Wat is een bullet journal en hoe kan het uw productiviteit verhogen?

Vooruitgang op het werk

Een schriftelijke agenda is een geweldige manier om uw taken handmatig bij te houden. Maar een tijdschrift uit de winkel met een vooraf bepaalde lay-out bevat mogelijk niet alle secties die u nodig heeft.

Voer de bullet journal-methode in. Met deze planningstechniek kunt u plannen zoals u wilt, waarbij u uw agenda precies op uw behoeften afstemt. Door blanco pagina’s op te maken met lijsten en secties die bij u passen, kunt u voorkomen dat u door pagina’s bladert die u niet gebruikt en kunt u uw productiviteit hyperfocussen.

Hoewel het bullet journal – of kortweg bujo – je kan helpen je leven te organiseren, kan het overweldigend zijn om met zo’n schone lei te beginnen. Voordat je erin duikt, leer je meer over wat een bullet journal is, hoe het werkt en de beste manieren om je eigen bullet journal te maken.

Wat is een bullet journal?

Bullet journaling is een combinatie van dagelijkse planning en journaling, waarbij je de blanco pagina’s van een notitieboekje gebruikt om je eigen format te creëren. Het bevat meestal secties voor dagelijkse en wekelijkse takenlijsten, gewoonte-trackers en kalenders, maar het kan alles en nog wat bevatten wat je maar wilt.

De oorsprong van het bullet journal-systeem is iets rigider. Ondernemer Ryder Carroll worstelde met ADHD en wilde een hulpmiddel vinden dat zijn leven kon organiseren en hem kon helpen zich te concentreren. In 2013 creëerde en lanceerde hij de officiële Bullet Journal-methode, die specifieke symbolen gebruikt om taakstatussen aan te geven, zoals “X” voor voltooiing of “>” voor migratie naar een toekomstige datum. Vervolgens bracht hij een officieel boek, notitieboekje en online cursus uit om mensen te helpen deze methode te volgen.

De Bullet Journal-methode van Carroll heeft een nuttige structuur en kan werken voor mensen die behoefte hebben aan een duidelijk organisatorisch systeem bij het plannen van hun dagelijkse werkzaamheden. Mensen gebruiken nu de term ‘bullet journal’ om elke vorm van geschreven agenda te beschrijven die iemand zelf maakt en inricht. Het is sindsdien populair geworden op sociale media vanwege zijn esthetische aantrekkingskracht en flexibiliteit.

De meeste voorbeelden van bullet journals hebben twee dingen gemeen: ze zijn vrij van vorm en esthetisch aantrekkelijk. Maar je bujo hoeft geen kalligrafie, stickers en motiverende citaten te bevatten. En u hoeft de symbolen van Carroll niet te gebruiken om taken bij te houden. Als het je enige doel is om taken op te schrijven, is er niets mis met een eenvoudiger aanpak. Het punt is dat het tijdschrift aan jouw behoeften moet voldoen.

Hoe je een Bullet Journal start

Je eerste stap is het kopen van een blanco notitieboekje of een notitieboekje met stippenpatroon, dat je als leeg canvas kunt gebruiken. Van daaruit kunt u beslissen wat uw doelen zijn, wat zal bepalen welke pagina’s u wilt maken. Als u alleen uw taken elke dag wilt bijhouden, heeft u takenlijstsecties nodig. Als je je gedachten wilt ordenen wanneer de inspiratie toeslaat, neem dan een sectie voor brainstormen op. Het is aan jou.

Hier volgen enkele eenvoudige bullet journal-ideeën die u vaak helpen om aan de slag te gaan:

4 voordelen van bullet journaling

Een dagboek bijhouden, het schrijven van aantekeningen in dagboekstijl, verbetert de geestelijke gezondheid, moedigt dankbaarheid aan en versterkt zelfs uw immuunsysteem. Bullet journaling maakt gebruik van al deze voordelen, terwijl het de organisatie bevordert en u helpt uw ​​leven te visualiseren.

Hier zijn nog vier voordelen van bullet journaling:

1. Het geeft je een kijk op je leven op een hoog niveau

In tegenstelling tot een traditionele takenlijst waarbij u alleen taken opschrijft die u hoopt te voltooien, geeft een bullet journal u een holistisch beeld van hoe uw dagelijkse activiteiten in grotere doelen passen. Het kan u helpen zaken te zien als gewoonten die u niet heeft nageleefd, patronen van gemiste deadlines en tekortkomingen in uw balans tussen werk en privé. Met die informatie weet u waar en hoe u uw persoonlijke en professionele leven kunt verbeteren.

Stel dat u van carrière wilt veranderen, uw voeding wilt verbeteren en over een jaar op zomervakantie naar Griekenland wilt gaan. Hoewel je deze zaken misschien samen aanpakt in een typische takenlijst of planningstool, wordt dat proces rommelig. In plaats daarvan zou je ze allemaal in afzonderlijke secties van je bujo kunnen organiseren. U kunt uw dagboek vullen met aantekeningen over uw zoektocht naar een baan, wekelijkse maaltijdplannen en reisinformatie, waarmee u mogelijke discrepanties kunt opsporen of manieren kunt vinden om uw doelen met elkaar te verbinden.

2. Het stimuleert creativiteit

Creativiteit is voor iedereen, of je nu graag kunst maakt of nog nooit eerder hebt getekend. Onderzoek toont aan dat creatief zijn het welzijn bevordert, stress vermindert en je over het algemeen gelukkiger maakt, en bullet journaling kan de uitlaatklep zijn die je nodig hebt.

Terwijl u in uw bullet journal werkt, stapt u uit uw creatieve comfortzone. U kunt een collage maken van afbeeldingen die uw doelen vertegenwoordigen, of uw maaltijdplan in uw favoriete tinten kleuren, zodat u wordt geïnspireerd om het in te vullen. Gebruik een volledige pagina voor een meditatieve kleuroefening of schrijf songteksten op die je ontroeren. Er is geen druk om van je bullet journal een perfect kunstwerk te maken, maar het kan een effectieve nieuwe manier zijn om jezelf uit te drukken.

3. Het organiseert taken op jouw manier

Er bestaat niet zoiets als een productiviteitstool die voor iedereen werkt. Een digitale planner heeft misschien te veel toeters en bellen om aan uw behoeften te voldoen, en een Eisenhower-matrix geeft mogelijk niet de details van uw takenlijst weer.

Een bujo kan elk detail samenbrengen zonder het proces al te ingewikkeld te maken. Het bewaart al uw favoriete onderdelen van verschillende planningstools en creëert een uniek systeem dat voor u werkt. Het kan wat vallen en opstaan ​​vergen om te ontdekken welke pagina’s en symbolen u nuttig vindt, maar er is geen betere manier om uw workflow te personaliseren.

4. Het is een levend record

Het houden van een bujo organiseert taken en bevordert de productiviteit. Maar het geeft je ook de ruimte om de details van je leven op een bepaald moment vast te leggen – inclusief je gedachten, doelen en zelfs manifestaties.

Als je jaren later terugkijkt op een bullet journal, zul je niet alleen maar een afgevinkte to-do-lijst aantreffen zoals bij een traditionele planner. Het kan zijn dat je foto’s, tekeningen of quotes tegenkomt die je hebben geïnspireerd. Met meer details dan een dagboek of fotoalbum kan het je herinneren aan wie je bent en hoe ver je bent gekomen, wat opbeurend en inspirerend kan zijn.

Bullet journal maken: een stapsgewijze handleiding

man-in-het-bureau-die-er-gestresseerd-kijkt, wat-is-een-dagboek met opsommingstekens

Hoewel bullet journaling geen vaste richtlijnen kent, kunnen een paar hacks het opzetten van je eerste dagboek eenvoudiger maken. Neem wat werkt en laat de rest liggen. De belangrijkste overweging is het creëren van een dagboek dat u op unieke wijze vertegenwoordigt.

Hier zijn acht stappen om te beginnen met bullet journaling voor beginners:

1. Verzamel materialen

Begin uw bullet journaling-proces met een notitieboek van hoge kwaliteit. Doe wat onderzoek en vind er een die je leuk vindt. Merken als Moleskine, Leuchtturm en Rhodia zijn populaire keuzes, maar je kunt ook een notitieboekje kopen op de officiële website van oprichter Carroll. Zorg ervoor dat degene die u kiest blanco of gestippelde pagina’s heeft, zodat de regels u niet beperken.

Verzamel vervolgens pennen, stickers en ander materiaal dat je nodig hebt om het dagboek te maken. Dit is een moment om je creativiteit de vrije loop te laten. Als je denkt dat je een collage kunt maken, pak dan een lijmstift en een schaar. Als felle kleuren je rust brengen, koop dan een set markeerstiften. Er is niets mis mee om gewoon je favoriete pen te gebruiken, maar het hebben van een aantal verschillende opties kan je helpen je gedachten verder te ordenen, zoals rood gebruiken voor urgente taken of groen voor voltooide taken.

2. Bepaal uw dagboekbehoeften

Uw bullet journal moet uw waarden weerspiegelen. Het kan gaan om werk, welzijn of een ander aspect van uw leven waarop u uw aandacht wilt richten. Neem even de tijd om na te denken over wat u met uw bujo wilt doen, of dat nu uitsluitend persoonlijke taken zijn of een combinatie van alles.

Denk vervolgens na over de beste manieren om elk van deze gebieden te vertegenwoordigen. Misschien heeft u een checklist nodig voor werktaken, een kalender voor de algemene planning en ruimte voor journaalposten. Begin met het plannen van hoe deze pagina’s eruit kunnen zien of in elkaar passen. Het is een goed idee om wat schetsen op een stukje papier te maken voordat u uw ideeën in het dagboek opneemt.

3. Wijs een symboolsysteem aan

Een van de belangrijkste spelers in de populariteit van het bullet journal was het originele symboolsysteem van Carroll, dus integreer het in het jouwe. Maak een afkorting voor de dingen die u moet doen, de dingen die u al hebt gedaan en de dingen die u later gaat doen.

Deze symbolen voor snelle registratie kunnen streepjes, opsommingstekens en vinkjes bevatten, en elk moet een gedefinieerde betekenis hebben. U kunt vinkjes gebruiken voor voltooide taken en kruisjes voor nieuwe items op uw takenlijst. Als je moeite hebt om aan het systeem te wennen, maak dan een sleutel die je aan het begin van je dagboek kunt raadplegen.

4. Maak secties

Je hebt waarschijnlijk geen tijd om elke keer dat je iets aan je bujo wilt toevoegen een nieuwe pagina in kaart te brengen. Voordat u erin duikt, maakt u de contouren en secties die u nodig hebt en voert u later informatie in. U kunt bijvoorbeeld uw dagelijkse takenlijst voor de volgende maand opstellen en ruimte creëren waarin u elke taak kunt schrijven. Je kunt ook een gewoonte-tracker tevoorschijn halen, zodat je elke dag alleen maar een ‘x’ hoeft te zetten als je de gewoonte hebt voltooid.

Terwijl u alles plant, kunt u overwegen om tabbladstickers voor secties te gebruiken, zodat u snel tussen elke pagina kunt bladeren. Label het tijdschrift met paginanummers en plaats een inhoudsopgave aan de voorkant of een index aan de achterkant om u te begeleiden. Het moet zo eenvoudig mogelijk te gebruiken zijn.

5. Begin eenvoudig

Overweldig jezelf niet met tientallen categorieën informatie – tenminste in het begin. Het kan ertoe leiden dat u al opgeeft voordat u überhaupt kunt beginnen. Begin met slechts een paar secties, zoals takenlijsten en langetermijndoelen, en voeg indien nodig nieuwe toe.

Denk na de eerste week of maand waarin u het dagboek gebruikt, na over wat u nog meer wilt toevoegen. Mogelijk wilt u ook categorieën verwijderen of ideeën aanpassen die niet werken zoals u had verwacht. Als u niet invult hoeveel water u elke dag drinkt, maar u nog steeds aan uw hydratatiedoelen voldoet, hoeft u dit aspect van uw leven misschien niet te documenteren.

6. Gebruik je dagboek

man-aan het werk-met-dagboek-in-de-bank-wat-is-een-dagboek-met-opsommingstekens

Hoewel het maken van je bullet journal misschien het grootste deel van het werk lijkt, houden de inspanningen daar niet op. Bullet journaling helpt je productief te blijven, na te denken over de balans in je leven en alles bij te houden, van uitgaven tot mijlpalen. En om die voordelen te ervaren, moet je voortdurend je dagboek raadplegen.

Maak van bullet journaling een gewoonte. Reserveer dagelijks minstens een paar minuten om de voortgang van het doel te controleren, taken af ​​te vinken en uw gedachten op te schrijven. Als je het te overweldigend vindt, is dat geen probleem. U kunt het indien nodig aanpassen, en als u merkt dat dit systeem niet echt voor u werkt, is er niets mis mee om het helemaal achterwege te laten en terug te keren naar uw digitale agenda. Het zou een nuttig hulpmiddel moeten zijn, en als dat niet het geval is, gebruik het dan niet.

7. Weersta perfectionisme

Sommige mensen hebben de tijd en de artistieke expertise om prachtige bujo’s met gedetailleerde pagina’s te maken. En hoewel dat niveau van creativiteit een leuk extraatje kan zijn bij het bijhouden van een dagboek, bedenk dan dat perfectionisme niet het doel is. Een solide bullet journal moet aanvoelen als een veilige en gastvrije plek om je gedachten op te schrijven, je doelen bij te houden of een boodschappenlijstje op te schrijven – het hoeft er dus niet perfect uit te zien.

Als u een verkeerd gespeld woord wilt doorhalen, doe dat dan. Accepteer de koffievlek op de pagina. Dit dagboek is een levend document van je leven, en deze fouten of vlekken zijn markeringen van je ervaringen. Als je te veel nadenkt over de esthetiek achter je bullet journal, kan dit het doel ervan wegnemen, namelijk het organiseren en verbeteren van je leven.

Breid uw dagboek- en productiviteitspraktijken uit

dagboek-liggend-in-bed-wat-is-een-dagboek-met-opsommingstekens

Een dagboek bijhouden is een uitstekende manier om meer over jezelf te leren en je te ontwikkelen zelfbewustzijnen stress verlichten. En door je leven in een planner te organiseren, kun je doelen bereiken en gaandeweg je voortgang erkennen.

Combineer de kracht van journaling en productiviteitsplanning op één plek. Een bullet journal zorgt ervoor dat deze twee delen van je leven samenkomen, waardoor een productiviteitssysteem ontstaat dat je dichter bij je doelen brengt zonder dat je je een hele klus voelt. En door deze ruimte als creatieve uitlaatklep te gebruiken, wordt organiseren een plezierige bezigheid die snel een gewoonte zal worden.