Zoeken naar werk: wat is er nieuw voor kandidaten in 2023?

Nieuws

Werving neemt toe: werkgevers hebben moeite om aan te werven, dus atypische profielen kunnen hiervan profiteren

Dit jaar plant Apec nog eens 308.800 nieuwe managers. Er zijn dus plaatsen om te nemen. Vooral omdat bedrijven het moeilijk hebben: 64% van de werkgevers die in 2022 minstens één manager hebben aangeworven, stuitte op moeilijkheden om de zeldzame parel op te graven. Dat is +14% ten opzichte van 2021. Waarom? Uiteraard vanwege het gebrek aan sollicitaties en/of de kloof tussen de aanbiedingen en de profielen van de sollicitanten. En natuurlijk vanwege de talentenoorlog die bedrijven voeren om de besten aan te trekken.

waarom het goed voor je is ? Als je mieren in de benen hebt, is het tijd om je te richten op bedrijven die kandidaten nodig hebben. En als je een atypisch profiel hebt, zijn werkgevers opener dan ooit, dus go for it!

Wervingskanalen: Werkgevers maken steeds meer manieren om kandidaten te bereiken, dus luister goed

De hiërarchie van kanalen die door recruiters worden gebruikt om mensen te laten weten dat ze iemand aannemen, is niet gewijzigd:

  1. DE Banen op vacaturesites of hun eigen sites
  2. DE sociale netwerken en netwerk van contacten.
  3. DE wervingsbureaus door directe benadering

We zien de recruiters, in de kombuis van kandidaten, koste wat het kost en overal jagen, gewoon om een ​​maximum aan kaderleden te bereiken. Dat lijkt niet erg winstgevend als we het aandeel werkgevers mogen geloven (64%) dat moeite heeft om minstens één manager aan te nemen. Een ander bewijs: het duurt gemiddeld 12 weken om een ​​wervingsproces te voltooien. Versus 11 weken in 2021. De werkgevers die volgens Apec het meest worstelen, zijn, niet verwonderlijk, midcaps en grote bedrijven in de bouw- en R&D-engineeringsector.

waarom het goed voor je is ? Hoe meer recruiters multi-channelstrategieën inzetten om hun vacatures te verspreiden, hoe groter de kans dat u de juiste advertentie op het juiste moment vindt. Met een goed zoekwoordwaarschuwingssysteem bent u er bijna zeker van dat u geen geplaatste kansen mist. Maar niets belet jou natuurlijk om ook op de verborgen arbeidsmarkt te werken.

De begeleidende brief: het is (een beetje) haperen, je bespaart tijd

Terwijl iedereen graag via ChatGPT ging om sollicitatiebrieven met kleine uien te “schrijven”, zijn recruiters er nu minder dol op. Slechts 56% blijft er volgens Apec om vragen. Dat is 11% minder dan in 2021. Grote bedrijven die rekruteringsproblemen ondervinden, zijn de eersten die hun waakzaamheid laten verslappen.

Waarom is het goed voor je? Doordat u minder begeleidende brieven hoeft te verzenden, heeft u meer tijd om de essentiële brieven op te poetsen en te personaliseren. Uw applicaties winnen aan kwaliteit. En dan heb je ook meer tijd om je voor te bereiden op de telefonische voorselectiegesprekken. Het is nu tijdens deze gesprekken dat recruiters beslissen of ze verder gaan met jou in het wervingsproces. Een soort mondelinge sollicitatiebrief. Bereid je pitches voor!

Startsalarissen: naar boven bijgesteld, aarzel niet om te onderhandelen

In een context van verhoogde talentenoorlogen en galopperende inflatie hebben werkgevers zich gerealiseerd dat het moeite kost om goede kandidaten binnen te halen. “62% van de bedrijven heeft dus de aanvankelijk geplande vergoeding naar boven bijgesteld (+ 7 pnt versus 2021). Grote bedrijven, met meer speelruimte, maakten in 2022 vaker gebruik van de compensatiehefboom (76%)”, benadrukt Apec.

waarom het goed voor je is ? Omdat dit cijfer u knikkers geeft om de onderhandelingen over uw nieuwe aanwervingssalaris te starten en af ​​te ronden. Door van box te veranderen, kan je minstens 15% meer onderhandelen dan je vorige verloning. Nog veel meer als u op spanning staat.

waarom het goed voor je is ? Omdat dit cijfer u knikkers geeft om de onderhandelingen over uw nieuwe aanwervingssalaris te starten en af ​​te ronden. Door van box te veranderen, kan je minstens 15% meer onderhandelen dan je vorige verloning. Nog veel meer als u op spanning staat.

Deeltijd makkelijker toegekend

Meer dan een derde van de bedrijven overweegt deeltijdwerk toe te kennen als kandidaten daarom vragen. Een paradigmaverschuiving in de relatie tot werk van de kant van werkgevers? Moeilijk te zeggen. Want volgens Dares betreft parttime tot op heden slechts 9,3% van de kaderleden tegen 32% van de werknemers. En het zijn vooral vrouwen die daar naartoe gaan. Steeds meer bedrijven richten zich echter op afroep in deeltijd, met name om hun werknemers nevenactiviteiten te laten doen (zijprojecten zoals ze zeggen). Dat is bijvoorbeeld het geval bij Mazars. Deze verzoeken zijn niet noodzakelijk gendergerelateerd. Zal deeltijdwerk op een dag ook mannelijke leidinggevenden overtuigen?

Waarom is het goed voor je? Omdat het bijdraagt ​​aan de balans tussen het professionele leven en het persoonlijke leven. En zo kan er vrije tijd overblijven om te investeren in een ander onderwerp dat u na aan het hart ligt. Maar pas op, wie parttime zegt, zegt salarisverlaging. Een vrije dag is 20% minder op je maandsalaris. Je moet nog steeds de middelen hebben! Een andere optie voor jou, streef naar dozen die naar de 4-daagse week zijn gegaan. Dan verandert uw salaris niet.

REPLAY/ De debriefing van de BFM BUSINESS-ochtend: leidinggevenden in een positie om te onderhandelen

Carole Ferté, studiedirecteur bij CadremploiJ, kwam terug op de studie gepubliceerd door Apec, samen met Jean-Marc Daniel, emeritus professor bij ESCP, François Miquet-Marty, president van Viavoice en Stéphane Dubreuil, expert in telecommunicatie.