Wat is smalltalk?

Vooruitgang op het werk

De definitie van smalltalk

Stelt u zich eens voor: u heeft een belangrijk onderhandelingsgesprek met uw belangrijkste leveranciers. Je hebt alles van A tot Z gepland zodat het gesprek zo soepel mogelijk verloopt: de originele presentatie met cijfers en onderbouwing, de lijst met vervolgstappen, het contract klaar voor ondertekening. Logistiek niveau, zaal, overheadprojector, croissants en koffie zijn al gepland. Het enige kleine probleem is je ziekelijke verlegenheid, waardoor de introductie van het onderwerp vaak een pijnlijk moment voor je is (ontdek ons ​​advies over hoe je je verlegenheid kunt overwinnen).

In dit geval zijn er twee oplossingen: ofwel besluit je meteen naar de kern van de zaak te gaan, met het risico een beetje abrupt over te komen. Ofwel maak je jezelf vertrouwd met de kunst van small talk, dit luchtige en informele gesprek aan het begin van een werkoverleg waarmee je elkaar leert kennen en dat als inleiding dient voor wat komen gaat.

Ons advies : kies voor de tweede oplossing, want zelfs als je het nut ervan niet begrijpt, heeft de small talk wel degelijk zijn nut.

Hoe wordt Small Talk beoefend?

>> Situaties die gunstig zijn voor Small Talk

De beroepssituaties waarin je deze kunst van het licht converseren onder de knie moet krijgen, kunnen talrijk zijn: in de inleiding van een vergadering, tijdens een wervingsafspraak, tijdens een lunchpauze op het werk of ter gelegenheid van een toevallige ontmoeting met de CEO van uw onderneming.

Zelfs als je je ongemakkelijk voelt, praat liever dan dat je stil bent.

>> Welke onderwerpen komen aan bod tijdens een small talk?

Onder de favoriete onderwerpen van small talks zijn het weer en transport prominent aanwezig. Maar u kunt ook sport, kunst, culturele evenementen, reizen noemen – vooral als u de interesses van uw gesprekspartner kent.

Als je oog in oog staat met je N+3, stel jezelf dan gewoon voor: je naam, die van je manager en eventueel de projecten waaraan je werkt.

>> Te vermijden onderwerpen tijdens een “klein” gesprek

Wie small talk zegt, zegt een licht en prettig gesprek voor een eerste contact alvorens verder te gaan. Zo vermijdt u controversiële of gevoelige onderwerpen te bespreken, of het nu gaat om politiek, religie, stakingen, ziekte of uw privéleven. Het is inderdaad de bedoeling dat uw gesprekspartner de discussie wil voortzetten. Geef dus zeker een positief beeld van jezelf.

De kunst van een praatje

Weten hoe je over alles en niets moet praten lijkt niet zo moeilijk en toch is het een hele kunst.

Neem allereerst de juiste houding aan om uw gesprekspartner op zijn gemak te stellen: zelfverzekerd maar pretentieloos, vriendelijk en toch professioneel.

Onder de zachte vaardigheden die je zullen helpen, zal je vermogen om te luisteren je in staat stellen om de uitwisseling op gang te brengen – en dit is het doel van small talk. U kunt de situatie ook corrigeren als u tekenen van verveling waarneemt bij uw gesprekspartner: een schimmige blik en systematisch hoofdknikken zijn vaak kenmerkend.

Op dezelfde manier dat je zult proberen de te ontcijferen lichaamstaal van de persoon met wie u praat, alleen werken non-verbale communicatie : glimlach, gebruik van de handen, positie van de armen, richting van de blik. Zonder te vergeten dat als je deze eerste fase van de small talk met succes doorstaat, de tweede veel gemakkelijker zal zijn.