Weer aan het werk na een burn-out

Vooruitgang op het werk

Stapsgewijs weer aan het werk na een burn-out

Moeilijk om, na een afwezigheid van enkele maanden, zelfs jaren, terug te komen alsof er niets was gebeurd. Een professioneel herstel na een burn-out, ook wel burn-outsyndroom genoemd, wordt voorbereid. U kunt beginnen door opnieuw contact te maken met uw collega’s en hen in een informele setting te zien, bijvoorbeeld bij een koffie of in een restaurant, zodat zij u kunnen informeren over de veranderingen sinds uw vertrek. Want het leven van een bedrijf draait niet alleen om omzet en klanten: het gaat ook om de inrichting van kantoren, interne veranderingen, nieuwe verantwoordelijkheden van sommigen en vooral de relatie met het team binnen het team. Een idee hebben van wat u kunt verwachten als u uw baan hervat, zou moeten helpen. Plan dan samen met je leidinggevende een revalidatieperiode: er is geen sprake van direct overnemen met een groot contract onder enorme druk, maar van een mini-onboarding, alsof je een nieuwkomer bent. Ook bij arbeidsgeneeskunde kunt u pre-recovery-bezoeken plannen, die tot doel hebben een analyse van uw positie en arbeidsomstandigheden te maken.

Het advies : therapeutische rust kan een oplossing zijn voor een geleidelijke terugkeer naar het werk. Bespreek dit met uw behandelend arts en de bedrijfsarts.

Breng wijzigingen aan in uw professionele organisatie

Uw afwezigheid van uw werk (ziekte) is het bewijs dat u zich bewust bent geworden van een probleem en ermee instemt om hulp te zoeken. Een van de onderdelen van deze hulp is het onderzoeken en begrijpen van de redenen, de elementen die je tot zulke extremen hebben gedreven. Dit analysewerk zal nuttig voor u zijn wanneer u terugkeert naar uw werk: hervat een activiteit, oké, maar door aanpassingen te maken om de toxische aspecten te elimineren. Het kan een ingrijpende verandering zijn (omscholing, nieuw bedrijf, etc.) maar dat hoeft niet. Als u terugkeert naar uw vorige functie, spreek dan af met uw superieuren om niet in hetzelfde tempo of onder dezelfde omstandigheden te hervatten, met het risico dat uw burn-outsyndroom in galop terugkeert. Minder werkdruk, minder ambities, telewerken, betere balans tussen werk en privé, aangepaste werkplek, meer middelen om je doelstellingen te bereiken, andere managementstijl, nieuwe collega om taken te delen, gunstiger werkomgeving… Verander wat bijdroeg aan het probleem om terug te keren betere voorwaarden.

Blijf voor jezelf zorgen als je weer aan het werk gaat na een burn-out

Uw gezondheid zou een prioriteit moeten zijn. Als je op het punt staat van het burn-outsyndroom te komen, is waarschijnlijk je hele levensstijl beïnvloed. Het is belangrijk om je weer op jezelf te concentreren: weet hoe je nee kunt zeggen tegen je werk als je overweldigd bent, eet gezond, sport, probeer nieuwe hobby’s, breng tijd door met de mensen om je heen, ga uit, neem lunchpauzes en echt ontspannen vakanties om te ontspannen. .. En schaam je niet om naar een psycholoog te blijven gaan, ook al ben je beter, of om de bedrijfsarts te raadplegen, want praten met een professional kan het voor je gemakkelijker maken om de eerste symptomen waar te nemen als je een terugval riskeert en je helpt je baan te behouden.

Ons advies : pas goed op jezelf en let op de eerste verontrustende signalen om oplossingen te vinden om burn-out te voorkomen.