Welke beleefdheidsformule gebruik je in een professionele e-mail?

Vooruitgang op het werk

“Hallo”: de beleefde formule om te vermijden aan het begin van een e-mail

Nou nee, we vallen een sollicitatie-e-mail niet aan met een “hallo” die te bekend wordt geacht. Of u geeft “meneer” of “mevrouw”, of “mevrouw, mijnheer”, als u het geslacht van uw gesprekspartner niet weet. Als u de persoon al kent, kunt u “Geachte heer” of “Geachte mevrouw” gebruiken. Maar we zeggen geen hallo tegen de recruiter. En vooral, verbied elke smiley.

De mogelijke beleefdheidsformules aan het einde van een professionele e-mail

>> “Met vriendelijke groeten” : te gebruiken tussen peers

“De wortel van dit woord is ‘cor’, hart in het Latijn, dus het betekent ‘met heel mijn hart’. Tot zover de theorie, maar na verloop van tijd is het woord afgezwakt. Vanaf nu is het een veelgebruikte en relatief neutrale formule van respect”, legt Patrick Vannier uit van de woordenboekdienst van de Franse Academie. Het kan bijvoorbeeld gericht zijn aan een persoon die men niet noodzakelijkerwijs kent, maar met wie men hetzelfde hiërarchische niveau heeft (of zou hebben). Een teken van herkenning tussen leeftijdsgenoten. “Met de variant ‘Met vriendelijke groeten’ tonen we nog meer respect voor de persoon. Het is een vorm van nadruk”, voegt hij eraan toe.

Het advies : vermijd elke vorm van afkortingen zoals “CDT” of “bien cdt”.

>> “Vriendelijke groeten“: een meerdere aanspreken

Deze uitdrukking betekent “gekozen groeten”. Het geeft een meer plechtige toon aan de uitwisseling. Dit is een zeer lonende vorm van beleefdheid voor de gesprekspartner. De emittent beschouwt de ander als boven hem in de hiërarchie”, legt Patrick Vannier uit. Het verdient echter de voorkeur om deze uitdrukking te gebruiken met een zin als “accepteer mijn vriendelijke groeten”. Aan de andere kant kunt u de zin “aanvaard alstublieft de uitdrukking van mijn voorname groeten” uitbannen. “Voorname groeten is al een uitdrukking, dus er zou sprake zijn van redundantie”, zegt de specialist.

>>”vriendelijke groeten“: als je bekend bent

“Het is een verwaterde vorm van de formules die werden gebruikt in correspondentie van de 18e en 19e eeuw die eindigde met “Ik ben helemaal van jou”, of “weet dat ik van jou ben”. Impliciet “Ik ben van jou, ik sta tot je beschikking”, beschrijft de woordenboekspecialist. Tegenwoordig is de formule gedeeltelijk ontdaan van zijn primaire betekenis en lijkt hij niet langer veel te betekenen. “Het is geen gebrek aan respect maar eerder een nonchalante en/of veel te bekende houding tegenover zijn gesprekspartner”, merkt hij op.

Het advies : de ergste is “BAV”, een verkorte versie van “Bien à vous”, maar die nog meer delicatesse mist.

Andere fouten dienen te worden vermeden wanneer u in het kader van het werk schriftelijk converseert. Om precies te zijn, 10 fouten moeten worden vermeden in een professionele e-mail. Om meer te weten te komen, zal ons speciale artikel al uw vragen beantwoorden.