Wat ze hadden willen weten voordat ze chef-kok werden

Vooruitgang op het werk

Trainen doet geen pijn (integendeel)

Terugkijkend geeft hij toe dat hij een beetje verrast was. Niet boos, maar toch een beetje verrast. “Ik was financieel ingenieur, herinnert Marc Ossédat zich. En toen ik werd gepromoveerd tot personeelszaken, vertelde de opleidingsmanager me meteen dat ze me had aangemeld voor een opleiding. » Doel van de manoeuvre: hem kennis laten maken met Process Com. “Ik had er nog nooit van gehoord, maar het is een opwindend hulpmiddel om de eigen persoonlijkheid, de persoonlijkheid van anderen en soms hun moeilijkheid om samen te leven te ontdekken en te begrijpen”, vervolgt de man die vandaag hoofd personeelszaken en algemene middelen is bij CAMCA. Buiten de inhoud van de opleiding nam de nieuwe manager vooral de tijd om zich af te vragen wat voor de hand ligt: ​​in het bedrijf functioneert niet iedereen op dezelfde manier en als manager moet je daar rekening mee houden. Blij om te blijven leren, kreeg Marc Ossédat de kans om andere trainingsmodules te volgen, met name in verandermanagement. “Het is niet omdat we een bac+5 hebben dat we alles weten. U moet niet alleen niet geformaliseerd zijn, maar als u kunt, moet u niet aarzelen om een ​​bepaalde opleiding te vragen! »

>> Vind leiderschapstraining

Besteed een derde van je tijd aan mensen

“We willen allemaal tegen onszelf kunnen zeggen dat managen vooral draait om het analyseren van cijfers en plannen”, erkent Nicolas Pavesi, senior consultant bij Lincoln Associates. Met ervaring kwam ook hij enkele verrassingen tegen. ” Wat we ons niet noodzakelijkerwijs voorstellen, is dat een manager minstens 30% van zijn tijd zal besteden aan het oplossen van menselijke problemen. Bijvoorbeeld het managen van het feit dat die-en-die op zijn afdeling een ander niet steunt en dat twee medewerkers het moeilijk kunnen vinden om samen te werken om redenen die soms niets met het werk te maken hebben. » Mede-auteur van het boek Zoeken naar werk: geheimen van de profsherinnert hij zich dat de manager zal ook tijd moeten nemen om bepaalde medewerkers opnieuw te motiveren. “Van mijn kant had ik deze onderwerpen al een beetje aangeraakt tijdens mijn studies aan de business school. Deze deskundige erkent echter dat men snel kan worden ontwapend. “Wat ook nuttig is, is om aan uw voormalige managers te denken en te onthouden, als voormalig manager, waarom we bepaalde n+1’s verkozen boven andere en om inspiratie te putten uit hun methoden…”

>>Lees ook : Hoe word je een zorgzame manager

Niets zal ooit “zoals vroeger” zijn

Pierre Bultel noemt een verleidelijke maar verwoestende valkuil. “Als je een promotie hebt, wil je vaak tegen je collega’s zeggen dat het niets zal veranderen”, merkt deze directeur van een adviesbureau op het gebied van human resources op. Een aanstelling heeft echter een operationeel doel en de manager heeft doelstellingen te behalen en soms informatie voor zich te houden. ” Met andere woorden, de nieuwe leider wordt gedwongen van gestalte te veranderen. “Tussen praten voor de koffieautomaat en managen zit inderdaad een stap. Je moet een stap terug doen. Om dit te bereiken heeft deze expert een oplossing. “Je kunt beginnen door op een enigszins formele manier met elk lid van je team te praten, zodat iedereen zijn verwachtingen schetst. Een nieuwe relatie wordt op een meer professionele basis aangegaan. ” Insgelijksmoet de eerste ontmoeting niet lichtvaardig worden opgevat. “We kunnen het benaderen met nederigheid maar zonder kwetsbaarheid. We moeten vooral aan de slag en naar de toekomst kijken. »

>>Lees ook : Managen van oud-collega’s: 7 valkuilen om te vermijden

En jij, wat zijn de dingen die je had willen weten voordat je manager werd? Vertel het ons in reacties.