Vrouwen geblokkeerd in hun carrière door de plakkerige vloer

Vooruitgang op het werk

De plakvloer, wat is het principe?

Deze uitdrukking verwijst naar de moeilijkheid die vrouwen hebben om aan het begin van hun carrière promotie te maken en de ladder binnen een bedrijf op te klimmen. De nieuwe versie van een studie* die zojuist is gepubliceerd, laat zien dat wanneer ze van toepassing zijn, vrouwen worden minder vaak dan mannen uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek als de beoogde nieuwe baan een functiepromotie inhoudt. Aan de andere kant merken de onderzoekers op dat wanneer de begeerde functie meer leidinggevende verantwoordelijkheden met zich meebrengt, ze op dezelfde manier lijken te worden behandeld als mannen.

Lees: 4 ongebruikelijke maatregelen voor gendergelijkheid in het bedrijfsleven

Wat is het verschil tussen functionele promotie en managementpromotie?

“Promoties kunnen in twee categorieën worden ingedeeld: een functie met een complexere taak; de andere impliceert meer autoriteit “, legt Ann-Sophie de Pauw uit, professor internationaal onderhandelen en management aan de IESEG School of Management en tevens co-auteur van de studie. En uiteraard geven werkgevers de voorkeur aan mannen als het gaat om een ​​complexere werkfunctie. Dit zou niet het geval zijn voor functies die meer bevoegdheden vereisen.

Hoe is dit verschil in behandeling te verklaren?

“Voor complexere functies kunnen vrouwen het slachtoffer zijn van traditionele discriminatiefactoren en als minder productief worden beschouwd dan mannen. Deze posities zouden meer overeenkomen met de dominante mannelijke kenmerken ‘, specificeert ze. Aan de andere kant zouden vrouwen voor het bevorderen van autoriteit niet het onderwerp zijn van een bijzondere klacht in vergelijking met mannen. “Vrouwen worden gezien als teammanagers en als effectieve leiders”, merkt ze op.

Een andere verklaring die momenteel door het onderzoeksteam wordt gevalideerd: zelfcensuur door vrouwen zich. “Zijn ze zelf niet huiverig om in de hiërarchie te klimmen omdat hun afkeer van risico groter is? Zeggen ze niet tegen zichzelf dat het te moeilijk en onmogelijk zal zijn om met een gezinsleven om te gaan? Of anticiperen ze simpelweg op discriminatie? vraagt ​​Ann-Sophie de Pauw. Er is een onderzoek gaande om deze hypothesen te valideren (of niet). Wordt vervolgd.

Lees ook: Hoe digitale bedrijven vrouwen in de watten leggen

*Dragen werkgeversvoorkeuren bij aan plakkerige vloeren?Stijn Baert, Ann-Sophie de Pauw en Nick Deschacht