Video-cv in 2021: al het advies om niet te missen

Zoek werk

Wat te zeggen in een video-cv?

Een video-cv maken kan niet geïmproviseerd worden. Zelfs als de video-ondersteuning minder conventioneel is dan de papieren, moet de inhoud de recruiter hetzelfde informatieniveau bieden als bij een papieren cv.

Schrijf een script voordat je een video-cv maakt

Geen kwestie van zeggen wat er door je hoofd gaat om jezelf voor de camera te presenteren. Het cv, hoewel video, moet alle essentiële secties bevatten om uw technische en gedragsvaardigheden beter te begrijpen: persoonlijke informatie, training, professionele ervaring en interessecentra.

Om zeker te zijn dat je tijdens je reis geen cruciale informatie over het hoofd ziet, raden we je aan om vooraf een script te schrijven. Zo wordt je tekst onder de knie en bevat je video-cv alles wat een goed cv maakt.

Goed om te weten : u gaat een video-cv opsturen, maar vergeet niet een papieren cv in uw sollicitatie-e-mail te voegen. Om de een of andere reden X of Y kan de recruiter geen tijd meer hebben of gewoon niet in slagen om uw videobestand te openen. Je bijlage, in pdf-formaat, zorgt ervoor dat je cv niet in de prullenbak belandt.

Oefen voordat je je video-cv maakt

Het waarderen van bepaalde vaardigheden is ongetwijfeld het belangrijkste voordeel van het video-cv. U kunt de recruiter “live” laten zien dat u over soft skills beschikt die bijzonder nuttig zijn voor de te vervullen functie. Creativiteit, interpersoonlijke vaardigheden, spreken in het openbaar, assertiviteit, leiderschap… Hier zijn enkele vaardigheden die zeer gewild zijn op het gebied van marketing of communicatie, of voor een leidinggevende functie.

Een video-cv met een goed beheerste achtergrond is een extra verbetering van uw profiel voor een recruiter.

Hoe een video-cv presenteren?

Om de inhoud van je video-cv vast te stellen, moet je nog aan het formulier werken. Begin niet met het filmen van een video-cv als je niet een beetje aan de presentatie hebt gewerkt, anders loop je het risico als een amateur te lijken en je sollicitatie te zien mislukken. Om liefhebbers zo goed mogelijk te begeleiden, volgen hier enkele tips om van het video-cv een bondgenoot te maken en niet een gadget dat uw geloofwaardigheid ondermijnt.

Gebruik een gecomprimeerd formaat van het video-cv

Niets is pijnlijker voor een recruiter dan een zware video, die elke twee seconden stopt om te laden. Het is daarom noodzakelijk om de video vooraf te comprimeren.

Kies voor een kort videoformaat

Recruiters ontvangen een groot aantal sollicitaties voor een te vervullen functie. Ze besteden weinig tijd aan het lezen van het cv en kunnen in één oogopslag zien of het profiel geschikt is of niet. Met het video-cv is er geen sprake van slepen. De video moet formeel, dynamisch en beknopt zijn. Wij adviseren u in totaal niet langer dan één minuut te duren.

Voeg ondertitels toe om het video-cv te presenteren

Met ondertiteling kan de recruiter de video volgen, zelfs als er ruis om hen heen is. Laat ze niet weg bij het bewerken van uw video-cv. Geef de voorkeur aan een klassiek lettertype zoals Arial, Franklin, Impact of Myriad. Vermijd daarentegen te drukke lettertypen, deze, vermengd met pixels, maken lezen onmogelijk.

Zorg voor kleding

Aan de kledingkant, vermijd rode kleding of strepen die vlekken op het scherm kunnen veroorzaken. Zelfs op video is het cv je professionele etalage. Draag daarom geschikte kleding. De video moet professioneel zijn, dus kleed je als een kandidaat die naar een sollicitatiegesprek gaat: donkere linnen broek/wit overhemd voor mannen (of pakken als dat de regel is in jouw beroep); rechte zwarte broek/witte of gekleurde blouse voor dames. Uw kleding moet in ieder geval overeenkomen met de codes van uw beroep.

Om meer over dit onderwerp te weten te komen, aarzel niet om naar onze podcast te luisteren De checklist van kandidaat #1: In een interview maken de kleren altijd de monnik.

Kies een statisch abonnement

Om hun dynamiek te tonen, is het niet nodig om hoogdravende gebaren te maken of voor de camera te lopen, je loopt het risico de recruiter zeeziek te maken. Wat betreft de keuze van het plan, is eenvoud de sleutel. Vermijd close-ups of te brede opnamen en blijf stil terwijl u spreekt.

Zet in op een nuchtere achtergrond

Nogmaals, er zijn geen echte regels, maar het gezond verstand prevaleert. We vergeten de video-cv in onze slaapkamer, op ons bed, en we dwingen onszelf om achter een bureau te zitten of voor een witte muur te staan. Het is niet nodig om de recruiter kennis te laten maken met zijn interieur, de statische positie heeft de voorkeur.

Zorg voor de audiokwaliteit van het video-cv

Als in een video-cv het beeld belangrijk is, is het geluid net zo belangrijk. De audiokwaliteit moet onberispelijk zijn, zodat de recruiter over alle benodigde informatie beschikt. Het is daarom noodzakelijk om bijzondere aandacht te besteden aan interferentie en externe ruis.

Onze tip om onder alle omstandigheden gehoord te worden: huur of leen een lavaliermicrofoon.

Zorg voor de verlichting van de video CV

Om omgevingsgeluid te vermijden, is het beter om vanuit huis te fotograferen. Kies een zeer lichte kamer en doe alle lichten aan. Ren weg van neonverlichte kamers die kleuren vervormen. Om het eenvoudig te maken, ga voor een witte muur zitten of strek een wit laken achter je uit.