere emotionele regulatie vertoont. En misschien verbetert u uw communicatieve vaardigheden.

Maar het identificeren van je waarden is moeilijk. Het vereist diepe zelfreflectie en eerlijkheid tegenover jezelf – die beide hard werken vergen. Als je dagelijks druk en druk bezig bent, is het een kostbare zaak om de tijd te nemen om dit te doen.

Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van persoonlijke waarden helpen je na te denken over wat voor jou belangrijk is.

Persoonlijke waarden 101

Voordat we voorbeelden verkennen, is het belangrijk om enkele kernprincipes van dit proces vast te stellen. Weten hoe waarden werken, helpt je bij je persoonlijke ontwikkeling.

Wat zijn persoonlijke kernwaarden?

Persoonlijke waarden zijn een reeks overtuigingen die onderscheid maken tussen ‘goed’ en ‘slecht’ in uw gemeenschap, cultuur of samenleving. Ze vormen een mentaliteit die definieert wat jij beschouwt als de ideale gedragsnormen, zoals geduld en eerlijkheid.

U heeft waarschijnlijk al enkele leidende principes die bepalend zijn voor uw besluitvorming, leiderschapsstijl en algehele instelling in uw persoonlijke leven of op de werkplek. Het is aan jou om te identificeren wat die zijn en ze onder woorden te brengen.

Wat is een persoonlijk waardensysteem?

Jouw persoonlijke waardensysteem is de cumulatie van al jouw persoonlijke waarden. Samen bepalen ze hoe je omgaat met de wereld om je heen.

Transparantie, zelfdiscipline en betrouwbaarheid kunnen enkele kernwaarden zijn waaruit uw persoonlijke waardensysteem bestaat. Wanneer u te maken krijgt met moeilijke gesprekken of uitdagende projecten, zijn dit de waarden waar u voor kiest. En u mag dezelfde waarden verwachten van uw collega's en vrienden.

Hoe worden persoonlijke waarden gevormd?

Je hebt je waarden waarschijnlijk overgenomen van hoe en waar je bent opgegroeid. Als kind observeer en absorbeer je het gedrag van mensen om je heen, zoals:

 • Je ouders of primaire verzorger

 • Broers en zussen en andere naaste familieleden

 • Je leraren en andere gezagsdragers

 • Je vrienden

 • Jouw gemeenschap

 • Religie of spiritualiteit

 • Culturele verwachtingen

Deze hebben allemaal invloed op de manier waarop persoonlijke waarden ontstaan. Naarmate je volwassener wordt tot jezelf, besluit je welke waarden je wilt behouden en welke je achter je wilt laten om een ​​bevredigender leven op te bouwen.

Waarom zijn persoonlijke kernwaarden belangrijk?

Gemeenschappelijke kernwaarden zijn essentieel voor de sociale cohesie, maar kunnen ook conflicten of discriminatie veroorzaken. Uit een onderzoek van de Association for Consumer Research bleek dat mensen met een cultureel diverse achtergrond met een nauwkeurigheid van 65% kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van hun waarden, wat betekent dat het gemakkelijk is om aan te nemen uit welke cultuur ze afkomstig zijn op basis van hun waarden.

Deze verschillen in waarden kunnen sterk genoeg zijn om conflicten te veroorzaken als je de denkwijze van anderen niet kunt respecteren of er de waarde van in kunt zien. Daarom is het belangrijk om uw behoeften te communiceren en grenzen te stellen, zodat anderen begrijpen waar u vandaan komt (en omgekeerd).

Zijn persoonlijke waarden blijvend?

Ook al zijn uw kernwaarden redelijk stabiel, toch zal het u misschien verbazen te weten dat uw waarden veranderen en evolueren. Persoonlijke waarden veranderen voortdurend terwijl je leert en groeit. Dit is de reden waarom u uw eigen persoonlijke waardensysteem moet begrijpen en regelmatig bij uzelf moet informeren.

Soms heb je waarden die goed lijken, maar heb je ze nog niet daadwerkelijk getest. Een gestructureerde zakelijke baan kan ertoe leiden dat u denkt dat u waarde hecht aan orde en voorspelbaarheid. Maar na een carrièreswitch naar een meer informele werkomgeving, realiseer je je misschien dat waarden als flexibiliteit, creativiteit en durf van karakter voor jou veel belangrijker zijn.

Door zelfreflectie en zelfonderzoek kom je er misschien achter dat bepaalde waarden je tegenhouden of je relaties schaden. Waarden rond geld en status die ooit overtuigend leken, zijn misschien niet meer behulpzaam als je carrière aanvoelt als een eindeloze race met financieel gewin als het enige doel.

Zodra u deze waarden heeft gedefinieerd, kunt u overwegen of ze nog steeds belangrijk voor u zijn. Mogelijk moet u ze veranderen of opnieuw formuleren, zodat ze nuttiger en minder schadelijk zijn in uw leven. Of, als ze nog steeds waar zijn, kun je je gewoonten veranderen om ze te eren.

20 voorbeelden van kernwaarden

Hier is een lijst met kernwaarden om u te inspireren. Probeer ze in jezelf te zoeken:

 1. Altruïsme
 2. Betrouwbaarheid
 3. Integriteit
 4. Vrijgevigheid
 5. Moed
 6. Dankbaarheid
 7. Welzijn
 8. Duurzaamheid
 9. Familie
 10. Zelfrespect
 11. Aanpassingsvermogen
 12. Uniciteit
 13. Assertiviteit
 14. Steun
 15. Openheid van geest
 16. Persoonlijke groei
 17. Flexibiliteit
 18. Soberheid
 19. Verbetering
 20. Zelfredzaamheid

vader-gebruikt-laptop-terwijl-zijn-zoon-voorbeelden-persoonlijke-waarden speelt

U kunt zien hoe deze uw gedrag kunnen bepalen of levensbeslissingen kunnen beïnvloeden. Als je nederigheid waardeert, is de kans kleiner dat je opzichtig over je vaardigheden praat, hoe getalenteerd je ook bent.

En als soberheid belangrijk voor u is, geeft u geld met meer intentie uit dan iemand met andere waarden. Geen van deze eigenschappen is slechter dan de andere: iedereen is anders, en dat is het mooie van individualiteit.

6 tips om je eigen kernwaarden te definiëren

Hier leest u hoe u kunt beginnen met het identificeren van waarden in uw eigen leven. Open een document of pak een notitieboekje en probeer de volgende oefeningen om erachter te komen wat voor u belangrijk is.

1. Denk aan de meest betekenisvolle momenten in je leven

Wat maakte die belangrijke momenten voor jou betekenisvol? Met wie heb je ze gedeeld? Je kunt ‘betekenisvol’ definiëren zoals je wilt, maar het omvat meestal momenten waarop je vrede had en een doel had.

Ouders ervaren dit tijdens de geboorte, de eerste stapjes en de eerste woordjes van hun kind. U kunt dit op het werk ervaren wanneer u uw vaardigheden gebruikt om iets belangrijks te doen dat waarde voor het bedrijf oplevert. Of misschien voelt u zich zo bij een oude collega als u hem door een lastig carrièrepad helpt en weet dat uw advies weerklank vindt.

Terwijl u uw betekenisvolle momenten opsomt, moet er een thema naar voren komen. Verbind de punten om uw kernwaarden te onthullen.

2. Denk aan de momenten waarop je je het minst tevreden voelde

Dit is vergelijkbaar met de eerste oefening. Maar probeer je deze keer het tegenovergestelde voor te stellen. Wat waren enkele van je ergste levenservaringen? Waarom wegen ze zo zwaar op je? Hoe gedroegen andere mensen zich tegenover jou?

U kunt zich op uw werk onvervuld voelen als de missie van de organisatie niet aansluit bij uw doelbewustheid. Het is hetzelfde verhaal bij het herkennen van rode vlaggen in een relatie.

Als waarden niet bij elkaar passen, kunt u zich ontevreden voelen, en het hoeven niet noodzakelijkerwijs 'slechte waarden' te zijn, zoals oneerlijkheid of ijdelheid. Je zult je verstikt voelen als je baas de voorkeur geeft aan routine, maar jij houdt van innovatie.

vrouw-zitten-op-bed-ontmoedigde-persoonlijke-waarden-voorbeelden

3. Let op welke verhalen je inspireren

Wanneer u het nieuws leest of door uw bibliotheek bladert, kijk dan of er artikelen of boeken uw aandacht trekken. Zoek naar mensen wier gedrag je bewondert of respecteert. Bedenk waarom hun verhalen je aanspreken en wat dat zegt over je zelfgevoel.

4. Zoek uit wat je boos maakt

Je kunt veel over je waarden leren door aandacht te besteden aan wat je irriteert. Misschien wordt u door een collega op het verkeerde been gezet, heeft een collega u van streek gemaakt of vond u een taak frustrerend. Uw gevoelens kunnen geworteld zijn in een tegenspraak met uw waarden. Als communicatie belangrijk voor je is, zal een gebrek daaraan je boos maken.

5. Stel je je ideale omgeving voor

Denk aan je werkplek. Als je de bedrijfscultuur opnieuw vorm zou kunnen geven, hoe zou deze er dan uitzien? Denk aan de arbeidsvoorwaarden die u wel of niet zou bieden, hoe collega's met elkaar zouden omgaan en hoe mensen hun tijd zouden besteden. De kans is groot dat uw keuzes de waarden weerspiegelen die u op alle gebieden van uw leven wilt zien.

6. Bekijk de prestaties waar je het meest trots op bent

Je hebt veel dingen gedaan in je leven. Denk aan degenen die je met trots vervullen. Wat heb je gedaan? Wat was de impact? Waarom deze prestaties en andere niet?

Mogelijk zie je hier enige overlap met je meest betekenisvolle momenten. Was een belangrijke promotie een van de beste dagen van uw leven? Is dat belangrijker dan een geweldige dag met je vrienden? Wat zegt dat jou?

Leven volgens jouw waarden

Het is goed om je waarden te begrijpen, maar ze betekenen niets zonder actie. Hier zijn enkele tips die u zullen helpen met meer authenticiteit te leven.

1. Maak een lijst met prioriteitswaarden

Niet alle waarden zijn gelijk, en sommige kunnen zelfs met elkaar in conflict komen. Je zult moeten bedenken welke voor jou het belangrijkst zijn.

Maak een lijst van uw topwaarden. Als je tussen twee in zit, stel je dan een situatie voor waarin je maar één van hen tevreden kunt stellen. Bedenk welke je zou kiezen en waarom.

man-reviewing-projecten-persoonlijke-waarden-voorbeelden

Hier is een voorbeeld dat u mogelijk tegenkomt in uw professionele leven.

Stel je voor dat een collega trots is op een presentatie waaraan hij wekenlang heeft gewerkt, maar dat er geen duidelijkheid, organisatie en kernpunten zijn. Je twee belangrijkste waarden zijn eerlijkheid en vriendelijkheid.

Geef jij je collega ongevraagd constructieve feedback en loop je het risico zijn ego te kwetsen? Of houd je het voor jezelf en offer je je eerlijkheid op? Soms is eerlijk zijn op zichzelf aardig, maar de situatie wordt duister als je iemands gevoelens niet wilt kwetsen.

2. Gebruik uw waarden om doelen te stellen

Uw waarden moeten uw vijfjarenplan en visieverklaring bepalen. Denk eens na over de volgende vraag: wat moet u veranderen om beter volgens uw waarden te kunnen leven? Deze vraag kan u helpen bij het stellen van doelen op de korte en lange termijn.

Als je samenwerking op prijs stelt, zoek je misschien een baan waarin teamwerk centraal staat. Als u waarde hecht aan leren, kunt u zich inschrijven voor nachtlessen om aanvullende kwalificaties te behalen.

3. Houd rekening met uitzonderingen

Waarden zijn jouw ideale visie op de wereld, maar soms zijn ze in strijd met de werkelijkheid. Om dit te verzachten, moet u omstandigheden bedenken waarin het acceptabel is om compromissen te sluiten. U kunt loyaliteit aan uw baan op prijs stellen, tenzij uw baas de balans tussen uw werk en privéleven overschrijdt. Je hoeft niet rigide te zijn als dat negatieve gevolgen heeft.

4. Versterk uw waarden met goede gewoonten

Het is gemakkelijk om uw waarden uit het oog te verliezen als u druk bezig bent met het dagelijks leven. Hier zijn enkele gewoonten die je kunnen helpen als je niet veel vrije tijd hebt:

vrouw-leesboek-in-de-ochtend-persoonlijke-waarden-voorbeelden

Deze kleine dagelijkse taken zullen u helpen een leven te leiden dat aansluit bij uw waarden. En als u per ongeluk afdwaalt, analyseer dan de situatie daarna. Vraag jezelf af wat je anders had kunnen doen en waarom je de beslissing hebt genomen.

5. Oefen Innerlijk Werk®️

Inner Work®️ gaat over het verkennen en verbinden van je interne zelf met de wereld om je heen. Dit betekent dat u de veranderingen moet doorvoeren die nodig zijn om uw waarden elke dag na te leven.

Het kan ook betekenen dat je herkent wanneer sommige waarden je niet meer dienen. Na enige zelfreflectie komt u er misschien achter dat uw houding meer kwaad dan goed doet. Inner Work®️ onderkent dat en helpt je de moed en motivatie te vinden om de dagelijkse veranderingen door te voeren die je zullen helpen met meer helderheid, doelgerichtheid en passie te leven.

Vooruit gaan

Nu weet je waarom het je zo irriteert de volgende keer dat iemand je onderbreekt of een leugentje om bestwil vertelt. Mensen met niet-overeenkomende waarden zijn op zijn best frustrerend en in het slechtste geval emotionele vampiers. Hetzelfde geldt voor andere aspecten van je leven.

Door gemeenschappelijke voorbeelden van persoonlijke waarden te bekijken, kunt u in contact komen met uzelf en op één lijn komen met gelijkgestemde mensen.

Als je volgens je waarden leeft, zul je merken dat dingen gemakkelijker zullen aanvoelen. Het verbetert uw emotionele gezondheid doordat u zich rustiger voelt. Bovendien ontgrendel je je potentieel, wetende dat je leeft op een manier die authentiek voor jou is.