Waarom je een dagelijkse routine nodig hebt (en hoe je er een kunt maken)

Vooruitgang op het werk

Wanneer een belangrijke gebeurtenis het normale ritme van uw dagelijks leven onderbreekt, voelt u zich waarschijnlijk niet lekker. Misschien maak je niet alles op je to-do-lijst af, heb je moeite om je te concentreren of voel je je overweldigend moe.

Het is een behoorlijk schril contrast met jouw typische dagelijkse routine, rechts? Als uw leven een voorspelbaar tempo heeft, zult u merken dat u uw beste werk doet en meer vrije tijd heeft, waardoor u zich prettig voelt productief en bevoegd.

Dit is de kracht van routine. Wanneer uw dagen een gestructureerd plan volgen, kunt u alles op uw lijst afvinken en heeft u de tijd en het energieniveau om meer te ondernemen – of dat nu zelfzorgactiviteiten zijn, quality time met dierbaren of een nieuwe vaardigheid.

Het belang van een dagelijkse routine

Een dagelijkse routine is een reeks acties die u elke dag uitvoert, zoals elke avond op dezelfde tijd wakker worden of naar de sportschool gaan. Niet alle routines omvatten positief gedrag, zoals lichaamsbeweging of een vast slaapschema. Negatieve zaken – zoals elke avond te laat opblijven – vormen niettemin routines.

Positieve dagelijkse routines zijn belangrijk omdat ze gezonde gewoonten bevorderen. Gewoonten ontstaan ​​wanneer u een activiteit regelmatig herhaalt en consequent een beloning krijgt, zoals geluk of een verbetering van uw gezondheid.

Na verloop van tijd kunt u deze activiteiten op de automatische piloot gaan uitvoeren. Als je elke avond na het werk naar de supermarkt gaat om verse groenten te halen voor het avondeten, verbeter je je voeding en versterk je dit gezonde eetpatroon. Je houdt van hoe je je voelt en blijft elke avond winkelen en goed eten. En als je regelmatig een yogales volgt die de spanning in je lichaam verlicht, meld je je aan zonder er twee keer over na te denken, aangezien dat deel uitmaakt van je routine. Zonder een goede routine kan het lastig zijn om te beslissen wanneer u het beste kunt trainen of wat u voor elke maaltijd moet eten.

Routines zijn ook essentieel omdat ze een deel van de onvoorspelbaarheid uit uw dag halen, waardoor stress wordt verminderd die een negatieve invloed kan hebben op uw mentale en fysieke gezondheid. Dankzij de structuur kunt u genieten van gezonde dagelijkse gewoonten, zoals het eten van voedzame maaltijden, goed slapen, uw werk afmaken en tijd hebben voor sociale interacties. Hiermee neemt uw levenskwaliteit toe en neemt stress af. Als gevolg hiervan loopt u een lager risico op hartziekten en ervaart u ook voordelen voor de geestelijke gezondheid, zoals een betere stemmingsregulatie.

14 dagelijkse routinevoorbeelden

Thrive Global-oprichter Arianna Huffington checkt ’s ochtends haar sociale media niet. Mediamagnaat Oprah Winfrey begint haar dag met een uurtje beweging. En uitvinder Benjamin Franklin hield elke dag een dagboek bij.

De rode draad tussen deze enorm verschillende activiteiten? De dagelijkse routines van succesvolle mensen ondersteunen hun creativiteit, productiviteit en gezondheid.

U kunt uw eigen succes bevorderen door hetzelfde te doen. De volgende lijst met 14 uitstekende voorbeelden van dagelijkse gewoonten is een startpunt voor het vinden van een reeks rituelen die voor u werken.

Ochtendroutines

Een ochtendroutine kan je helpen de dag met intentie, structuur en betekenis tegemoet te treden. Je komt in een positieve stemming, brengt energie-aandrijvende voedingsstoffen in je lichaam en voelt je enthousiast over wat je hoopt te bereiken.

Hier zijn een paar ideeën om uw dag met een positieve kijk te beginnen:

1. Word vroeg wakker

Er zijn maar een beperkt aantal uren per dag, maar als je je slaapschema aanpast om een ​​uur eerder op te staan, kan het voelen alsof je wat meer tijd hebt vrijgemaakt. Volgens de Sleep Foundation kunnen vroege vogels (en degenen in de 5 am club) ook verbeteringen ervaren in hun geestelijke gezondheid en productiviteit. Door vroeg opstaan ​​toe te voegen aan uw dagelijkse schema, zult u merken dat u op uw best kunt functioneren en meer kunt bereiken.

2. Ontbijten

Je hebt waarschijnlijk iemand horen zeggen dat het ontbijt de ‘belangrijkste maaltijd van de dag’ is. En er schuilt waarheid in dit gezegde. De Sleep Foundation merkt ook op dat ontbijten je de fysieke energie geeft om je dag te beginnen en hersenmist helpt opruimen. En het inbouwen van deze maaltijd in uw dagelijkse activiteiten heeft ook positieve langetermijneffecten: mensen die ontbijten kunnen bijvoorbeeld de gezondheid van hun hart verbeteren en hun risico op diabetes verminderen.

3. Maak het bed op

Als het opmaken van het bed slechts één ding lijkt dat je moet doen, is dat begrijpelijk. Je komt er tenslotte later weer in terecht, toch? Maar deze kleine handeling kan een grote impact hebben op uw dag. Het bed opmaken kan uw productiviteit een impuls geven, waardoor u ertoe wordt aangezet de eerste taak op uw takenlijst te voltooien en daarna de rest te volgen. Bovendien houdt het uw slaapkamer netjes, waardoor het een uitnodigende ruimte wordt voor uw slaaphygiëneroutine voordat u naar bed gaat.

4. Stel affirmaties voor de dag in

Iedereen heeft wel eens last van twijfel aan zichzelf, vertrouwensproblemen en onzekerheden. Maar je kunt je zelfperceptie eerst opnieuw formuleren als je positieve affirmaties zegt of schrijft. Deze uitspraken benadrukken uw talenten en eigenschappen en herinneren u eraan waartoe u in staat bent. Je zou kunnen proberen jezelf te bevestigen door te zeggen: ‘Ik kan al mijn werk vandaag goed afmaken’ of ‘Ik ben respect, liefde en mededogen waard.’

5. Neem een ​​koude douche

Een koude douche nemen is niet voor iedereen geschikt, maar sommigen vinden het energiek, net zoals het eerste slokje koffie dat zou kunnen zijn. En de wetenschap suggereert dat deze vermoedens waar zijn. Douches onder de 70 graden Fahrenheit kunnen endorfines, de bloedsomloop en de stofwisseling stimuleren. En hoe onwaarschijnlijk dit ook mag klinken, ijskoude buien kunnen een verkoudheid of griep voorkomen.

Avondroutines

Door aan het eind van de dag tot rust te komen, kunt u zich voorbereiden op een goede nachtrust. Idealiter wilt u deze tijd gebruiken om stress te verminderen en uw lichaam en geest in een energiezuinige, ontspannen toestand te brengen die een goede rust bevordert.

Hier zijn drie activiteiten die u aan het eind van de dag kunt uitvoeren:

6. Rekken

Licht strekken voordat u naar bed gaat, kan uw slaapkwaliteit verbeteren. Of u het nu beseft of niet, uw dag belast uw lichaam fysiek, en strekken kan het helpen herstellen. Je laat spierspanning los en verbetert de bloedstroom, waardoor je lichaam zich kan verjongen terwijl je slaapt. Als u last heeft van spierpijn, kan deze activiteit uw ongemak verminderen, waardoor u gemakkelijker de hele nacht comfortabel kunt slapen.

7. Doelstelling

Stel doelen voor morgen voordat je gaat slapen. Denk na over de dag en overweeg uw prestaties en kansen. Als u uw takenlijst niet hebt afgemaakt, weet u welke taken met een hoge prioriteit u de volgende dag als eerste moet uitvoeren, en kunt u deze als ochtenddoelen vaststellen.

8. Implementeer een goede slaaphygiëne

een-paar-slaap-dagelijkse-routine

Zorg voor een bedtijdroutine die slaap van hoge kwaliteit bevordert. Nadat je je doelen hebt gesteld, je hebt uitgerekt, je tanden hebt gepoetst en al je andere avondrituelen hebt gedaan, bereid je je slaapruimte voor. Trek de verduisteringsgordijnen naar beneden, stop met het gebruik van je telefoon of de tv (het blauwe licht kan je wakker houden) en doe oordopjes in als je die gebruikt. Breng een ontspannende geur aan op uw lakens of lichaam en stel de kamer in op de ideale slaaptemperatuur. Vermijd alle gedachten of activiteiten die u opnieuw zouden kunnen activeren.

Routines voor altijd

Routines zouden idealiter elke dag op hetzelfde tijdstip moeten plaatsvinden, maar ieders schema ziet er anders uit. De volgende dagelijkse activiteiten zijn activiteiten die u kunt uitvoeren waar ze het beste passen. Misschien heeft u een lange treinreis die u leestijd of een pauze midden op de dag biedt die u kunt gebruiken om wat frisse lucht te krijgen.

Hier zijn een paar ‘altijd’-routines om uw zelfbewustzijn, kennis en welzijn te vergroten:

9. Journaliseren

Het bijhouden van een dagboek kan stress en angst verminderen, waardoor het een gezondheidsbevorderende activiteit wordt die u aan uw dag kunt toevoegen. U kunt uw frustratie op de pagina wegspoelen, gevoelens over de gebeurtenissen van de dag ondervragen en onzekerheden verkennen in een veilige ruimte. De activiteit helpt je jezelf beter te begrijpen, gedrags- of emotionele patronen te herkennen (zoals hoe bepaalde interacties je consequent verdrietig maken) en complexe problemen te overdenken. Het bijhouden van een dagboek kan een uitstekende aanvulling zijn op coaching of therapie, omdat je met een professional kunt delen wat je in je aantekeningen onderzoekt en het verder kunt uitpakken.

10. Oefening

Lichaamsbeweging verbetert uw cardiovasculaire gezondheid, verbetert uw humeur, versterkt uw geheugen en bouwt spiermassa op – de lijst met voordelen gaat maar door. Goede fitnessroutines zijn voor ieder lichaam verschillend, dus raadpleeg uw arts als u advies wilt over wat goed voor u is. Sommigen gedijen bij activiteiten met weinig impact, zoals yoga of wandelen, terwijl anderen ernaar streven spieren op te bouwen door de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren of te verbeteren door middel van hardlopen. Als je van teamsporten houdt, krijg je een bonus van deze routine: de motiverende steun van je teamgenoten en sociale connectie.

11. Drink water

twee zussen-drinken water als onderdeel van hun dagelijkse routine

Een goede hydratatie is essentieel voor een goede gezondheid. Water transporteert voedingsstoffen en zuurstof naar uw cellen, spoelt afvalstoffen weg en smeert de gewrichten. Om te zorgen voor een goede hydratatie gedurende de dag, begint u uw ochtend met een glas water en drinkt u de hele dag door totdat u de juiste hoeveelheid voor uw lichaam en activiteitenniveau heeft bereikt, doorgaans ongeveer 3 tot 4 liter per dag. Als u vaak vergeet water te drinken, stel dan herinneringstimers in of koop een fles met een inhoud van meerdere liters, met als doel elke druppel aan het eind van de dag te hebben geconsumeerd.

12. Lees of luister naar podcasts

Verander uw woon-werkverkeer in zelfgestuurde leertijd door naar podcasts en audioboeken te luisteren. U kunt uw professionele vaardigheden verbeteren, meer leren over zelfzorg, of gewoon genieten van inspirerende verhalen van verschillende stemmen. U kunt lezen ook in uw ontspanningsroutine of lunchpauze invoegen. Elke keer dat je je geest openstelt voor nieuwe verhalen, groei je en word je empathischer. Bovendien houdt het je hersenen actief en kan het de ziekte van Alzheimer en dementie helpen voorkomen.

13. Oefen dankbaarheid

Het beoefenen van dankbaarheid is het benoemen van waar je elke dag dankbaar voor bent. U kunt deze dingen voor uzelf definiëren, zoals schrijven over hoe dankbaar u bent voor uw productieve werkdag, of ze met anderen delen (bijvoorbeeld door een vriend een bedankbriefje te schrijven omdat hij u heeft geholpen met verhuizen). Studies tonen aan dat het beoefenen van dankbaarheid je gelukkiger kan maken, depressies kan bestrijden en zelfs je immuunsysteem kan verbeteren.

14. Socialiseren

Sociale relaties zijn een essentieel onderdeel van uw welzijn. Sociaal zijn kan je veerkrachtiger maken in moeilijke tijden, een ondersteuningssysteem bieden en je empathie en zelfrespect vergroten. Bovendien is het leuk om tijd door te brengen met dierbaren en vrienden. Hoe druk je het ook hebt, probeer routines te creëren rond sociaal contact, zoals een spelletjesavond met het gezin of een zaterdagbrunch met vrienden.

Voorbeeld van een dagschema

een-jonge-man-die-wakker-wordt-na-het-alarm

Het instellen van routines is een positieve praktijk. Maar als u te veel aan hen toegewijd raakt en uw dag te veel indeelt, kunt u gestrest en gefrustreerd raken. Om uw routines gezond te houden, maakt u een haalbare lijst met taken voor uw dag.

Hier is een voorbeeld om u te begeleiden:

 • 05:30 uur Wakker worden
 • 05:45 uur Drink water en eet een tussendoortje
 • 6:00 ’s ochtends Ga joggen
 • 6.30 uur in de ochtend Douchen en klaarmaken voor werk
 • 7:15 uur Bed opmaken
 • 07:30 Schrijf affirmaties tijdens het ontbijt
 • 08:00 Woon-werkverkeer en luister naar een podcast
 • 10:00 Neem een ​​water- en meditatiepauze van 15 minuten
 • 12:00 uur Eet een voedzame lunch
 • 03:00 Neem een ​​pauze van 15 minuten met een collega
 • 18.00 uur Boodschappen kopen voor het avondeten
 • 19:00 Diner maken en opeten
 • 20:00 Lezen
 • 09:00 Strek u uit en begin met ontspannen voor het slapengaan
 • 22.00 uur Ga naar bed

Het opzetten van gezonde routines kost moeite, maar het is de moeite waard

Soms heb je de kans nodig om laat wakker te worden en je tanden niet te poetsen. Maar als je deze acties regelmatig herhaalt, is de kans steeds groter dat ze een potentieel schadelijk effect veroorzaken dagelijkse routine.

In plaats van erin te vallen gebruiken die uw welzijn, productiviteit en relaties kunnen schaden, werk eraan om gezonde relaties tot stand te brengen. Ja, het zal wat extra initiatief vergen op dagen waarop je je dankbaarheidsdagboek liever achterwege laat om naar een tv-serie te blijven kijken. Maar als u de positieve resultaten van een gezonde routine ervaart, zult u de voordelen van al uw harde werk voelen.