Werving: waarom geven bedrijven de voorkeur aan huidige kandidaten?

Vooruitgang op het werk

Het is geen mythe: bedrijven nemen liever huidige kandidaten aan. En de bevinding is uiteindelijk niet verwonderlijk als we rekening houden met de lage werkloosheid onder managers (3,5%) en een krappe markt, waarop in 2018 251.000 aanwervingen worden verwacht.

Waarom krijgen huidige kandidaten een voordeel?

Gerustgesteld: dat is het gevoel van een recruiter wanneer hij wordt geconfronteerd met een sollicitant. Dus tussen twee kandidaten met gelijke vaardigheden, een in functie, de andere werkloos, gaat de keuze natuurlijk naar de eerste.

Is Annabel Bourdellès, HR-manager, in conflict geweest met haar bedrijf? Wist ze hoe ze haar vaardigheden moest ontwikkelen in overeenstemming met de behoeften? Heeft ze haar kennis op peil kunnen houden tijdens haar periode van inactiviteit? Past ze in een team?

Voor Cédric Mureau, rekruteringsmanager bij Ay Consultants, “hoe verder de kandidaat van de functie verwijderd is – of het nu gaat om tijd of ervaring – hoe meer de rekruteerder het potentieel valideert en risico’s neemt. »

Voor Samuel Masson, directeur van het rekruteringsbureau IT Omniciel: U bent niet op post? De te hanteren strategie:

Zet de kansen aan uw kant door uw argumenten voor te bereiden: “Het hangt allemaal af van de toespraak van de kandidaat om zijn inactiviteit te rechtvaardigen. Indien wordt aangevoerd, mag een periode van werkloosheid van meer dan 6 maanden niet bestraffend zijn. Het belangrijkste is om transparantie te spelen. »

Uw motivatie en jouw onmiddellijke beschikbaarheid kan echt het verschil maken. “De vraag van het beroepsproject staat centraal: de motivatie en betrokkenheid van de kandidaat voor de functie vloeit daaruit voort”voegt Samuel Masson eraan toe.

Als u een sterke behoefte voelt aan geruststelling aan de kant van de rekruteerder, overweeg dan om een ​​week van ontdekking en proef aan te bieden met het professionele onderdompelingsprogramma van de Pôle Emploi: het is een goede manier voor het bedrijf om u te testen, zonder enige verplichting van zijn kant.

Claire Montret, van het HR-bedrijf e-novens, raadt kandidaten ook aan om spontaan hun professionele referenties te geven en hun periode van inactiviteit te waarderen door de gevolgde opleidingen, de uitgevoerde projecten, de vrijwillige acties te vermelden…