Executive of ondernemer: ontdek het kantoorleven op Station F

Vooruitgang op het werk

Emmanuel Macron, François Hollande, de leider van Airbnb, van Shazam… ze kwamen allemaal een conferentie geven in Station F.

“Het is zo stil dat je je buurman niet durft te storen om hulp te vragen”geeft toe Hubert Wassner, chief data scientist bij AB Tasty, een website-verbeterings- en personalisatiebedrijf.

Arbeidsvoorwaarden op maat voor start-ups

Aan alle voorwaarden is voldaan om in alle rust te kunnen werken. Er zijn veel vergaderruimtes voor hen beschikbaar in de Create-ruimte, als ze een probleem uitgebreid moeten bespreken.

“Een start-up plande onlangs een vuurgevecht met schuimpijlen over heel Station F”herinnert Hubert Wassner zich.

Er worden ook andere, meer educatieve evenementen georganiseerd, zoals conferenties waar u nieuwe webontwikkelingstools kunt leren gebruiken. Elias Laouiti, ontwikkelaar bij AB Tasty, profiteerde van een presentatie door de APPLE-teams over hoe je geld kunt verdienen met een applicatie. Een nuttige ervaring, want het bedrijf doet zelden interventies in Frankrijk.

Solidariteit tussen start-ups: het voordeel van Station F

Wederzijdse hulp tussen bedrijven is een van de andere bijzonderheden van het kantoorleven op Station F. De start-ups zijn geen concurrenten, maar complementair. En dat zorgt voor synergieën.

Hubert en zijn team hadden bijvoorbeeld al expertise nodig op het gebied van natuurlijke taalverwerking om te begrijpen hoe een chatbot werkt.

Het is niet nodig om ver te gaan. Ze vroegen hulp aan een start-up die onder hetzelfde steunprogramma viel als zij. “Het had ons veel langer gekost als we het zelf hadden gedaan door op internet te zoeken”zegt de chief data scientist.

Die saamhorigheid vinden we ook in discussies bij de koffieautomaat. Medewerkers geven elkaar liever advies over hun respectievelijke project dan kritiek te uiten op hun baas of zich af te vragen hoeveel RTT ze nog hebben.

Een zwak punt?

Maar als de werknemers van Station F elkaar helpen, is er geen echte mondiale bedrijfscultuur. Elke start-up heeft zijn eigen waarden en manier van werk organiseren. Want uiteindelijk is Station F slechts een doorgangsplaats waar start-ups komen en gaan om zich elders te vestigen.