Wat verwacht je van je leidinggevende?

Zoek werk

“Wat verwacht je van je leidinggevende”: waarom wordt deze vraag gesteld in een sollicitatiegesprek?

De vraag “wat verwacht u van uw manager” wordt meestal door recruiters gesteld om: bestudeer de compatibiliteit van de kandidaat met de manager die al aanwezig is.

Voorbeeld : in het geval van een veeleisende en controlerende manager zoekt het bedrijf bij voorkeur een kandidaat die het op prijs stelt om begeleid te worden en die niet aarzelt om de gegeven instructies nauwkeurig op te volgen. Omgekeerdom te werken met een manager die minder directief is en moet delegeren, zullen recruiters zich eerder wenden tot een kandidaat die een verlangen naar autonomie toont en niet bang is om initiatieven te nemen.

Het kan ook worden gesteld, gecombineerd met andere vragen, om de persoonlijkheid van de kandidaat beter te begrijpen en te anticiperen op de manier waarop hij zich waarschijnlijk zal gedragen binnen het bedrijf, onder zijn collega’s of met zijn hiërarchische meerderen. Verwachtingen op het gebied van management kunnen inderdaad bepaalde karaktertrekken van de kandidaat naar voren halen en recruiters in staat stellen om snel een idee te krijgen: heeft de kandidaat een profiel van performer of leider? Hoe zou hij reageren bij onenigheid of conflict? Zou hij waarschijnlijk een probleem vormen voor zijn manager of zijn meerdere als hij eenmaal in functie is?

Goed om te weten : er zijn verschillende manieren om een ​​sollicitatiegesprek te voeren voor recruiters.

Lees ook >> Slaag in je sollicitatiegesprek

“Wat verwacht je van je leidinggevende”: hoe te reageren?

Maak de balans op van uw eerdere ervaringen om uw behoeften te definiëren

Had u in uw laatste functie een manager die nauw toezicht hield op uw werk of u meer autonomie gaf? Past uw management bij u?

Je kunt ook teruggaan naar je eerdere ervaringen. Ging er een van hen fout? Zo ja, waarom? Is er een manager bij wie je je beter voelde dan de anderen? Wat waren zijn kwaliteiten?

Vind je het leuk om regelmatig geëvalueerd te worden of bezorgt het je stress?

Stel uzelf deze paar vragen, definieer uw verwachtingen en stel vast:

  • het type beheer dat het beste bij u past;
  • wat je niet of minder leuk vindt aan een manager.

Blijf genuanceerd en plaats geen duidelijke mening of overdreven specifieke verwachtingen

Begin met te praten over uw vorige functie en leg uit hoe uw voormalige manager werkte. Je kunt dan aangeven of je het leuk vond, waarbij je vooral de positieve punten benadrukt. Als je management niet bij je paste, vermeld het dan en geef wat uitleg, maar houd het kort en bekritiseer niet.

Praat dan over uw behoeften of uw persoonlijke wensen, maar vergeet niet flexibel te blijven in uw woorden en uw verwachtingen. Laat zien dat je gemotiveerd bent en gebruik zinnen als “Ik zou graag” of “Ideaal” voordat je jezelf uitdrukt om te laten zien dat je klaar bent om je aan te passen aan je toekomstige manager, zelfs als hij niet precies is wie je bent. hebben.

Goed om te weten : als je je niet op je gemak voelt als je weinig ervaring hebt, kun je een redelijk neutraal antwoord geven door enkele eigenschappen van een goede manager op te sommen: beschikbaar, open voor dialoog, welwillend, motiverend, die de samenhang in het team weet te verzekeren, distribueert taken goed, vertrouwen geven, etc.

Ons advies : houd rekening met het bedrijf en de functieomschrijving. Ze kunnen u een minimum laten weten van wat u kunt verwachten, waardoor u geen behoeften of verwachtingen vertoont die onverenigbaar zijn met de functie waarop u solliciteert.