Alain Balaguer, 60, programmadirecteur bij Fujitsu Frankrijk sinds juni 2022: “Mijn leeftijd is dagelijks een pluspunt”

Nieuws

Uitgooien op 60

Op 60-jarige leeftijd wil Alain Balaguer nog steeds “5 of 7 jaar werken”. Het moet gezegd worden dat hij werkt aan grote projecten van technologische transformatie van bedrijven en zich niet verveelt. Dus als hij voelt dat het tij keert bij zijn voormalige werkgever (Atos), reageert hij op verzoeken van headhunters.

Zijn doel ? A minder hiërarchische en meer functionele positie en liefst niet in een groot CAC-bedrijf. “De verandercyclus is daar te snel, soms elke 3 of 6 maanden. In een kleinere structuur gaan veranderingen langzamer, waardoor er meer rust in de projecten komt. Niet te verwarren met comfort, want de technologische uitdagingen zijn talrijk”, hij specificeert.

Met zijn 25 jaar doorgebracht in telecom en diensten, toegevoegd aan 6 jaar in de industrie, heeft hij technische en managementexpertise opgebouwd die de markt vandaag aan het verscheuren is.

Aangeworven zonder terughoudendheid op zijn leeftijd

Hij wordt dan ook opgejaagd voor een baan van programmadirecteur bij Fujitsu Frankrijk (300 personen). Hij neemt interviews af met een headhunter en vervolgens met zijn toekomstige N+1, functionele medewerkers van pre-sales en cloudservices, HR. Aan het einde vraagt ​​hij om zijn toekomstig afdelingshoofd te mogen spreken.

We leerden elkaar meteen kennen en bespraken de voor- en nadelen van de te vervullen functie. Het was nooit een kwestie van leeftijd in het rekruteringsproces, maar van mijn knowhow, mijn vaardigheden en mijn interpersoonlijke vaardigheden.

Alain Balaguer, programmadirecteur bij Fujitsu Frankrijk, sinds juni 2022

De naar verluidt stressvolle positie schrikt hem niet af. Integendeel, zijn ervaring heeft hem in staat gesteld de controle beter te beheersen Werken onder druk. Een voordeel ten opzichte van jongere kandidaten.

Een ervaren salaris

Wat het salaris betreft, sloeg hij eerst een aanbod af dat gelijk was aan zijn eerdere vergoeding om +10% te vragen. Welke argumenten voerde hij aan?

” Geen. Mijn verzoek was dat en er kon niet over worden onderhandeld. Ik kende mijn marktwaarde op basis van mijn ervaring,” hij voegt toe.

Een “ideale” senior die zijn inzetbaarheid heeft aangescherpt

Tegenwoordig is zijn leeftijd volgens hem een ​​troef in het dagelijks leven.

Ik dwing wat meer respect af dan anderen, er wordt meer naar me geluisterd en ik heb gemakkelijk toegang tot topmanagers en dat weet iedereen.

Om gedurende zijn hele carrière inzetbaar te blijven, bleef Alain Balaguer zichzelf in vraag stellen. Hij heeft bijvoorbeeld elke 3 jaar intern van functie gewisseld en wanneer er geen andere evolutie mogelijk was, ging hij door het vak “externe mobiliteit”.

Het ook geslaagde certificeringen over de projectmodus, de agile-methode, de cloud… en onlangs zijn gemobiliseerd persoonlijk trainingsaccount (CPF) om hun vaardigheden in het Engels, de werktaal bij Fujitsu, te vergroten.

Opleiding is de sleutel tot inzetbaarheid, anders verstrijkt de tijd en verandert de markt, maar zonder jou

Alain Balaguer is ook een netwerk mannetje al meer dan 30 jaar. Hij geeft advies, ontmoet regelmatig collega’s… “als ik ooit nog een kans moest grijpen”. Ook deze zestigjarige staat nog steeds in de kleine kranten van headhunters, ook al geeft hij toe over het algemeen vrij trouw te zijn aan zijn werkgevers.

Een voorbeeld van een post gedeeld met zijn netwerk: