Werken in het buitenland: 6 carrièretips

Vooruitgang op het werk

Werken in het buitenland: pas je cv aan

Voordat je aan een internationale carrière denkt, moet je een baan vinden. Hiervoor moet je je cv aanpassen aan de lokale gebruiken. Dus, in het Engels of Spaans, is het niet ongebruikelijk om tot twee pagina’s te gaan, zelfs voor onervaren profielen. Denk ook aan diploma-equivalenten.

Ons advies : laat uw cv nalezen door een persoon die de taal perfect spreekt om uw kansen op de baan van uw dromen te optimaliseren.

Werken in het buitenland: taalvaardigheid vereist

Als u streeft naar een expat van maximaal een jaar, kunt u zich alleen redden met Engels. Als u zich daarentegen voorgoed in het land wilt vestigen en de ladder wilt beklimmen, wordt het beheersen van de taal essentieel, want zonder deze inspanning zullen uw collega’s en leidinggevenden twijfelen aan uw betrokkenheid en uw motivatie.

Ons advies : volg voor vertrek een training of werk aan je zijde dankzij applicaties als Babbel of DuoLingo, om in ieder geval de basis te kennen.

Houd rekening met culturele verschillen om internationaal goed te werken

Een carrière draait niet alleen om vaardigheden of ervaring. Soft skills zijn net zo belangrijk in het werk, vooral in het buitenland. Weet bijvoorbeeld dat vertragingen onaanvaardbaar zijn in Duitse of Nederlandse bedrijven, dat het onbeleefd is om je lunchpauze niet te nemen met je collega’s in Italië, dat het niet ongewoon is om contracten te tekenen in het restaurant in China, etc.

Ons advies : Wees nederig en pas je aan. Het is niet door keer op keer te herhalen “zo doen we het in Frankrijk niet” dat je erbij hoort!

Het netwerk, essentieel voor een internationale carrière

Net als in Frankrijk is het professionele netwerk essentieel in het professionele leven in het buitenland om een ​​baan te vinden. De gebruiken verschillen per land: in sommige landen zijn sociale netwerken zeer goed ingeburgerd, in andere hebben borrels met collega’s of deelname aan beurzen en evenementen de voorkeur.

Ons advies : verenigingen zoals de Alliance Française of de Union des Français à l’étranger kunnen u helpen uw weg te vinden in uw professionele gastland.

Krijg hulp van lokale organisaties

Wervingsbureaus of loopbaancoaches ter plaatse kunnen je zowel bij het zoeken naar een baan als bij het managen van je carrière ondersteunen dankzij advies dat voor de lokale bevolking vanzelfsprekend lijkt, maar dat niet per se voor jou hoeft te zijn.

Ons advies : u kunt beginnen door contact te leggen met andere expats die u zullen vertellen wie hen heeft geholpen in het beginstadium van het vinden van een baan.

Test het LEVEN

Internationaal bedrijfsvrijwilligerswerk (VIE) bestaat uit het uitvoeren van een missie in het buitenland voor een Frans bedrijf of een buitenlands bedrijf dat een partnerschap heeft met een Frans bedrijf. Het is een kans om te vertrekken in omstandigheden die u onder controle hebt, in plaats van direct in het diepe te worden gegooid!

Werk je in een Frans bedrijf met vestigingen of projecten in het buitenland, aarzel dan niet om het idee te pitchen bij je werkgever.