Wat zijn de verschillende soorten sollicitatiegesprekken?

Zoek werk

De verschillende soorten sollicitatiegesprekken: persoonlijk face-to-face

Dit is het meest klassieke geval: je staat alleen met de recruiter (een human resources manager, een operationeel persoon of de rekruteringsmanager). Het kan plaatsvinden op het bedrijfsterrein of op een “neutrale” plek zoals een café of restaurant als het tijdens de lunch is.

In dit geval kan het sollicitatiegesprek drie verschillende vormen aannemen:

  • Richtlijn: de recruiter heeft een lijst met vragen met betrekking tot de beoogde functie die hij aan u voorlegt. Je kunt je er gemakkelijk op voorbereiden door te zoeken naar veelvoorkomende sollicitatievragen.
  • Semi-richtlijn: heel gebruikelijk, het is een mengeling van open en gesloten vragen, algemene verzoeken en verduidelijkingen over je achtergrond in het bijzonder.
  • Niet-directief: het lijkt op een informele discussie, maar pas op dat u niet in vertrouwdheid raakt. Wilt u een kandidaat rekruteren met een echte persoonlijkheid? Laat u verleiden door een waarderende werving.

Bereid je voor op deze 3 vormen van sollicitatiegesprekken om niet te worden gedestabiliseerd op D-Day Er is geen bepaalde regel over de duur ervan. Maar in de overgrote meerderheid van de gevallen duurt het tussen de 30 minuten en anderhalf uur.

Lees ook >> 5 strikvragen in een sollicitatiegesprek

De verschillende soorten sollicitatiegesprekken: op afstand

Steeds meer bedrijven kiezen voor interviews op afstand, telefonisch of via video, wat minder tijdrovend en ongetwijfeld minder stressvol is voor de kandidaat. Er zijn drie soorten:

  • Live video: je maakt een afspraak met de recruiter en voert het videogesprek alsof je in dezelfde ruimte bent. Let op je omgeving en je kleding. Alleen omdat je thuis bent, wil nog niet zeggen dat je meer ontspannen moet zijn.
  • Op vertraagde video: het bedrijf geeft je vooraf de vragen en je filmt jezelf terwijl je de antwoorden opneemt. Het voordeel: je kunt opnieuw beginnen als je een fout maakt!
  • Telefonisch: het lijkt misschien minder stressvol dan het video-interview, toch moet je met veel minder elementen hetzelfde enthousiasme overbrengen. Vergeet niet dat er een glimlach te horen is.

Ons advies : ook op afstand wordt een sollicitatiegesprek voorbereid. Bereid het zo gewetensvol voor alsof u de recruiter persoonlijk zou ontmoeten. Goed voorbereid zet je alle kansen aan je zijde om de baan van je dromen te krijgen.

Lees ook >> Interview feedback: hoe vraag je de recruiter?

De verschillende soorten sollicitatiegesprekken: collectief

Een sollicitatiegesprek is niet per se een individuele oefening. Je zou kunnen worden ontvangen:

  • Met meerdere kandidaten: het bedrijf wil je sociale vaardigheden en je stressmanagement evalueren. Als anderen je concurrentie zijn voor de te vervullen functie, trap dan niet in de val om ze neer te halen of jezelf te veel naar voren te schuiven.
  • Met meerdere mensen van het bedrijf: omdat HR niet per se experts in het bedrijf is, kunt u tegelijkertijd een operationeel persoon ontmoeten, of zelfs de manager van het team dat u wilt vervoegen, die er is om uw technische vaardigheden en uw vermogen om te integreren. Het andere voordeel is dat het de stappen van het wervingsproces reduceert omdat je meerdere mensen tegelijk ontmoet.

Aarzel niet om uw gesprekspartner te vragen naar de procedure voor het sollicitatiegesprek. Hoe meer je van tevoren weet, hoe beter je je kunt voorbereiden.

Lees ook >> De gebreken die recruiters afschrikken

De verschillende soorten sollicitatiegesprekken: bijzondere gevallen

Naast de meest voorkomende situaties zijn er nog twee andere soorten sollicitatiegesprekken:

  • Met casestudy of simulatie: sommige werkgevers zullen besluiten uw vermogen om de taken die verband houden met de functie te testen, door u in een werksituatie te plaatsen, bijvoorbeeld door een van hun werknemers de rol te laten spelen van de klant aan wie u een Product.
  • Bij een wervingsbureau: voordat je bij het bedrijf komt, heb je soms te maken met een wervingsbureau. De recruiter zal ervaren zijn in de interviewoefening en al zijn technieken, dus bereid je goed voor!

Lees ook >> Sollicitatiegesprek: 8 illegale vragen