“Voilat”, een gids om het leven van lesbische vrouwen op het werk te verbeteren

Nieuws

Ze getuigen

  • Sylvie Meisel, medeverantwoordelijke voor de gids “Voilat” binnen de vzw L’Autre Cercle.
  • Émilie Morand, socioloog gespecialiseerd in genderkwesties
  • Aliette Mousnier-Lompré, CEO van Orange Business Services
  • Catherine Tripon, woordvoerder van L’Autre Cercle

Om de gids “VOILAT” te raadplegen

(voor “zichtbaarheid of onzichtbaarheid van lesbiennes op het werk”), klik op de afbeelding

Onzichtbaarheid, de “keuze” van de rede

De zaak van lesbiennes glijdt onder de radar van het bedrijfsleven. Een studie uitgevoerd in mei 2022 door de Andere Kring en Ifop over de situatie van lesbische vrouwen op het werk, brengt zorgwekkende cijfers aan het licht: slechts 18% van de lesbische vrouwen is zichtbaar voor hun collega’s, terwijl 43% dat graag zou willen zijn. En als ze dat zijn, betalen ze de gevolgen: 53% heeft al een aanval ondergaan op hun werkplek, wat voor 34% van hen resulteerde in het verlaten van de organisatie en voor 45% in suïcidale gedachten, minachting voor anderen die automatisch leidden tot minachting voor zichzelf.

Verzaking is een van de aspecten van deze onzichtbaarheid: 33% van de vrouwen stopt met het nemen van verlof om voor hun kind te zorgen na de geboorte van hun partner, 44% laat opzettelijk na om te praten over hun “LHBT-gerelateerde” activiteiten (gay pride, feesten). ..), geeft 41% het idee op om deel te nemen aan een bedrijfsevenement waar echtgenoten zijn uitgenodigd.

Naast de psychologische impact van het besteden van je energie aan het nooit praten over je privéleven, vormen deze verzakingen een ernstig obstakel voor de interne socialisatie van lesbische vrouwen.

Sylvie Meisel, medeverantwoordelijke voor de gids “Voilat” binnen de vzw L’Autre Cercle

Het promoten van lesbische “rolmodellen”

Hoewel we volgend jaar mei de 10e verjaardag van de wet op het huwelijk voor iedereen vieren, zijn er bepaalde remmen die voorkomen dat lesbische vrouwen hun seksuele geaardheid aannemen. “ Seksisme, ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, het vermoeden van heteroseksualiteit, het negatieve beeld van lesbiennes, de angst voor discriminatie of intimidatie en zelfcensuur – typisch vrouwelijk – zijn allemaal factoren die het gebrek aan zichtbaarheid van lesbische vrouwen verklaren. », legt Sylvie Meisel uit.

Émilie Morand, een socioloog die gespecialiseerd is in genderkwesties, wijst er ook op “ gebrek aan vertegenwoordiging ” En ” het gewicht van heteronormativiteit “.

In Frankrijk is Aliette Mousnier-Lompré, CEO van Orange Business Services, een van de weinige ‘lesbische modelrollen’. Ze koos ervoor om uit de kast te komen op een evenement georganiseerd door haar groep.

Ik was verbaasd over de impact van deze toespraak. Deze tentoonstelling heeft me bevrijd en ik realiseerde me hoe krachtig het was voor mijn teams om van hun eigen management de boodschap te ontvangen dat iedereen zichzelf kan zijn.

Aliette Mousnier-Lompré, CEO van Orange Business Services

Goud, ” de coming-out van een leider bevordert de inclusie van lesbische vrouwen met 10.000 stappen “zegt Catherine Tripon, woordvoerder van L’Autre Cercle.

Een niet-inclusieve werkomgeving

Het feit blijft dat als lesbische vrouwen vandaag de dag niet durven “uit” te gaan naar hun werkplek, dit ook komt doordat bedrijven, ondanks hun intenties, nog steeds moeite hebben om zorgzame werkomgevingen voor hen te creëren. ” De integratie van LGBT+-mensen op de werkplek is een onderwerp dat organisaties van de Franse cultuur de laatste tijd aanpakken, hoogstens tien jaar, voor de meest volwassen. », lezen we in de gids « Voilat ».

Resultaat : ” lesbofobie is een blinde vlek in het diversiteits- en inclusiebeleid van bedrijven bevestigt Sylvie Meisel.

Gelukkig is niets in steen gebeiteld.

Lesbiennes zijn een ondenkbaar iets in de wereld van werk. Handelen is eerst benoemen. Als woorden echt zijn, worden mensen ook echt.

Catherine Tripon, woordvoerder van L’Autre Cercle

Lesbische vrouwen ‘zichtbaar maken’ is echter niet voldoende. Andere pistes die L’Autre Cercle aansnijdt, zijn onder meer de inzet van beheersorganen, de bevestiging van een nultolerantiebeleid, de bevordering van egalitaire taal, de opleiding van lokale managers… Tegen juni Next zal de regering een nieuwe nationaal plan tegen haat en discriminatie, dat belooft de LHBT+-zaak – en dus die van lesbianisme – binnen bedrijven aan te pakken. Het is nu afwachten of hij organisaties kan overtuigen om van intentie naar actie te gaan.