Hoe kies je een MOOC goed

Vooruitgang op het werk

Kies een interessant onderwerp… en volg het met anderen

“Doe wat je wilt. Alphonsus Stewart neemt dit bevel van Rabelais graag voor eigen rekening als hij zijn studenten helpt bij het kiezen van een MOOC. Hoofd van de talenafdeling van de Leonardo da Vinci Group, deze leraar leidt hen regelmatig naar deze gratis online cursussen die voor iedereen toegankelijk zijn. “Ik raad ze aan om vooral een onderwerp te kiezen dat hen motiveert op het platform van een Angelsaksische universiteit. Onderwerpen zijn belangrijk, maar wat ik vooral waardeer in MOOC’s is de manier waarop ze deelnemers dwingen met elkaar te praten. Het is daarom erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de cursus motiverend is en vooral een minimale follow-up. Een goede MOOC moet uitwisselingen en werkgroepen bieden, want over het algemeen leer je minstens zoveel van de andere deelnemers als van de sprekers. »

Lees: 7 MOOC’s volgen in september 2016

Bekijk het proces en ontmoet de spreker… op video

“Wat opvalt bij MOOC’s zijn de uitval, constateert Laëtitia Pfeiffer, auteur van de handleiding Van manager tot agile leider onder leiding van Cécile Dejoux of de MOOC MOOC Leren digitaal op de proef gesteld. Alle sessies samen hebben deze twee MOOC’s al meer dan 100.000 abonnees en bovengemiddelde voltooiingspercentages.

Lees: Hoe boost je je sollicitatie met een MOOC?

Zorg ervoor dat het MOOC-platform een ​​goede reputatie heeft

Pas inderdaad op dat u zich nergens en bij niemand registreert. ” Ik ben geneigd te denken dat de keuze van het platform vaak belangrijker is dan de inhoud van de MOOC ‘zegt Alphonsus Stewart. Bij twijfel geeft de leraar de voorkeur aan een gerenommeerd platform boven een titel die te aantrekkelijk is. “Een platform als Toekomstig leren werkt samen met de beste universiteiten ter wereld. De inhoud is zorgvuldig geselecteerd en ze kunnen er niet allemaal aanspraak op maken. Coursera en EdX zijn ook de thuisbasis van opmerkelijke MOOC’s in samenwerking met prestigieuze universiteiten zoals Harvard, Stanford, Berkeley of de MiT. »

Kies een MOOC in het Engels (indien mogelijk)

Omdat Engelse en Amerikaanse universiteiten een stap vooruit zijn gegaan, bieden ze meer MOOC’s aan, en vaak meer gerenommeerde. “Als een kandidaat in het Engels kan volgen, raad ik hem aan de voorkeur te geven aan een Engelstalige MOOC”, vervolgt Alphonsus Stewart. Het is interessant voor zijn taalgebruik, voor de inhoud zelf maar ook voor het meer internationale netwerk. die online geknoopt kan worden. Maar laten de meer gemiddelde taalprofielen gerustgesteld worden, veel Franstalige MOOC’s zijn goed op weg. “Alle MOOC’s in de CNAMen wereldwijd al die van het platform Frankrijk Digitale Universiteit of sommige business schools zijn van hoge kwaliteit”, verzekert Clément Lhommeau.

Weet hoe je het op je cv kunt gebruiken

“Het hangt allemaal af van zijn verwachtingen, maar het is altijd interessant om te zien kies een certificerende MOOC die wordt gepromoot op LinkedIn of op je cv de reis die we hebben kunnen maken”, zegt Laëtitia Pfeiffer. Ondanks alles kan het optimaliseren van een drukbezochte MOOC op verschillende manieren. “Van mijn kant vraag ik studenten om hun deelname aan de discussiethreads aan mij te bewijzen”, voegt Alphonsus Stewart eraan toe. Sommige screenshots kunnen ook handig zijn voor het vervolg of bij onderhoud. Als een van hen een discussie op gang heeft gebracht met bijvoorbeeld 30 deelnemers over een relevant onderwerp, dan interesseert dat me. »

Lees ook: Bedrijven beginnen MOOC’s te gebruiken om te werven

MOOC’s aan te bevelen of af te raden? Getuig in commentaar